09.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/garetsworkshop).
Fotosenzibilizácia je kožná reakcia na slnečné žiarenie, ktorú môžu vyvolať niektoré chemické látky obsiahnuté v liekoch, kozmetike a tiež potravinách. Spoznáte ju podľa vyrážky, začervenania alebo pľuzgierov. Rozhodne je však lepšie vzniku senzibilizácie predchádzať. Tu sú potraviny, ktoré môžu zvýšiť citlivosť vašej pokožky na UV žiarenie.
Bezpečné opaľovanie je vo vašich rukách
Keď je dobré počasie, je ťažké zdržať sa pobytu vonku. Radosť z príjemného letného počasia by však nemala viesť k neopatrnosti, pokiaľ ide o ochranu pokožky pred slnkom. Používanie krému s vysokým ochranným UV filtrom je nevyhnutnosťou.
Nemalo by sa zabúdať ani na ochranné oblečenie – klobúky, čiapky a slnečné okuliare. Aj najväčším milovníkom opaľovania sa odporúča vyhýbať sa slnku v čase najväčšej aktivity, keď je UV žiarenie najsilnejšie.
Fotosenzibilizujúce potraviny – nie každý si to uvedomuje
Problémy po opaľovaní môže spôsobiť nielen nedostatočná vonkajšia ochrana. Musíte sa zamerať aj na svoju stravu. Fotosenzibilizujúce potraviny zvyšujú citlivosť pokožky na slnko. Najčastejšími príznakmi tohto stavu sú:
- začervenanie,
- pocit pálenia,
- vyrážky,
- pľuzgiere.
Môžu sa objaviť okamžite, ale najčastejšie sa vyskytujú 24-48 hodín po vystavení sa slnku. Nemali by byť vnímané len v kategórii nepríjemných, ale krátkodobých problémov. S veľkou pravdepodobnosťou môže dôjsť k zmene farby pokožky, ktorá nám zostane natrvalo.
Túto zeleninu nejedzte pred opaľovaním
Plánujete stráviť veľa času na slnku? Uistite sa, že na vašom tanieri nie sú žiadne fotosenzibilizujúce produkty. Nezabúdajte, že riziko sa netýka len ľudí, ktorí trávia hodiny ležaním na pláži alebo majú veľmi svetlú pleť.
Zo zeleniny si treba dávať pozor najmä na mrkvu a zeler. Neodporúča sa jesť ich vo veľkých množstvách ani piť šťavy alebo koktaily, ktoré ich obsahujú, pred odchodom z domu. Zeler, paštrnák, petržlen a fenikel sú tiež na zozname produktov, ktorým sa treba pred opaľovaním vyhnúť.
Ovocie pod kontrolou
Šťavnaté ovocie je skvelé na hydratáciu, osvieženie v horúcich dňoch a na vytvorenie chutných kompozícií na tanieri. Niektoré z nich však obsahujú látky, ktoré môžu viesť k alergickej reakcii, ak trávime veľa času na slnku.
Konzumácia veľkého množstva fíg môže viesť k podráždeniu. Opatrnosť je potrebná pri obľúbených citrusových plodoch: pomarančoch, grapefruitoch, mandarínkach, limetkách a citrónoch. Hovoríme o ich konzumácii aj o pití ovocných štiav. Neodporúča sa ich konzumácia pred opaľovaním.
Fotosenzibilizujúce bylinky – buďte opatrní so svojou domácou lekárničkou
Bylinné čaje sú veľmi dobré pre mnohé rôzne aspekty ľudského zdravia. Niektoré z nich upokojujú nervy a uľahčujú zaspávanie, iné podporujú trávenie a metabolizmus, ďalšie majú blahodarný účinok na pečeň. Počas letného obdobia však môže používanie niektorých z nich spôsobiť čkanie a ovplyvniť stav pokožky. Ktoré bylinky majú fotosenzibilizujúce vlastnosti?
Na vrchole tohto zoznamu je ľubovník bodkovaný. Bylina obsahuje hypericín, pigment, ktorý vykazuje schopnosť absorbovať slnečné svetlo, čím sa pokožka stáva citlivejšou na slnečné žiarenie. Fotoalergická reakcia sa môže vyskytnúť aj pri liečbe harmančekom, púpavou, rebríčkom, nechtíkom, veronikou obyčajnou a arnikou horskou. Je lepšie zdržať sa konzumácie žihľavových odvarov a prípravkov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto produkty neutralizujú spálenie od slnka. Pocítite úľavu a jeden z nich vás prekvapí
Najväčší letný hriech v starostlivosti o pleť? Následky budú nepríjemné. Pupienky zaručené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.