16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Tetereva).
Keď počujete o oregane, okamžite vám napadnú kulinárske možnosti použitia tohto korenia. Obzvlášť obľúbené je v stredomorskej kuchyni, ale udomácnilo sa aj na slovenských stoloch. Treba mať na pamäti, že rastlina, známa aj ako pamajorán obyčajný, sa v prírodnej medicíne používa už stáročia a naši predkovia verili v jej ochrannú silu. Prečítajte si viac o liečivých vlastnostiach oregana.
Čo ste možno nevedeli o oregane
Toto korenie sa výborne hodí k polievkam, cestovinám alebo kultovej talianskej pizzi. V obchodoch ho nie je ťažké nájsť, takže predpokladáme, že zásoby sa nachádzajú vo väčšine domácností. Oregano má mierne pikantnú a trpkú chuť a výraznú vôňu. Dodáva zaujímavosť aj nevýrazným jedlám, takže sa stáva záchranným lanom nejedného kuchára.
Stojí za to vedieť, že staroveké viery považovali oregano za spôsob ochrany domu pred zlými silami. V starovekom Egypte sa zasa vetvičky oregana vplietali do vencov počas obradov na počesť starovekých božstiev.
Čo obsahuje oregano?
Toto korenie sa niekedy označuje aj ako pamajorán obyčajný. Chuť a vôňa sú jedna vec, ale oregano je pokladnicou zdraviu prospešných zložiek. Drobné zelené lístky obsahujú vitamíny A, C, E a K, ako aj minerály, napríklad železo, horčík, vápnik a mangán.
Niektoré z najdôležitejších zložiek oregana sú antioxidanty. Rastlina obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktorých prítomnosť môže viesť k poškodeniu buniek, zrýchleniu procesov starnutia a vzniku chronických ochorení vrátane rakoviny.
Protizápalové vlastnosti a podpora imunitného systému
Prečo by sa malo oregano konzumovať? Toto korenie sa vyznačuje aj protizápalovými účinkami. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších zlúčenín, ktoré podporujú imunitný systém, môže oregano pomôcť v boji proti infekciám. V časoch, keď triumfovala prírodná medicína, bola rastlina považovaná za prírodný antibakteriálny a antivírusový prostriedok (hoci tieto termíny sa pravdepodobne nepoužívali), ktorý pomáha v boji proti prechladnutiu a dýchacím problémom, ako je bronchitída a angína.
Oregano je spojencom trávenia
Často sa zdôrazňuje obsah vlákniny v pamajoráne obyčajnom. Preto sa považuje za jednu z najlepších bylín na podporu tráviaceho systému. Zložky v oregane stimulujú vylučovanie žlče, vďaka čomu sa telo lepšie vyrovnáva aj s ťažko stráviteľnými a mastnými potravinami. Antimikrobiálne vlastnosti korenia môžu tiež pomôcť v boji proti baktériám, ktoré spôsobujú žalúdočné problémy.
Ako zaradiť oregano do jedálnička?
Vzhľadom na mnohé zdravotné výhody oregana sa oplatí konzumovať ho pravidelne a nepoužívať ho len na dochutenie domácej pizze.
- Oregano sa hodí do rôznych jedál. Môžete ho pridať do omáčok, mäsa, rýb, šalátov, polievok a syrov. Jeho intenzívna chuť obohatí každý pokrm.
- Nálev z oregana sa môže konzumovať ako čaj. Napomáha tráveniu a má uvoľňujúci účinok.
- Olej z oregana má zaujímavé využitie. Môže sa konzumovať tak, že sa niekoľko kvapiek naleje do vody alebo sa pridá do jedla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezóna tohto ovocia sa začína. Je to pokladnica výnimočných vitamínov
Nesmelo vstupuje na pozemky. Jedzte ho a odbremení vaše obličky, črevá, mozog a pečeň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.