9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako variť zelenú fazuľku? Zdá sa, že je to triviálna úloha a vy robíte všetko správne. Ale nie je vláknitá alebo príliš tvrdá? Ak áno, určite robíte jednu z týchto chýb.
Zelená fazuľka je skvelým zdrojom bielkovín a má málo kalórií. Preto sa oplatí využiť sezónu a jesť túto zeleninu čo najčastejšie. Ako však uvariť zelenú fazuľku, aby chutila dokonale? Tu je niekoľko tipov.
Sezóna zelenej fazuľky sa rozbehla. Ale tomu by ste sa mali vyhýbať
Mnohí milujú zelenú fazuľu – a niet divu. Jej cena na začiatku sezóny však môže byť privysoká. Napriek tomu sa mnohí ľudia rozhodnú uvariť si aspoň niekoľko hŕstok, kým táto zelenina zlacnie. Bez ohľadu na cenu je najdôležitejšie variť ju správnym spôsobom a nerobiť žiadne chyby, ktoré by vás vystavili neúspechu.
Predovšetkým sa vyhýbajte zvädnutým strukom a strukom s tvrdou prerastenou šupkou. Ak takúto fazuľu uvaríte, určite nebude veľmi chutná. Takisto sa oplatí pamätať na to, aby ste túto zeleninu nekupovali na jeseň, pretože v tomto období sa na pultoch obchodov veľmi často objavujú staré struky, ktoré sú zväčša vláknité a tvrdé. Ako teda vidíte, musíte využiť sezónu.
Ako variť zelenú fazuľku? Nerobte túto chybu
Čo s varením zelenej fazuľky? Musíte to robiť 15 minút od momentu, keď sa voda začne variť. Fazuľku môžete tiež variť v pare. Potom, kontrolujúc jej mäkkosť, ju nechajte v hrnci 10 až 20 minút. Osvedčenou metódou na zachovanie krásnej farby strukov je ich namočenie do ľadovej vody hneď po uvarení.
Spôsob prípravy:
- Odrežte konce fazule a dôkladne ju umyte.
- Do vysokého hrnca nalejte toľko vody, aby bola fazuľa nielen zakrytá, ale aby sa mohla voľne variť.
- Pridajte fazuľky.
- Keď voda začne vrieť, pridajte lyžicu soli. Premiešajte.
- Fazuľku varte 15 minút. Odstavte z ohňa a sceďte.
- Do panvice pridajte maslo a rozpustite ho.
- Vsypte niekoľko lyžíc strúhanky. Za občasného miešania smažte, kým strúhanka nezíska zlatohnedú farbu, a potom ju vsypte do uvarenej fazuľky.
- Pomocou drevenej lyžice zmes jemne premiešajte, pričom dávajte pozor, aby ste struky nepotrhali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.