14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images).
Balkánska kuchyňa je známa svojimi skutočne fantastickými mäsovými pokrmami a keď sa vyberiete do Chorvátska, Bulharska alebo Čiernej Hory, bol by hriech neochutnať vynikajúcu pleskawicu, jemné jahňacie kotlety a ćevapcići. Práve posledné menované jedlo si zaslúži osobitné uznanie – je také šťavnaté a chutné, že nie je možné zjesť jednu porciu. Niektorí ľudia si myslia, že ćevapcići je niečo ako balkánska sekaná. Nič nemôže byť ďalej od pravdy – pozrite sa, ako ľahko si túto balkánsku pochúťku môžete pripraviť doma. Len nezabúdajte na mäso – bravčové neprejde.
Jedlá z mletého mäsa sú známe po celom svete. Slováci majú mleté rezne, v Mexiku jedia chilli con carne, na Balkáne zasa pleskawicu a ćevapčići. No tým, že hovoríme, že ide o pokrm z mletého mäsa, vás možno trochu zavádzame, pretože áno, niektorí ľudia na to používajú hrubé mleté mäso, ale pôvodne by malo ísť o jemne nasekané mäso.
Ćevapčići sú kúsky nakrájaného mäsa vytvarované do podlhovastých rezňov, ktoré sa často napichujú na špeciálne špízy alebo tyčinky a grilujú. Mäso je dobre ochutené korením, často cibuľou, cesnakom, koriandrom a oreganom a nezriedka aj chilli. Je veľmi šťavnaté a plné chuti a zvyčajne sa pripravuje z hovädzieho, baranieho alebo jahňacieho mäsa, niekedy sa tieto druhy mäsa navzájom kombinujú v rôznych pomeroch. Túto pochúťku si môžete ľahko pripraviť aj doma, len sa uistite, že máte gril alebo rúru s touto funkciou.
Ćevapčići – recept na najlepšie grilované mäso
Ingrediencie:
- Približne 0,5 kg mäsa (najlepšie baranie, môže byť aj hovädzie alebo zmes pol na pol),
- 1 vajce (možno vynechať, ak je mäso prepečené na tuku),
- 2 strúčiky cesnaku alebo polovica cibule,
- soľ, korenie, sladká a pálivá paprika, oregano,
- nasekaný koriander alebo petržlen.
Ako pripraviť balkánske ćevapčići? Spôsob výroby:
- Mäso nakrájajte nadrobno alebo zomeľte na hrubom mlynčeku. Odporúčam ho však nakrájať – dá to síce viac práce, ale chuť a konzistencia bude lepšia. Nezabudnite si vybrať mierne tučný kus mäsa. Tuk je pri grilovaní dôležitý.
- Nakrájané mäso vložte do misy. Pridajte pretlačený cesnak, korenie, rozšľahajte vajce, aby sa zmes spojila, a nezabudnite na koriander. Potom zmes vymiesime ako na mleté mäsové guľky.
- Pripravte si špajle a napichujte do nich mäso tak, aby ste získali podlhovasté, mierne sploštené fašírky (mali by pripomínať turecké kofty).
- Grilujte na rozpálenej panvici. Môžete ich tiež vyprážať na panvici. V takom prípade nezabudnite mäso neustále obracať.
Takéto lahodné grilované fašírky chutia perfektne s akoukoľvek prílohou. Môžete ich zabaliť do pita chleba a podávať s omáčkami alebo šalátmi. Výborné budú aj s omáčkou tzatziki, paprikovým ajvarom alebo klasickým kapustovým šalátom. Ak sa chcete cítiť ako na dovolenke, určite si pripravte toto jedlo – jeho chuť dokáže poriadne zamotať hlavu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Včera som na večeru pripravila kotlety. Môj snúbenec bol nadšený: keď príde mama, urob také
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.