9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Migacheva).
Jar je ročným obdobím, ktoré nám dáva najviac z bohatstva zeme, a je škoda nevyužiť ho naplno. Jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku je určite biela kapusta. Je zdravá a lacná, môže byť skvelým doplnkom rodinnej večere. Vyskúšajte tento klasický recept na chutný šalát z bielej kapusty.
Nie je nič jednoduchšie, ale zároveň zdravšie a chutnejšie ako čerstvo pripravený šalát z bielej kapusty na obed. Je ideálny ako príloha k mäsovým jedlám, ale môžete ho jesť aj ako desiatu v práci. Pomocou len niekoľkých ingrediencií dodáte svojmu telu poriadnu dávku vitamínov a výrazná chuť tejto zeleniny vám ešte dlho zostane v mysli.
Tento tradičný recept je skutočnou vitamínovou bombou
Biela kapusta v kombinácii s mrkvou je skutočne úžasná kombinácia. Obe sú ideálne pre redukčnú diétu a vďaka vitamínu C majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Vláknina, ktorú obsahujú, zlepšuje tráviace funkcie a reguluje aj činnosť čriev. Táto kombinácia je baňou vitamínov a živín, ako sú karotén, zinok, draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo. Keď je vo vašom tele nedostatok niektorej z týchto zložiek, najlepšie je siahnuť po chutnom a zdravom šaláte. A zvládnete ju rýchlejšie, ako si myslíte.
Recept na chrumkavý šalát z bielej kapusty a mrkvy
Klasický recept možno obmieňať množstvom chuťových prísad, ako sú jablká, cibuľa a tiež sultánky. Vo väčšine prípadov vykrojíme stonku zo strednej časti kapusty, ktorá sa mnohým zdá vyslovene odporná. Stojí však za to vedieť, že je tiež úplne jedlá a navyše zdravá. Predpokladá sa, že poskytuje dvakrát viac vitamínu C ako samotné listy bielej kapusty. Tí, ktorí sa radi držia tradície, budú nadšení z tejto neuveriteľne chrumkavej ponuky.
Ingrediencie:
- 1/2 hlávky bielej kapusty,
- 2 mrkvy,
- 25 ml olivového oleja,
- zväzok čerstvého kôpru,
- 2 čajové lyžičky cukru,
- šťava z polovice citróna,
- soľ a korenie podľa chuti.
Príprava krok za krokom:
- Kapustu očistite od vonkajších listov a prekrojte ju na polovicu. Jednu časť nakrájajte nadrobno a jadro vynechajte.
- Nakrájanú kapustu vložte do misy a mrkvu nastrúhajte. Pridajte olivový olej, nadrobno nasekaný kôpor a ostatné prísady a dôkladne premiešajte.
- Tento šalát je pripravený na konzumáciu, ale môžete ho uskladniť v chladničke, aby sa chute spojili.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto jedna zložka ničí vaše črevá. Tu je to, v čom sa nachádza
Šalát s brokolicou, jačmennými krúpami a dresingom, ktorý Slováci milujú. Pripravíte ho za 15 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.