17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Niektoré jedlá sú mimoriadne nezabudnuteľné a zostávajú v našich srdciach dlhšie. V mojom prípade sa k tomuto jedlu vraciam s láskou. Vždy, keď ho pripravujem, pripomína mi chvíle strávené u mojej prababičky. Práve ona ho robila najlepšie.
Mnoho ľudí si myslí, že z polievky sa nedá najesť, pretože sú príliš ľahké. Musím s nimi nesúhlasiť, pretože existuje veľa receptov, ktoré to vyvracajú. Jeden z nich práve dnes ukazujeme a to, čo z neho vzíde, naplní brucho na veľmi dlhý čas. Vždy, keď som bola hladná, moja prababička mi ju pripravila a už po niekoľkých lyžiciach som mala plné bruško.
Fazuľa po bretónsky je veľmi známe jedlo, ale čoraz viac ľudí naň zabúda. Jej chuť nahrádzajú iné jedlá a niektorí ich považujú za chutnejšie a jednoduchšie na prípravu. Keď však chcete zažiť jej plnú chuť, pripravte si túto fazuľu. Nie je možné, aby sa vám jej chuť nepáčila.
Recept na fazuľu po bretónsky
Ingrediencie:
- pol kilogramu bielej fazule,
- pol kilogramu obľúbenej klobásy,
- 300 g údenej slaniny
- stredne veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku,
- niekoľko bobkových listov,
- niekoľko guľôčok nového korenia,
- 2 konzervy nakrájaných paradajok,
- 2 polievkové lyžice 33% smotany,
- olej,
- lyžička majoránky,
- lyžica sladkej papriky,
- pol lyžičky štipľavej papriky,
- soľ,
- čierne korenie.
Spôsob prípravy:
- 24 hodín pred varením vložte fazuľu do misky a zalejte ju vodou. Nechajte ju cez noc nasiaknuť vodou a napučať.
- Na druhý deň nakrájajte slaninu a klobásu na kocky a všetko opečte na rozpálenej panvici na oleji. Očistite a nakrájajte cibuľu a cesnak a pridajte ich do opečených údenín. Smažte približne 3 minúty.
- Fazuľu preložíme do hrnca, zalejeme vodou a spolu s bobkovým listom a novým korením privedieme do varu. Po uplynutí tohto času prihoďte osmažené prísady, prilejte obsah plechoviek paradajok a premiešajte. Varte asi 60 minút na miernom ohni.
- Po tomto čase odlejte malé množstvo polievky do misky a dajte do nej smotanu, premiešajte. Vlejte ju do hrnca malým prúdom.
- Nakoniec všetko ochutíme soľou, korením, štipľavou a sladkou paprikou a majoránom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hoďte hrsť do hrnca s bôbom. Bruško nebude nafúknuté ako balón
Už máte dosť pečenej fazule? Vyskúšajte maďarskú verziu. S týmito ingredienciami je neodolateľná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.