5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igor Normann).
S nastávajúcim júnom nastáva najlepší čas na konzumáciu jahôd. Našťastie si z nich môžeme pripraviť aj lahodný džem, ktorý si môžeme vychutnávať po zvyšok roka. Použite túto jedinú ingredienciu, ktorú do jahodového džemu pridáva moja babička, a vytvorte tak nebeskú chuť uzavretú v pohári.

Foto: shutterstock/Igor Normann
Prísady na jahodový džem s horkou čokoládou
Na prípravu tohto lahodného jahodového džemu potrebujeme len štyri prísady. Tri z nich používame aj pri príprave iných džemov, no v tomto prípade „robí prácu“ jeden produkt.
Budete potrebovať:
- 1 balenie Gelfixu,
- 2 kg jahôd,
- 200 g horkej čokolády,
- 500 g cukru.
Práve pridanie horkej čokolády zvýrazní chuť jahodového džemu a dodá mu mimoriadne príjemnú vôňu. Je to nepochybne dokonalé duo, ktoré sa chuťovo výborne dopĺňa.

Foto: shutterstock/tjncaldas
Ako správne umyť jahody pred prípravou džemu?
Začnite tým, že… umyjete jahody. Jednoduché opláchnutie vodou pomôže zbaviť sa piesku a zvyškov pôdy, ale neodstráni pesticídy, ktoré na ovocí zostali. Na tento účel je dobré pripraviť si špeciálnu zmes. Najprv nalejte do misky vodu a ocot v pomere 3:1 a odložte ich na 5 minút. Jahody sceďte v sitku, umyte misu vodou a pripravte druhú zmes, pričom tentoraz pridajte 1 čajovú lyžičku jedlej sódy na liter vody. Chvíľu ich namočte, opäť sceďte v sitku, dôkladne opláchnite a nechajte uschnúť.
Jahodový džem s horkou čokoládou – ako pripraviť?
Keď máte ovocie umyté, môžete sa pustiť do prípravy džemu. Jahody zbavíme stopiek a vložíme ich do hrnca s hrubým dnom. Pridajte balíček gelfixu a za stáleho miešania všetko priveďte do varu. Pridajte cukor a varte ďalšie 3 minúty. Čokoládu nakrájajte, pridajte ju k džemu a všetko dobre premiešajte. Džem dáme do čistých a sterilizovaných pohárov (približne 300 ml), pevne uzavrieme a necháme vychladnúť. Tento jahodový džem s čokoládou sa výborne hodí do muffinov, buchiet, koláčov, zmrzlinové dezerty, vaflí, jogurtu, palaciniek, ovsených vločiek alebo toastov. Po otvorení skladujte v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Spojte mandarínky, cukor a škoricu a získate vynikajúcu špecialitu. Chutí ako letné popoludnie
Pridajte do džemu namiesto cukru. Nestratí chuť a bude zdravší a menej kalorický
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.