Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Naučila som sa piecť kváskový chlieb. Je taký chutný, že som zabudla, kde je pekáreň.

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio). Každý z nás miluje chlieb, pečenie je pre mnohých z nás slabosťou, a keď prídeme domov a zacítime krásnu vôňu čerstvého chleba,...

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio).

Každý z nás miluje chlieb, pečenie je pre mnohých z nás slabosťou, a keď prídeme domov a zacítime krásnu vôňu čerstvého chleba, zbiehajú sa nám slinky. Nemusíte chodiť do pekárne – ten najlepší chlieb si môžete bez problémov pripraviť doma. Všetko, čo potrebujete, je kvások, správna múka a trochu trpezlivosti.

Každý z nás miluje chlieb, pečenie je pre mnohých z nás slabosťou, a keď prídeme domov a zacítime krásnu vôňu čerstvého chleba
Foto: shutterstock/pbd Studio
(ilustračné foto)

Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, nepotrebujete k spokojnosti oveľa viac. Ak si chcete naplno vychutnať staropazovský kváskový ražný chlieb, vyberte si správnu múku. Ja uprednostňujem celozrnu.

Domáci recept na chlieb – kvások nie je všetko

Ingrediencie:

  • 130 g hustého, rafinovaného kvásku z ražnej múky,
  • 400 g celozrnnej ražnej múky,
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky,
  • pol čajovej lyžičky medu,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • vrchovatá čajová lyžička soli,
  • obľúbené semienka a semienka, odporúčam slnečnicu a rascu.
Ak si chcete naplno vychutnať staropazovský kváskový ražný chlieb, vyberte si správnu múku. Ja uprednostňujem celozrnu.
Foto: shutterstock/Tanya Dol
(ilustračné foto)

Kváskový chlieb – ako ho pripraviť:

  1. Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú a špaldovú múku. Pridáme soľ a premiešame. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.
  2. Potom pridajte ražný kvások, med a pokračujte v miešaní špachtľou, kým sa ingrediencie nespoja. Zmes bude trochu lepkavá, taká by mala byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.
  3. Misku prikryte utierkou a odložte na približne 45 minút, aby kvások vykysol. Po tomto čase by malo cesto vykysnúť.
  4. Potom cesto opäť premiešajte a preložte ho do formy vymastenej maslom alebo olivovým olejom. Vrch zarovnajte a odložte, aby opäť vykyslo, tentoraz asi na 5 hodín.
  5. Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto vykyslo. To je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečte hodinu, každú chvíľu môžete vrch chleba potrieť vodou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na dva týždne sa vzdajte konzumácie pšeničného chleba. Toto sa stane s vaším telom

Najhoršie miesto na skladovanie chleba. Do druhého dňa je zatuchnutý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto si umývajú vlasy japonské ženy. Urobte to isté a vaše vlasy budú žiariť, akoby ste práve navštívili salón.

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krystyna89). Ako často si máte umývať vlasy? Ukázalo sa, že vôbec nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. V poslednom…

Nahrádza kávu a raňajky. Napite sa ráno a dodáte si energiu a množstvo vitamínov.

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iPrach). Spomedzi mnohých variácií na tému kávy ste sa s týmto spôsobom jej prípravy pravdepodobne ešte nestretli. Tajomstvo spočíva…

Japonská manikúra dobýva salóny. Prirodzenosť je opäť v móde

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/adriaticfoto). Namiesto ďalšej vrstvy hybridu - perleťový lesk a starostlivosť z krajiny čerešňového kvetu. Japonské nechty sú novým must-have…

Nenápadné korenie so zázračnou mocou: Podpora trávenia je len jedným z jeho využití

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michele Caldarisi. Tento bežný lístok, ktorý nájdete takmer v každej kuchyni, skrýva neuveriteľné liečivé vlastnosti. Bobkový list nie je…

Vaše oblečenie a uteráky budú mäkké ako v hoteli. Stačí pridať tento prípravok do bielizne

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/gpointstudio). Niekedy je naše oblečenie a uteráky po vypraní veľmi tvrdé a drsné na dotyk. Našťastie tomu môžeme predísť…

Auto Trendy

Kombinácia cenovej dostupnosti a moderného dizajnu prichádza do Európy!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska značka Leapmotor za podpory koncernu Stellantis rozširuje svoje pôsobenie v Európe a predstavuje svoju prvú elektrickú limuzínu, model B01. Tento cenovo dostupný elektromobil s…

Novinka v hybridných motoroch od Hyundai: Úspora paliva až o 45 %!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai opäť prekonáva očakávania motoristov po celom svete. Nová generácia hybridných motorov ponúka nielen vyššiu efektivitu, ale aj špičkové technológie, ktoré menia pohľad na budúcnosť…

Trasúci sa brzdový pedál? Tento problém môže byť vážnejší, než si myslíte.

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový pedál je jedným z najdôležitejších prvkov bezpečnosti na cestách. Ak cítite vibrácie či trasenie pri jej stlačení, môže to signalizovať vážny problém. V tomto…

Yamaha MT-09 PHEV: Novinka na dvoch kolesách?

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Motocykle už nie sú výhradne záležitosťou benzínových motorov alebo elektrickej budúcnosti. Yamaha prináša revolúciu a predstavuje hybridný motocykel MT-09 PHEV, ktorý kombinuje najlepšie vlastnosti spaľovacích…

Mazda má pripravený nový Wankel motor, brzdí ju však ešte jeden problém

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Fanúšikovia rotačných motorov môžu po rokoch snívania opäť zbystriť pozornosť. Mazda oznámila, že jej nový dvojrotorový Wankel motor je pripravený na sériovú výrobu a spĺňa…

Kamenný les siahajúci k nebesám: Príbeh Sagrady Familie

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stavbu, na ktorej robotníci pracujú už 142 rokov a stále nie je hotová. Nie, nejde o diaľnicu D1, ale o najslávnejšiu nedokončenú katedrálu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov