11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NDanko).
Sladké čerešne sú dokonalým doplnkom letných koláčov a pečiva. Veď nie je nič jednoduchšie ako domáci koláč s týmto ovocím. Stačí vám len pár ingrediencií a môžete potešiť celú rodinu ľahkým a chutným dezertom.
Začiatkom júna sa už na trhoch objavujú prvé slovenské čerešne. Našťastie máme celé leto na to, aby sme si vychutnali ich jedinečnú chuť. Ak chcete prekvapiť svoju rodinu, vyskúšajte napríklad tento recept na lahodný čerešňový koláč. Žiadny iný koláč nie je taký jednoduchý a pritom taký chutný.
Čo ste pravdepodobne nevedeli o čerešniach
Sladká chuť čerešní je jednou z najobľúbenejších sezónnych pochúťok. Už roky sa teší pretrvávajúcej popularite. Okrem výnimočnej chuti sú cenené aj pre svoju výživovú hodnotu a množstvo vitamínov.
Sú plné vitamínu C, ktorý pozitívne ovplyvňuje náš imunitný systém. Vitamín A, ktorý obsahujú, zlepšuje náš zrak a stav pokožky. Najmä v letnom období sa oplatí siahnuť po čerešniach. Sú aj cenným zdrojom minerálnych látok, ako napríklad draslík, železo, horčík a vápnik.
Môžete ich jesť surové alebo si z nich pripraviť napríklad lahodný kompót. Králi domácej kuchyne z nich často pripravujú lahodné džemy a zaváraniny. Nie je však nič jednoduchšie ako vykúzliť rýchly koláč. Stačí pár minút a predhriata rúra. V okamihu máte jemný a jedinečný čerešňový koláč. Vyskúšajte napríklad tento recept.
Recept na čerešňový koláč
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 500 g čerešní bez jadierok
- 1/2 šálky cukru
- 3 vajcia
- 250 g masla
- prírodný jogurt
- balíček vanilkového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- práškový cukor na posypanie
Príprava krok za krokom:
- V hrnci rozpustime maslo a necháme ho vychladnúť.
- Vajíčka rozbijeme do väčšej misy a vyšľaháme spolu s cukrom.
- V samostatnej miske zmiešame múku a prášok do pečiva.
- Opatrne premiešame, pridáme múku, potom balík jogurtu a nakoniec vychladnuté maslo.
- Všetko dôkladne premiešame na súdržnú hmotu.
- Dno formy na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Poprípade dno formy vymažeme tukom a strúhankou.
- Cesto vložíme do formy a na vrch poukladáme čerešne, ktoré potom zľahka pritlačíme.
- Rúru predhrejeme na 175 stupňov a koláč pečieme približne 45 minút. Po uplynutí tohto času skontrolujte koláč pomocou tyčinky, Ak nie je koláč upečený, dajte mu ešte niekoľko minút.
- Hotový koláč môžete na ozdobu posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chutí ako tvarohový koláč, ale nie je. Je to špecialita priamo z Krajiny Rozkvitnutých Čerešní
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.