13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nattakan Khamaibut).
Jogurtový koláč s jahodami je recept, ktorý sa jednoducho nedá pokaziť. Neprichádza do úvahy, iba ak by vás niekto zaklial (a my vieme, že také veci neexistujú). Nielenže je jednoduchý a skutočne chutný, ale je aj rýchlo hotový. Je to dezert snov na leto, a ak máte jahody a základné ingrediencie vrátane gréckeho jogurtu, radšej už nastavte rúru.
Jahody sú zďaleka najchutnejšie letné ovocie a jogurtový koláč s jahodami je vyšším stupňom ovocného pôžitku. Recept na jogurtový koláč s ovocím je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj deti (samozrejme, pod dohľadom svojich strážcov), a ak práve podnikáte svoje prvé cukrárske kroky, určite začnite týmto receptom. Nezabudnite, že okrem jahôd je dôležitý aj jogurt. V tomto recepte na koláč sme sa rozhodli pre grécky jogurt – je lahodný a krémový.
Jogurtový koláč s jahodami – vyšší stupeň ovocného pôžitku
Ingrediencie:
- cca. 100 g cukru,
- 4 väčšie vajcia,
- 2 lyžičky vanilkového cukru,
- cca. 180 g hrubej pšeničnej múky,
- 60 g zemiakového škrobu,
- 150 ml rastlinného oleja,
- 160 g gréckeho jogurtu,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- cca. 300 g jahôd.
Jednoduchý jogurtový koláč s jahodami – spôsob prípravy:
- Pripravte si dve misky. Do prvej nasypeme suché prísady okrem cukru a premiešame. Oddeľte bielky od žĺtkov, žĺtky odložte bokom, napr. do pohára, a bielky začnite šľahať do tuhej peny.
- Po vyšľahaní bielkov začnite postupne pridávať cukor. Keď máte tuhý a lesklý sneh, pridávajte jeden žĺtok za druhým bez toho, aby ste prestali miešať. Najlepšie je to robiť pri vysokých otáčkach.
- Do vyšľahanej zmesi pridajte olej, jogurt a zmiešané suché prísady. Potom pomocou stierky všetko veľmi jemne premiešajte, pričom dávajte pozor, aby ste nepoškodili štruktúru bielkov.
- Pripravte si formu na pečenie a vyložte ju papierom. Do formy opatrne nalejte cesto a navrch poukladajte nakrájané jahody – jahody musia byť opláchnuté a môžete ich tiež posypať škoricou.
- Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov sdolný a horný ohrev 40 minút. Po upečení ho ozdobte práškovým cukrom.
Vidíte, aké je to jednoduché? Koláč je mäkký, nadýchaný a naozaj sladký. Ideálny na popoludňajšiu kávu alebo na klebetenie s kamarátkami a ľadovú kávu počas letného dňa. Samozrejme, jahody môžete kombinovať aj s iným ovocím. Skvele by sa hodili čučoriedky, borievky alebo lesné jahody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vezmem jahody a obložím ich cestom. V okamihu vytvorím dezert, ktorý nikde nenájdete
S jahodami to nikdy nerobím. Mám iný spôsob. Takto vydržia až dva týždne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.