Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe,...

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia je veľmi kľúčová a bez nej stráca svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Keby som sa každého z vás opýtala, aký je váš obľúbený koláč, pravdepodobne by som dostala veľa odpovedí. Niektorí by povedali, že je to jablkový koláč, iní, že je to tvarohový koláč, a ďalšia skupina, že je to krémový koláč. Nikomu by však nenapadli Dunajské vlny, ktoré podľa niektorých prekonávajú všetky ostatné dezerty. Tento vrstvený koláč je naozaj pôsobivý a moja babička je odborníčka na jeho prípravu. Skladá sa z dvoch rôznofarebných vrstiev a je preliaty pudingovým krémom. Okrem toho sú kľúčovou ingredienciou višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné.

Recept na dunajské vlny


Ingrediencie na cesto:

  • 2 šálky pšeničnej múky,
  • kocka masla,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1/4 šálky mlieka,
  • 2 PL kakaa,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na pudingový krém:

  • 2 balenia vanilkového pudingu,
  • kocka masla,
  • 2,5 šálky mlieka,
  • 2 lyžice cukru.

Prísady na čokoládovú polevu:

  • 50 g dezertnej čokolády,
  • 2 PL mäkkého masla,
  • 3 PL 33% smotany.


Ďalšie prísady:

  • 350 g kompótových višní alebo čerstvého ovocia,
  • pohár višňového likéru.
Kľúčovou ingredienciou sú višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné
Foto: shutterstock/nada54

Spôsob prípravy:

  1. Najprv si pripravte pudingový krém. Polovicu mlieka nalejte do hrnca, pridajte doň cukor, premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu. Zvyšné mlieko zmiešajte s pudingovými práškami a tenkým prúdom nalejte do hrnca, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne.
  2. Horúci puding odstavíme z horáka, prikryjeme tanierom a necháme vychladnúť. Keď puding vychladne, pripravte si krém. Mäkké maslo preložíme do misy a pomocou mixéra ho dôkladne rozmiešame na krém. Potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte, kým sa prísady nespoja.
  3. Teraz sa môžete pustiť do prípravy ostatných ingrediencií. Višne z kompótu scedíme a vložíme do misky (dobre je aj odkôstkovať). Potom prilejte likér, premiešajte a odložte.
  4. Čas na prípravu cesta. Vajíčka rozbijeme do väčšej misy, pridáme cukor a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nevznikne biela hmota. Potom ešte počas miešania prilejte rozpustené a vychladnuté maslo. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešame len dovtedy, kým sa úplne nespoja. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  5. Polovicu cesta prelejeme do inej misy a pridáme doň kakao a mlieko. Intenzívne miešajte.
  6. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Potom do neho vlejte svetlé cesto a stierkou zarovnajte vrch. Potom pomocou lyžice opatrne a jemne vmiešajte tmavé cesto, aby sa vrstvy nelepili.
  7. Na cesto poukladajte višne a zľahka ich vtlačte do zmesi. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť.
  8. Po vychladnutí upečeného cesta potrieme vrch pudingovým krémom. Potom ho vložte na približne 30 minút do chladničky. Krém by mal už mierne stuhnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
  9. Do hrnca dajte maslo, rozdrvenú čokoládu a trochu smotany. Celé to zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká, lesklá zmes. Nezabudnite však stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Hotovú polevu nechajte mierne vychladnúť. Nakoniec ju nalejte na vrch koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zvyšuje imunitu a metabolizmus. Zlatý nápoj

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Schweitzer). Jeseň je v plnom prúde a s ňou aj prvé sezónne infekcie a pokles nálady. Je čas…

Čo robiť s tekvicovými semienkami? Určite ich nevyhadzujte! Sú skutočným pokladom výživových hodnôt!

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker). Čo robiť s tekvicovými semienkami? Samotnú tekvicovú dužinu zvyčajne používame na prípravu chutných jesenných jedál a semienka…

Francúzska klasika, ktorá poteší každého. Táto polievka si zaslúži uznanie. Je to vďaka jednému dodatku

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia). Každá krajina je známa niečím výnimočným. Taliani majú pizzu a vynikajúce cestoviny, Američania chutné steaky, Slováci božské halušky…

Odlepuje sa z bravčového rezňa obal? Skontrolujte, či nerobíte jednu z častých chýb

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan_Mach). Bravčové rezne sú jedným z najdôležitejších jedál slovenskej kuchyne. Sú mimoriadne chutné vďaka tomu, že mäso sa pred…

Ste veľmi hladný? Tieto jednoduché jedlá si môžete pripraviť už za 5 minút!

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Ak čas nie je na našej strane a hlad neprestáva, premýšľame, čo môžeme zjesť "rýchlo". Namiesto nezdravých pochutín,…

Auto Trendy

Audi Q5 2024: Rozmery a batožinový priestor nového nemeckého SUV

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi Q5 je dlhé niečo vyše 4,70 metra, má stredne veľký batožinový priestor a pomerne zaoblené tvary.

Maxus eTerron 9: predstavený elektrický pick-up s pohonom všetkých kolies

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - V USA sú elektrické pick-upy súčasťou hlavného biznisu výrobcov elektromobilov, ale v Európe ide o okrajové modely. Teraz však Maxus predstavuje svoj druhý model, eTerron…

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Bola prekonaná ďalšia hranica. Porsche Taycan Turbo GT s novým rekordom v zrýchlení

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Časopis Car and Driver sa rozhodol otestovať, ako rýchlo nemecký elektromobil zrýchli na 60 km/h. Výsledok sa ukázal byť podstatne lepší, ako uvádza výrobca.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov