30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio).
Každý z nás miluje chlieb, pečenie je pre mnohých z nás slabosťou, a keď prídeme domov a zacítime krásnu vôňu čerstvého chleba, zbiehajú sa nám slinky. Nemusíte chodiť do pekárne – ten najlepší chlieb si môžete bez problémov pripraviť doma. Všetko, čo potrebujete, je kvások, správna múka a trochu trpezlivosti.
Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, nepotrebujete k spokojnosti oveľa viac. Ak si chcete naplno vychutnať staropazovský kváskový ražný chlieb, vyberte si správnu múku. Ja uprednostňujem celozrnu.
Domáci recept na chlieb – kvások nie je všetko
Ingrediencie:
- 130 g hustého, rafinovaného kvásku z ražnej múky,
- 400 g celozrnnej ražnej múky,
- 200 g celozrnnej špaldovej múky,
- pol čajovej lyžičky medu,
- 2 šálky vlažnej vody,
- vrchovatá čajová lyžička soli,
- obľúbené semienka a semienka, odporúčam slnečnicu a rascu.
Kváskový chlieb – ako ho pripraviť:
- Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú a špaldovú múku. Pridáme soľ a premiešame. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.
- Potom pridajte ražný kvások, med a pokračujte v miešaní špachtľou, kým sa ingrediencie nespoja. Zmes bude trochu lepkavá, taká by mala byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.
- Misku prikryte utierkou a odložte na približne 45 minút, aby kvások vykysol. Po tomto čase by malo cesto vykysnúť.
- Potom cesto opäť premiešajte a preložte ho do formy vymastenej maslom alebo olivovým olejom. Vrch zarovnajte a odložte, aby opäť vykyslo, tentoraz asi na 5 hodín.
- Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto vykyslo. To je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečte hodinu, každú chvíľu môžete vrch chleba potrieť vodou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na dva týždne sa vzdajte konzumácie pšeničného chleba. Toto sa stane s vaším telom
Najhoršie miesto na skladovanie chleba. Do druhého dňa je zatuchnutý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.