31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lunov Mykola).
Cukety pestované v záhrade sa môžu zbierať už v júni. Skôr ako dozrejú, sa však objavia krásne žltooranžové kvety. Málokto vie, že sú aj jedlé. Ako ich pripraviť, aby zaujali svojou chuťou?
Hľadáte netradičný nápad na večeru, ktorá vás poteší svojou chuťou? Zvoľte cuketu, ale nie jej plody (hoci aj tie sú výborné), ale kvety, ktoré sa objavujú oveľa skôr. Vďaka svojej jemnej, ale zaujímavej chuti sa stanú trvalým doplnkom vášho jedálneho lístka.
Nielen samotná zelenina. Môžete jesť cuketové kvety?
Cuketa je chutná a zdravá zelenina, ktorá sa môže jesť surová alebo varená. Skvele chutí ako príloha aj hlavné jedlo, napríklad keď je vopred naplnená pochúťkami. Je ľahko stráviteľná a obsahuje aj draslík, železo, horčík, vitamíny C, K, B1 a PP. Niet divu, že po nej každý deň siahne toľko ľudí. Ani najväčší fanúšikovia tejto zeleniny však nevedia, že skôr ako dozrie, oplatí sa jesť jej kvety, ktoré sa objavujú už v máji.
Ktoré kvety cukety sú jedlé? Počkajte, kým si ich natrháte
Kvety cukety sú ľahké, jemne aromatické a môžu sa konzumovať, keď sú úplne otvorené. Skôr ako sa však pustíte do ich konzumácie, je potrebné ich správne pripraviť. Keďže rozlišujeme ženský typ (s piestikmi) a mužský typ (s tyčinkami pokrytými peľom), nezabudnite rastlinu poriadne očistiť. Vzhľadom na to, že sú mimoriadne jemné, neodporúča sa ich umývanie, ale skôr opatrné namočenie kalichov do vody a následné zbavenie sa prípadných nečistôt pomocou kefky. Okrem toho v prípade mužských kvetov nezabudnite odstrániť dlhú stopku a tyčinky.
Ako sa používajú cuketové kvety? Existuje veľa možností
Surové cuketové kvety môžete pridať do letných šalátov, cestovín a rizota. Výborné sú aj tepelne upravené na grile, ako prídavok na pizzu, omelety alebo s lahodnou a aromatickou plnkou. Na náplň použite svoj obľúbený syr (ideálna je ricotta alebo mozzarella) a korenie, hoci rovnako dobre chutia aj s mäsom. Môžete pripraviť cestoviny so syrom ricotta a práve cuketovými kvetmi. Kombinácia chutí poteší vaše zmysly.
Ako vypražiť cuketové kvety? V tejto verzii sa chrumkavosť spája s jemnosťou
Ak ste fanúšikmi chrumkavosti, môžete žlté kvety ponoriť do cestíčka, najlepšie vo forme palacinkového cesta alebo tempury. Vyprážané budú jemné a zároveň príjemne chrumkavé. Len ich nezabudnite neuchovávať dlhšie ako niekoľko dní po zbere. Inak sa pokazia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky v rúre. Ešte jednoduchšie a chutnejšie ako klasická verzia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.