10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gkrphoto).
Príprava šťavnatej a v ústach sa rozplývajúcej šunky nemusí byť vôbec náročná. Stačí ju poriadne naložiť a počas pečenia ju podliať tajnou ingredienciou. Neviete, ako upiecť šunku v rúre, aby bola šťavnatá? S týmto receptom dosiahnete úplný úspech.
Pečená šunka je ideálna na slávnostnú večeru, ako aj na každodenné sendviče. Pripravená správnym spôsobom poteší svojou chuťou za tepla aj za studena. Existuje jedna prísada, ktorá zaručuje, že mäso bude vždy šťavnaté vo vnútri a lahodne prepečené zvonka. Ak ju pridáte do šunky, bude sa z nej šíriť chuť a vôňa. Lepšiu pečenú ste ešte v živote nemali.
Ako upiecť šťavnatú šunku v rúre? Tajnou ingredienciou je obľúbený nápoj
Pečenie dokonalej šunky si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale konečný výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni. Podľa tohto receptu získate šťavnatý kus mäsa, ktorý sa hodí na rôzne príležitosti. Tajnou prísadou, ktorú treba pridať je kola (nevyhnutne s cukrom). Dokonale skrotí chuť pokrmu a vyzdvihne to najlepšie z mäsa. Na prípravu pečenej šunky budete potrebovať:
- 2-2,5 kg šunky,
- 50 g trstinového cukru,
- 300 ml koly,
- 1,5 PL horčice,
- po jednej čajovej lyžičke: sladkej papriky, pálivej papriky, mletého cesnaku,
- 1 čajová lyžička kukuričnej múky,
- niekoľko klinčekov.
Rúru predhrejte na 170 stupňov na stupni hore a dole. Šunku na vrchnej strane narežte do plytkej mriežky. V miske zmiešajte všetky koreniny s horčicou a mäso dôkladne potrite. Sem-tam posypte klinčekmi (ak ich nemáte radi, môžete ich vynechať) a vložte mäso do pekáča. Šunku zalejte kolou, vložte do rúry a zakryté pečte jednu hodinu. Po uplynutí tejto doby odstráňte z misky pokrievku a výdatne ju polejte šťavou, ktorá sa vytvorila počas pečenia. Zvýšte teplotu na 190 stupňov a pečte v nezakrytom pekáči 30 minút, pričom mäso občas polejte výpekom. Keď poleva na povrchu šunky skaramelizuje, môžete ju podávať.
S čím môžete podávať pečenú šunku? Cola a chren je skvelá kombinácia
Ak chcete zvýrazniť chuť rýchlovky a podávať k večeri rovnako zaujímavú prílohu, pripravte si zemiakové pyré s chrenom. Táto zelenina dokonale rozbije sladkosť koly a vytvorí s ňou dokonalé kulinárske duo. Uvarte pol kilogramu zemiakov v osolenej vode a sceďte. Do hrnca pridajte pol pohára mlieka, veľkú lyžicu masla a 2 lyžice chrenu z nádoby. Všetko dôkladne rozmixujte na hladkú kašu a podľa chuti dochuťte soľou a korením.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Poduste ho vo výraznej omáčke a získajte jemné mäso. Vaša rodina vám bude bozkávať ruky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.