3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Masiutkina).
Záhrady sú plné tajomstiev a ich poznanie sa skvele spája s kuchyňou. Aj keď niektoré rastliny považujeme za burinu alebo len za dekoratívne rastliny, pri príprave pokrmov majú skvelé využitie. Zoznámte sa so zádušníkom brečtanovitým a potom si pozrite jeho využitie v jedlách. Budete prekvapení, koľko chuti dodá.
V záhradách sa objavuje začiatkom apríla a oplatí sa ho zbierať skoro na jar, keď dodáva najviac chuti. V starej našej kuchyni ho časom nahradila zelená petržlenová vňať. Pridáva sa do polievok, šalátov alebo mäsa a úspešne nahrádza niektoré koreniny. Je nielen chutný, ale aj zdravý, preto sa oplatí vyskúšať ho pri príprave domácich jedál.
Objavte vlastnosti zádušníka brečtanovitého
Používal sa v staroslovanskej kuchyni, v posledných rokoch ho takmer úplne vytlačila petržlenová vňať alebo ligurček. Keď siahnete do starých kuchárskych kníh, môžete objaviť jeho skvelé využitie. Nemusíte ho hľadať ďaleko, pretože sa ukrýva v záhradách, lesoch či na poľanách. Často sa považuje za obyčajnú burinu alebo so svojimi fialovými kvetmi za okrasnú rastlinu. Táto nenápadná trvalka môže vďaka svojej korenistej a živicovej vôni úspešne nahradiť rozmarín alebo šalviu.
Okrem toho je to rastlina podporujúca zdravie, možno ju nájsť v herbároch a je považovaná za pomocný prostriedok pre tráviaci systém a pečeň. Príprava bylinných nálevov z nej pomáha toku žlče, pôsobí protizápalovo a používa sa aj na pomoc pri liečbe žlčových kameňov. Pred použitím zádušníka brečtanovitého je vhodné poradiť sa s lekárom, ktorý na základe znalosti vášho zdravotného stavu dokáže posúdiť, či bude pre váš organizmus dobre pôsobiť. Bylina by sa tiež nemala používať príliš často, pretože časom sa môže stať pre organizmus nebezpečnou.
Liečivé využitie zádušníka brečtanovitého v kuchyni
Výhonky tejto rastliny sa dajú úspešne použiť do šalátov alebo mäsových jedál, zatiaľ čo listy sa používajú ako korenie do polievok alebo omáčok. Podobne ako iné bylinky, aj táto sa môže sušiť a používať v zime. Aj vtedy si zachovávajú svoju intenzívnu arómu, ktorá sa vyznačuje korenistou a mierne horkou chuťou. Oplatí sa ju pridávať do jedál, pretože je bohatým zdrojom vitamínu C a minerálnych látok, ako sú kremík, zinok, železo a vápnik. Jej široké využitie sa osvedčí pri príprave raňajok alebo ako prísada do bazalkového pesta.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto bylinky do záhrady si nevyžadujú veľa práce. Sú chutné, ľahko sa pestujú a odpudzujú komáre
Chcete si doma založiť bylinkovú záhradku? Tieto rastliny môžete pestovať bez pôdy a kvetináčov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.