18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan_Mach).
Pri smažení kurčaťa sa na panvici často objaví biela pena. Mnohí ľudia si myslia, že je to znak nie veľmi čerstvého mäsa. Je to skutočne tak? Ukazuje sa, že to nemusí byť nevyhnutne pravda. Čo to znamená a odkiaľ sa berie?
Kuracie mäso je často na našich stoloch. Niet divu, pretože je ľahko dostupné, relatívne lacné a jeho príprava je jednoduchá a rýchla. Niekedy sa však počas smaženia objaví charakteristická biela pena. Čo to znamená?
Prečo sa pri smažení kurčaťa tvorí pena? Nie je to nič zvláštne
Kuracie mäso je ideálnou voľbou na rýchlu a ľahkú večeru. Môžete ho variť, piecť, smažiť alebo naparovať. Voľnosť v spôsobe jeho prípravy a takmer nekonečné množstvo prísad, ktoré sa k nemu dokonale hodia, znamenajú, že z neho môžeme vykúzliť širokú škálu jedál. V najjednoduchšej verzii to môže byť jednoducho ochutené filé podávané so zemiakmi a obľúbeným šalátom. V trochu komplikovanejšej s cestovinami, špenátom a ricottou. Možností je naozaj veľa, hoci vyprážaná verzia v obale z vajíčka, múky a strúhanky je nepochybne veľmi obľúbená.
Nech už plánujete použiť kuracie mäso s čímkoľvek, niekedy sa stane, že mäso začne pri smažení charakteristicky peniť. Čo je to za penu, ktorá sa vtedy objaví? Mnohí ľudia si myslia, že je to znak toho, že nebolo prvotriedne čerstvé. Nie je to pravda. Tvorba peny počas smaženia je úplne prirodzený proces. Úprava pri vysokej teplote spôsobuje, že sa z mäsa uvoľňujú bielkoviny, ktoré po narezaní vyzerajú jednoducho takto. Funguje na rovnakom princípe ako pena vo vývare. Niekedy sa tiež stáva, že pena je spôsobená tým, že voda v mäse sa po kontakte s horúcim olejom snaží odpariť. Pred smažením posypte panvicu trochou soli a problém nevznikne.
Ako rozpoznať zatuchnuté mäso? Dávajte si pozor na tieto príznaky
Ak si chcete byť istí, že mäso nie je pokazené, dodržiavajte pri nákupe a po príchode domov niekoľko pravidiel.
- Mäso kupujte len v dôveryhodných obchodoch a z overených zdrojov.
- Ak na filé zbadáte zažltnutie, biele škvrny alebo tenké biele vlákna, nekupujte ho.
- Pri balenom mäse venujte pozornosť vôni, ktorú vydáva po otvorení. Ak je zvláštna a dosť výrazná, nepoužívajte ho.
- Po zakúpení mäso čo najskôr spotrebujte. Nečakajte, kým sa skončí jeho trvanlivosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto mäso nie je v žiadnom obchode. Vyrobíte si ho doma za pár minút
Hoďte hrsť do hrnca s bôbom. Bruško nebude nafúknuté ako balón
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.