16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka).
Moja švagriná mi povedala recept na najlepší jahodový koláč, aký som kedy jedla. Recept pozná z cukrárne, kde pracuje – koláč sa tam predáva ako teplé rožky. Za všetko vďačí mliečnemu výrobku, vďaka ktorému je celý nadýchaný, vlhký a nadpozemsky chutný.
Domáce pečivo nemá konkurenciu, ale tento recept od mojej švagrinej je naozaj jeden z najlepších, aké som v poslednom čase vyskúšala. Spomínaný jahodový koláč je dokonalým koláčom na každú príležitosť. Krásne sa prezentuje a vydrží čerstvý niekoľko dní. Stojí však za zmienku, že z plechu zmizne oveľa rýchlejšie, pretože je šialene chutný a pripomína koláč, ktorý podávala moja babička, keď som bola malá.
Moja švagriná mi dala recept z cukrárne na nadýchaný koláč s jahodami
Špeciality z cukrární sú niekedy ešte lepšie ako tie, ktoré podávame doma. Našťastie mi švagriná, ktorá pracuje v jednej z cukrární, prezradila recept na výnimočne nadýchaný koláč s jahodami. Koláč z tohto receptu je u nej bestsellerom, ktorému sa ťažko odoláva. Vyskúšala som ho doma a dávam vám svoje slovo, že zmizne z plechu za okamih a chutí skvele k popoludňajšej káve alebo ako jednoduché popoludňajšie občerstvenie.
Tajomstvo jahodového koláča nespočíva len v šťavnatom a zrelom ovocí, ale aj v ostatných ingredienciách. Aby bol koláč dokonale jemný, nadýchaný a vlhký, nesmiete zabudnúť na mliečne výrobky. Moja švagriná mi odporučila použiť kefír. Vajíčka, cukor, múka, olej, vanilkový cukor sú tiež nevyhnutné a čerešničkou na torte je sladká drobenka. Všetko správne skombinujete a to je v podstate celá jeho filozofia! Podrobný recept prezradím nižšie.
Koláč s jahodami a kefírom. Recept z cukrárne mi dala moja švagriná
Ingrediencie na koláč:
- 320 g pšeničnej múky (typ do 550),
- 100 g cukru,
- 500 g jahôd,
- 125 ml oleja,
- 125 ml kefíru,
- 3 veľké vajcia,
- 2 lyžičky vanilkového cukru,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- štipka soli.
Ingrediencie na drobenku:
- 2 PL masla,
- 2 lyžice cukru,
- 4 PL pšeničnej múky.
Spôsob prípravy:
- Začnite s drobenkou. Všetky ingrediencie si rozdrvíme rukami, nakoniec z nich vytvarujeme guľu, ktorú vložíme do fólie a potom do chladničky.
- Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na polovice alebo menšie kúsky.
- Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme cukor, vanilkový cukor a všetko chvíľu miešame, kým nám nevznikne nadýchaná, svetlá hmota.
- Potom za stáleho miešania vlejte do vajec olej, kefír, pridajte štipku soli, prášok do pečiva a postupne pridávajte múku. Všetky ingrediencie miešajte na stredných otáčkach, kým sa všetky nespoja a nezostanú viditeľné hrudky.
- Pripravené cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. Jahody rovnomerne vysypte na vrch koláča. Ovocie jemne vtlačíme do cesta.
- Drobenku poukladáme na jahody.
- Koláč pečte pri teplote 170 stupňov približne 45 minút. Nakoniec ho nechajte vychladnúť a ozdobte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jogurtový koláč robím bleskovo. Je jemný, sladký a mizne ešte teplý
Vezmem jahody a obložím ich cestom. V okamihu vytvorím dezert, ktorý nikde nenájdete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.