11.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Blick).
Mladé listy kôpru sú skvelým doplnkom do polievok, šalátov a jedál na večeru. Najlepšie chutí začiatkom leta, keď jeho vôňa napĺňa vzduch. Vyskúšajte jednoduchý recept, vďaka ktorému vydrží čerstvý aj niekoľko mesiacov.
Kôpor je jednou z tradičných prísad používaných v slovenskej kuchyni už roky. Jeho intenzívna vôňa a ľahká chuť sa perfektne hodí k väčšine jedál. Keď je čerstvý, chutí najlepšie.
Na použitie v jesennom a zimnom období ho často sušíme alebo mrazíme. Nie je to však najlepšie riešenie. Vyskúšajte tento recept a bude čerstvý až dva mesiace.
Zdravotné vlastnosti kôpru
Úspešne ho môžete pestovať v záhrade, na balkóne alebo v letnej kuchyni. Ak však takúto možnosť nemáme, miestne trhy prekypujú čerstvým kôprom. V slovenskej kuchyni je oceňovaný už mnoho rokov a získal si naše srdcia svojou jedinečnou vôňou a chuťou. Je nielen chutný, ale obsahuje aj množstvo cenných živín a vitamínov.
Zaradenie kôpru do každodenného jedálnička zaisťuje stály prísun vitamínov C, D, E, K a B, ako aj minerálov ako horčík, železo a fosfor. Pravidelná konzumácia zlepšuje činnosť čriev a podporuje tráviace procesy, zatiaľ čo nálev z kôpru pôsobí upokojujúco a pomáha ľuďom trpiacim nespavosťou. Dá sa využiť na mnoho spôsobov, aj keď najlepšie chutí čerstvo natrhaná v záhrade.
Kôpor zostane dlhšie čerstvý
Obľúbenými spôsobmi skladovania kôpru je mrazenie alebo sušenie. Bohužiaľ, oba spôsoby ovplyvňujú vôňu a chuť tejto bylinky. Ak ho necháte v chladničke, rýchlo zvädne a získa škaredú sivú farbu. Po pár dňoch sa dá len vyhodiť. Existuje však spôsob, ako kôpor zostane dlhšie čerstvý. Ak si chcete vychutnať vôňu kôpru až dva mesiace, môžete ho skladovať vo vzduchotesnej nádobe.
Nádobu treba dôkladne umyť, opariť a počkať, kým nevyschne. Odstránime tak baktérie, ktoré by mohli ovplyvniť stav kôpru v ňom obsiahnutého. Bylinku sa oplatí pripraviť aj opatrne.
Pred uzavretím kôpor umyte pod studenou vodou, nechajte len listy a odrežte stonky. Kôpor jemne nasekajte, vložte do nádoby a pevne zatvorte vekom. Takto uskladnený v chladničke by mal zostať čerstvý oveľa dlhšie ako len dva dni.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako uvariť karfiol, aby nebol horký? Jednoduchý trik zjemní jeho chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.