13.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaKaretnikova).
Vajcia majú jedinečné vlastnosti, vďaka ktorým sa oplatí ich jesť každý deň. A čo viac, nie sú vhodné len na raňajky. Vo verzii uvarenej natvrdo ich zvyčajne jeme s majonézou a chlebom. Ukazuje sa, že to nie je najlepšia kombinácia pre naše zdravie. Zistite, ako najlepšie jesť vajcia natvrdo. Poradíme, s čím je najlepšie kombinovať.
Vajcia sú cennou zložkou stravy, ktorá má priaznivý vplyv na naše zdravie. Dietológovia veria, že sú jedným z najlepších produktov, ktoré možno podávať na raňajky. Nielenže sú veľmi chutné, ale aj zasýtia, takže na maškrtenie nebudete myslieť až do večere.
Prečo sa oplatí jesť vajíčka natvrdo?
Vajcia sú predovšetkým bielkoviny a zdravé tuky. Obsahujú tiež množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín. Sú považované za potravu pre náš mozog. A to všetko vďaka cholínu, lecitínu a vitamínu B12. To je dôvod, prečo sa verí, že konzumácia vajec na raňajky môže zlepšiť našu schopnosť sústrediť sa počas dňa. Konzumácia vajec vďaka vitamínu D a veľkej dávke vápnika podporuje kostrový systém a posilňuje kosti a zuby.
Vďaka obsahu zdravých tukov majú vajcia pozitívny vplyv na obehový systém. Omega-3 kyseliny a lecitín môžu pomôcť znížiť príliš vysoké hladiny zlého cholesterolu v krvi a znížiť riziko srdcových ochorení v budúcnosti.
Látky ako zeaxantín, karotenoidy a luteín sú ingrediencie, vďaka ktorým majú vajíčka pozitívny vplyv na zdravie našich očí. Chránia nás pred vznikom sivého zákalu a škodlivým slnečným žiarením.
Vajíčka sú tiež skvelým spôsobom, ako sa postarať o žiarivú pleť, zdravé a pevné vlasy a nechty. Veľká dávka bielkovín zase pomôže chudnúcim ľuďom zostať sýti na dlhší čas. Okrem toho budú mať pozitívny vplyv aj na stav svalov.
POZRITE TIEŽ AJ: Ako dlho sú vajcia vhodné na konzumáciu? Po tomto dátume neriskujte. Môžete sa otraviť
Koľko minút uvariť vajcia natvrdo?
Veľa ľudí však robí veľkú chybu pri varení vajec natvrdo. Ukazuje sa, že čas varenia je z hľadiska obsahu živín veľmi dôležitý. Čím dlhšie vajcia varíme, tým menšia hodnota sa v nich zachová. To znamená, že pri varení vajíčok natvrdo sa oplatí starostlivo merať čas.
Aby ste získali chutné natvrdo alebo napoly uvarené vajcia, oplatí sa ich povariť asi 6-8 minút. Ak ich necháme vo vode dlhšie, môžu stratiť nielen väčšinu cenných živín, ale aj atraktívny vzhľad a príjemnú štruktúru.
POZRITE TIEŽ AJ: Kam vyhodiť obaly na vajcia? Slováci stále nevedia
Ako jesť vajcia natvrdo?
Vajíčka uvarené natvrdo sa najčastejšie kombinujú s majonézou. To je chutná kombinácia, ktorá však škodí nášmu zdraviu. Nie vždy sa oplatí kombinovať vajíčka s mäsom, najmä ak máme problémy s trávením ťažkých jedál. Vajcia obsahujú cenné nenasýtené mastné kyseliny a bielkoviny, najlepšie je kombinovať ich s komplexnými sacharidmi, zeleninou a ovocím.
Raňajky z dvoch natvrdo uvarených vajec, šalátu a celozrnného chleba sú jedným z najlepších spôsobov, ako mať výživné raňajky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je lepšie jesť vajcia na raňajky alebo večeru? Odpoveď je prekvapivá
Nemecko dáva zbohom hnedým vajíčkam. Majú na to konkrétny dôvod
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.