31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich).
Tzatziki sa spájajú s gréckou kuchyňou takmer rovnako ako grécky šalát alebo dolmades. Slováci považujú omáčku tzatziki za druh uhorky a ak sa pustia do tohto receptu – väčšinou to vyjde priemerne. Aj ja som mala priemerný výsledok, kým som neodletela na Rodos. Tam som zistila, že s uhorkami robím zásadnú chybu.
Ako pripraviť tzatziki tak, aby chutili ako v útulnej krčmičke, ktorú vedú postarší obyvatelia Rodosu? Už to veľmi dobre viem, ale pred návštevou gréckeho ostrova Rodos sa moje tzatziki podobali skôr na riedku zmes než na hustý a chutný dip ideálny na chlieb a grilované mäso. Ukázalo sa, že som robila konkrétnu chybu – jednoducho som strúhala celé uhorky, čo by nemalo byť správne.
Ako pripraviť tzatziki? Spravila som zásadnú chybu
Aby tzatziki chutili ako v Grécku, pred strúhaním uhorky pozdĺžne prekrojte na polovicu a lyžicou vydlabte stred so semienkami. Potom odstráňte vrcholky a vyžmýkajte ich papierovou utierkou. Tým sa zabezpečí, že omáčka tzatziki bude zamatová, hustá, plná chuti a nebude zrazu príliš riedka.
Tzatziki – recept ideálny na grilovanie aj na iný účel
Ingrediencie:
- v závislosti od veľkosti 3-5 mletých uhoriek,
- 400 g gréckeho jogurtu (vyberte si hustý),
- 2 stredne veľké strúčiky cesnaku,
- lyžica nasekaného kôpru,
- šťava vytlačená z polovice citróna,
- soľ, korenie podľa chuti,
- olivový olej (2-3 lyžice),
- 1 PL bieleho vínneho octu (nepovinné),
- olivy Kalamata na ozdobu.
Grécka omáčka tzatziki – ako ju pripraviť:
- Umyte uhorky a odrežte konce. Rozrežte ich pozdĺžne na polovicu a vydlabte semienka. Uhorky nahrubo nastrúhajte a vložte do misky. Uhorky mierne osoľte, premiešajte, a keď pustia vodu zlejte.
- Prebytočnú tekutinu sceďte tak, že uhorky zľahka stlačíte papierovou utierkou – musia byť dôkladne osušené, aby si dip zachoval krémovú konzistenciu.
- K osušeným uhorkám pridajte jogurt, pretlačený cesnak a nasekaný kôpor. Pridajte citrónovú šťavu a ocot. Dochuťte soľou a korením a premiešajte.
- Navrch pridajte trochu olivového oleja a ozdobte veľkou olivou. Podávajte ako predjedlo s chlebom alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.