18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igor Dutina).
Leto je ideálny čas na otvorenie grilovacej sezóny. Ak hľadáte originálne grilované jedlá, ktoré svojou chuťou potešia aj tie najnáročnejšie chuťové bunky, inšpirujte sa pochúťkou zo Srbska. Jej príprava je rýchla, jednoduchá a chutná.
Euro 2024 znamená, že mnohí futbaloví fanúšikovia trávia popoludnia a večery pred televízorom. Nie je prekvapujúce, že len málo ľudí sa v tomto čase zaoberá dlhým a namáhavým varením. Namiesto postávania pri hrncoch rozložte gril a pripravte si pljeskavicu, chutné jedlo priamo zo Srbska.
Čím je srbská kuchyňa známa? Kraľuje mäso
Srbská kuchyňa je mimoriadne pestrá a rozmanitá, ale na prvom mieste sú jedlá z mäsa. Najčastejšie sa mieša niekoľko druhov mäsa a griluje sa na ohni s pridaním cibule. Korenín a byliniek nie je veľa, hoci len náznak tých správnych dodáva jedlám jedinečnú chuť.
Z čoho je vyrobená pljeskavica? Mäso à la burger pre vyberavých jedákov
Jedným z obľúbených jedál srbskej kuchyne je pljeskavica, čo nie je nič iné ako mäsová placka, ktorá sa opeká na grile. Vzhľadovo sa trochu podobá na obľúbené hamburgerové placky, ale má dva zásadné rozdiely. Tradične sa pripravuje po dochutení soľou a korením, pričom by mala zrieť 2 až 3 dni, na čo sa používajú ďalšie prísady. Zvyčajne sa podáva s ajwarom a v sprievode pita chleba alebo hranolčekov. V závislosti od regiónu sa môžu líšiť prílohy, druh mäsa alebo aj korenie. Ako sa pripravuje toto chutné a aromatické jedlo?
Ingrediencie:
- 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa,
- 0,2 kg mletého bravčového mäsa,
- 100 g údenej slaniny,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- niekoľko feferóniek – množstvo podľa potreby,
- 100 g kvalitného syra, najlepšie čedar alebo bulharský kaškaval,
- soľ, korenie a pálivá paprika na dochutenie.
POZOR! Keďže ochutené mäso by malo stáť v chladničke aspoň dva dni, je dôležité, aby bolo výnimočne čerstvé. So starším radšej neriskujte, aj keď bude nasolené.
Pljeskavica – spôsob prípravy:
- Mäso vložíme do misky, osolíme, pridáme trochu vody a dôkladne premiešame. Prikryte fóliou alebo tanierom a vložte do chladničky na 2 dni. Počas tejto doby niekoľkokrát premiešajte a pridajte približne 1 polievkovú lyžicu vody.
- Po dvoch dňoch pripravte zvyšné prísady. Slaninu, cibuľu, syr a feferónky nakrájajte na malé kúsky a pridajte k mäsu. Dôkladne premiešajte. Pridajte 1-2 lyžičky čierneho korenia a feferónky a opäť dobre premiešajte.
- Z mäsa vytvarujte guľu, rozdeľte ju na dve časti a sploštite tak, aby vznikla asi 1,5 cm hrubá placka. Smažte na grile alebo grilovacej panvici.
- Podávajte s pita žemľou a obľúbenou čerstvou zeleninou, ako sú uhorky, paradajky a cibuľa. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto fašírky ste ešte nemali. Nakoniec sú chutné a šťavnaté
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.