5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto).
Jahodový džem je povinnou súčasťou zoznamu domácich marmelád, ktoré si môžete v lete pripraviť. Jahody sú nepochybne jedným z najobľúbenejších druhov ovocia Slovákov. Recept na jahodový džem je triviálny, ale ja rada kulinársky experimentujem a pridala som niečo vlastné.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/06/jahodovy-dzem-1.jpg)
Foto: shutterstock/pilipphoto
Čo sa týka konzervovania, nikdy som v tom nebola majsterka. Zvyčajne sa obmedzujem na nakladané uhorky a kompóty, ale minulý rok som sa rozhodla urobiť jahodový džem a vyšiel naozaj výborne. Vyšlo z neho tucet malých pohárov a moja svokra sa na mňa dodnes pozerá zachmúrene – veď nikto nevie variť lepšie ako ona. A predsa – môj jahodový džem bol taký dobrý, že ho svokra zjedla rovno z chladničky, keď si myslela, že to nikto nevidí. A to som do neho pridala len pár čučoriedok.
Recept na jahodový džem. Toto ovocie ho povzbudí
Ingrediencie:
- 2 kg sladkých, zrelých jahôd,
- približne. 600 g cukru,
- malá hrsť čučoriedok,
- šťava vyžmýkaná z polovice citróna – nepovinné.
Ako pripraviť jahodový džem? Spôsob výroby:
- Jahody dôkladne umyte a ošúpte stopky. Nakrájajte ich a vložte do hrnca, najlepšie s hrubým dnom. Pridajte čučoriedky a posypte cukrom.
- Zapnite horák na stredne nízky oheň a všetko varte za občasného miešania. Počas varenia pridajte citrónovú šťavu – nie je potrebná, ale udrží svetlú farbu.
- Keď sa cukor rozpustí a ovocie sa takmer rozpadne, znížte plameň na nízky a pokračujte vo varení. Pravdepodobne to bude chvíľu trvať – ja som svoj džem varila 4 hodiny a sem-tam som ho premiešala drevenou varechou.
- Keď je džem hustý, pripravte poháre. Každý by mal byť sterilizovaný a čistý, rovnako ako viečka. Nalejte horúci džem do pohárov, pevne ich uzavrite a postavte dnom nahor. Potom ich prikryte dekou alebo uterákmi, aby pomaly vychladli.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/10/pexels-veeterzy-70862-1024x683.jpg)
Foto: pexels.com/veeterzy
Takto pripravený džem už nie je potrebné pasterizovať, pretože uzávery by sa mali samy vsiaknuť. Ak však chcete zabezpečiť, aby džem vydržal v pivnici dlhšie, pasterizujte poháre 10 minút v horúcej vode.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento džem takmer nikto nepozná a je lepší ako jahodový džem. Perfektný na vafle
Pripravíte si lahodný džem na báze obľúbenej zeleniny. Kolegynky sa budú pýtať na recept