1.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Piškótový koláč je vynikajúcim základom pre chutné koláče. Ponúka nekonečné možnosti. Koláč sa da naplniť krémom, tvarohovou hmotou, želé alebo ovocnou penou. Môžete tiež vykúzliť rôzne druhy piškót – vanilkové, kakaové, orechové alebo, ak chcete, špenátové.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/09/shutterstock_1139612393.jpg)
Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Tento pôvabný koláč sa dá tiež ľahko zafarbiť rôznymi farbami a vytvoriť tak skutočne výrazné dezerty. Preto môže byť výber receptov na piškótové torty pre niekoho, kto ich ešte nikdy neskúsil, závratný. Variácií je naozaj veľa, aj keď ide o najzákladnejšiu, ľahkú piškótovú tortu na narodeninovú tortu.
Ako pripraviť piškótový koláč?
Piškótový koláč je koláč, ktorý by mal byť krásne nadýchaný a byť jemný a sladkej chuti. Na jeho prípravu potrebujete len štyri suroviny, a to vajcia, kukuričný škrob, pšeničnú múku a cukor. Pri miešaní zmesi si musíte dávať pozor, aby ste to robili opatrne – čím hladšie ingrediencie spojíte, tým nadýchanejší koláč vyjde.
Čim poliať piškótový koláč?
Niektorí ľudia sa obávajú, že koláč vyjde suchý. Stane sa to, ak ho necháte v rúre príliš dlho alebo ak napríklad použijete príliš málo vajec. Nemusíte sa však obávať – piškótový koláč jednoducho navlhčite, aby bol opäť príjemne vláčny. Najčastejšie sa zvlhčuje citrónovou šťavou, čajom alebo kávou, ale nič vám nebráni použiť aj alkohol, napríklad likér limoncello alebo ovocný punč.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/shutterstock_237520636.jpg)
Foto: shutterstock.com/ffolas
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 200 g jemného cukru
- 150 g tortovej múky
- 50 g kukuričného škrobu
Príprava:
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky vyšľahajte mixérom na vysokých otáčkach do nadýchanej konzistencie. Ku koncu šľahania postupne pridávajte do bielkov cukor. Keď je zmes hladká a lesklá, pridávajte žĺtky jeden po druhom (bez toho, aby ste prestali šľahať).
- Múky a škrob po častiach preosejte cez sito do vaječnej zmesi a jemne premiešajte stierkou (len kým sa prísady nespoja).
- Dno tortovej formy s priemerom 18 cm vyložíme papierom na pečenie. Ničím ho nemastite. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme približne 40-45 minút.
- Upečený piškótový koláč nechajte na mriežke úplne vychladnúť. Potom ho rozrežte na 3 – 4 časti a naplňte vybranou plnkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna