12.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Helena Zolotuhina).
Čerešňový džem sa u mňa doma nikdy nerobil. Recept som dostala od švagrinej a hneď som utekala na trh kúpiť tieto šťavnaté plody. Nemyslela som si, že sa stane mojím obľúbeným a prekoná sladkú jahodovú pochúťku.
Čerešňový džem je ideálna ponuka pre tých, ktorí milujú sladké a kyslé chute. Preto som si ho zamilovala od prvej lyžičky. Jeho príprava nie je vôbec náročná, no treba pamätať na to, že sa nezaobíde bez jedného kroku.
Čerešňový džem – recept. Pamätajte na tento krok, inak bude džem odsúdený na neúspech
Príprava čerešňového džemu nie je náročná, no treba pamätať na správnu prípravu ovocia. V prípade čerešní ich nestačí umyť. Treba ich ešte odkôstkovať, teda odstrániť semienka a odstrániť stopky.
Pozrime sa tiež bližšie na zoznam zložiek. Je to veľmi jednoduché, no ak si chcete pripraviť väčšie množstvo zaváranín, budete sa musieť ísť zásobiť cukrom do obchodu. Bez toho sa asi nezaobídeme, či chceme alebo nie. A určite nie v recepte mojej švagrinej. Ak máte radšej kyslé chute ako ja, môžete mierne znížiť množstvo cukru.
Ingrediencie:
- 2 kilogramy čerstvých čerešní,
- 1 kg cukru,
Recept na domáci čerešňový džem. Spôsob prípravy krok za krokom
Spôsob prípravy:
- Ovocie dôkladne umyjeme, zbavíme stopky a semienka odstránime pomocou džbánu.
- Vo veľkom hrnci zmiešame čerešne, cukor a citrónovú šťavu.
- Zmes zahrievajte na strednom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom zvýšte výkon horáka a priveďte do varu. Potom znížte teplo.
- Džem varíme na miernom ohni za častého miešania asi 45-60 minút, kým zmes nezhustne. Konzistenciu skontrolujete tak, že kvapku džemu nalejete na studený tanier – ak sa neroztečie, je hotový.
- Poháre umyte v teplej vode s prostriedkom na umývanie riadu a potom opláchnite vriacou vodou.
- Horúci džem nalejte do pohárov a na vrchu nechajte asi palec miesta. Okraje sklenených nádob musia byť čisté a suché.
- Poháre pevne uzavrite a otočte hore dnom. Nechajte v tejto polohe vychladnúť.
- Po vychladnutí môžete džem vyskúšať. Poháre skladujte na tmavom a suchom mieste. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy, keď robím tento koláč, všetci ma žiadajú o recept. Jeden plech nestačí
Využite sezónne ovocie a pripravte zabudnuté socialistické jedlo. Recept je triviálne jednoduchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.