18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova).
Z čoho sa vyrába gazpacho? Ukázalo sa, že základom tejto lahodnej španielskej polievky sú dary leta, ktoré vládnu aj v našom regióne. Zistite, aká je jednoduchá, a pripravte si osviežujúcu polievku, ktorú si vaša rodina a priatelia zamilujú.
Gazpacho je španielska polievka ako stvorená na letné horúčavy. Oplatí sa ju pripraviť aj počas Euro 2024, ak viete, že budete sledovať zápasy s priateľmi a rodinou. Tematické predjedlá sú hitom, ktorý nesmie chýbať na vašom stole. Túto polievku som prvýkrát ochutnal v Alicante. V tom čase bolo veľmi teplo, takže bola ideálna ako ľahké osvieženie po vyčerpávajúcej prechádzke a na povzbudenie chuti pred hlavným chodom. Ako pripravujete gazpacho vy?
Ako sa pripravuje španielske gazpacho? Nie je to také ťažké, ako sa zdá
Niektorí ľudia si myslia, že príprava polievok, najmä tých, ktoré nie sú súčasťou slovenskej kultúry, je zložitá. Nič nemôže byť ďalej od pravdy, pretože gazpacho sa pripraví doslova za pár okamihov a je skvelou španielskou obdobou studených polievok. Aj keď u nás sa studené polievky ešte nepresadili. Keď sa dni oteplia, táto polievka vás nielen ochladí, ale zároveň dodá vášmu telu množstvo živín v podobe chutnej zeleniny. Aké ingrediencie do gazpacha potrebujete?
Zloženie:
- 1 kg paradajok, napríklad rímskych paradajok (mali by byť zrelé);
- 1 veľká skleníková uhorka alebo niekoľko mletých uhoriek;
- 2 červené alebo červené a zelené papriky;
- 1 červená cibuľa;
- 2 strúčiky cesnaku;
- asi 2 plátky bieleho chleba;
- olivový olej;
- soľ a korenie;
- voda.
Spôsob prípravy:
- Paradajky sparíme vo vriacej vode a po vychladnutí odstránime šupku (mala by ísť ľahko oddeliť) a nakrájame ich na štvrtiny.
- Uhorky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
Cibuľu a cesnak ošúpeme a tiež nakrájame na menšie kúsky. - Z chleba odkrojte kôrky. Chlieb namočte do studenej vody a po niekoľkých minútach ho vyberte a nechajte odkvapkať.
- Všetku zeleninu a chlieb vložte do mixéra, pridajte asi 2 lyžice olivového oleja a dochuťte soľou a korením. Rozmixujte na hladkú kašu a ak konzistencia nie je správna, pridajte trochu vody.
- Polievku prelejte cez sitko do hrnca, aby ste odstránili semienka a iné nepotrebné zvyšky.
Hrniec s gazpachom vložte do chladničky, aby sa vychladil. - Podávajte s olivami nakrájanými na plátky. Navrch môžete posypať bazalkou a iným obľúbeným korením. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajková polievka mi už nepripadá príliš kyslá. Dávam štipku do hrnca a vy začnete tiež
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.