8.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ildi Papp).
Ako variť bôb? Zdanlivo jednoduché je hodiť semená do hrnca s vodou, ale existuje niekoľko dôležitých techník, ktoré vám pomôžu získať hĺbku chuti. Nemusíte sa trápiť s doplnkami – najlepšie sú tie jednoduchšie. Ako dlho variť bôb?
Až v posledných rokoch sa mi jún spája s bôbom, ktorý sa v tomto období dá kúpiť na zeleninových trhoch. Táto strukovina sa pomaly ale isto vytratila z našich jedálničkov. Občas ju nájdete na trhoviskách, ale v obchodoch ho nájdete len občas. Aj to len v bio-oddeleniach. Hoci ho mnohí Slováci jedia, ja som ho raz ako dieťa ochutnala a zistila som, že mi úplne nechutí. Vtedy mi ho pripravovala moja mama. Po rokoch, keď som sama začala podávať bôb svojej rodine, som si uvedomila, že som ho správne neuvarila, a tak som prišla o mnoho rokov pôžitku z neho – pretože správne uvarený je vynikajúci. Ako sa varí bôb? Ak sa vám to podarí, nikto neodmietne a každý si vypýta niečo navyše.
Ako variť bôb? Jednoduché a chutné
Pri varení bôbu je dôležité, aby ste ho neprevarili – mal by byť chrumkavý a mierne tvrdý. Kľúčom k nezabudnuteľnej chuti je aj pridanie korenia, na ktoré netreba zabudnúť. Zvýrazní jeho chuť a uvarený produkt bude chutný pre každého. Zabezpečí tiež skrátenie času varenia a zabráni úniku príliš veľkého množstva živín z bôbu. Čo by ste mali urobiť?
Bôb umyte pod tečúcou vodou, vložte ho do hrnca a zalejte vodou. Koľko vody potrebujete? Dvakrát toľko, koľko máte bôbu. Zapnite horák, pridajte čajovú lyžičku cukru. Po zovretí dochuťte štipkou soli, mierne znížte teplotu na horáku a hrniec zakryte. Varte do 20 minút, kým sa šupka nezvraští a bôb nie je mierne mäkký. Ak sú semená staršie, bude vám varenie trvať dlhšie, ako keď sú mladé. To je všetko!
Toto je najlepší bôb. Varenie je jednoduché, ale jednoduché prísady mu dodajú nezabudnuteľnú chuť
Dobre, bôb je uvarený, ale čo príloha? Niekto môže vymyslieť také, ktoré si vyžadujú veľa času, práce a vynikajúcich produktov. Môžete sa ich však vzdať v prospech…. obyčajného masla. Práve to na samom konci vynikajúco zvýrazní chuť bôbu a vyzdvihne z neho to najlepšie. Jednoducho ho zohrejte, aby sa roztopilo a pridajte prelisovaný cesnak – počet strúčikov si vyberte podľa toho, koľko masla máte a ako ho máte radi. Nakoniec bôb zalejte pripravenou „omáčkou“ a máte hotovo.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete schudnúť? Nezabudnite do svojho jedálnička zaradiť tieto zeleninové smoothies
Jahodové stopky nevyhadzujem. Moja babička ma naučila, ako z nich vyrobiť ocot
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.