18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A).
Ovocie je neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy a procesu chudnutia. Nie každý však vie, že podobne ako zelenina sa nedá jesť donekonečna. A to všetko vďaka jednej zložke, na ktorú takmer vôbec nemyslíme!
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/shutterstock_2306863315-1.jpg)
Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A
Čo je to za zložku, ktorá sa nachádza v ovocí a ktorá môže mať negatívny vplyv na naše telo a tiež na proces chudnutia? Je to cukor!
Aký je rozdiel medzi bielym cukrom a cukrom v ovocí?
Biely cukor sa skladá napoly z molekúl fruktózy a glukózy. Počas trávenia ich v našom tele oddeľujú enzýmy. V ovocí naopak nájdeme glukózu, fruktózu a sacharózu. V tejto súvislosti je veľmi jednoduché vyvodiť, že zloženie cukru v ovocí je veľmi podobné bielemu cukru, ktorý kupujeme v obchodoch.
Je tu však jeden hlavný rozdiel. A tým je pomer fruktózy a glukózy v jednotlivých druhoch ovocia. Niektoré z nich obsahujú iba fruktózu, iné iba glukózu a ďalšie obsahujú oba cukry rovnako. Nanešťastie pre telo sa však glukóza a fruktóza nelíšia od bieleho cukru a metabolizujú sa rovnakým spôsobom.
Dá sa teda urobiť niečo pre to, aby ste si vychutnali svoje obľúbené ovocie a nemuseli sa obávať priberania?
Ako je to s cukrom v ovocí?
Našťastie máme dobré správy pre všetkých milovníkov ovocia!
Po prvé, v ovocí je oveľa menej cukru ako v sladkostiach a po druhé, táto zložka je neoddeliteľne spojená s vlákninou, čo znamená, že ovocie zostáva v žalúdku dlhšie a my necítime hlad tak rýchlo.
Úloha cukru v ovocí tiež znamená, že jeho vstrebávanie do tela je rozložené, takže nepociťujeme rýchle výkyvy hladiny glukózy v krvi – ako je to v prípade sladkých výrobkov – a necítime sa ospalí hneď po jedle. Okrem toho by sme nikdy nemali zabúdať, že ovocie okrem cukru obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho tela a – čo je rovnako dôležité – v spracovaných potravinách ich nenájdete.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/07/shutterstock_265410137.jpg)
Foto: shutterstock/Edvard Molnar
Vysoký obsah cukru v ovocí
Hoci sa otázka cukru a jeho úlohy v ovocí objasnila, netreba zabúdať, že nie každé ovocie má vo svojom zložení rovnaké množstvo fruktózy alebo glukózy. Takže niektoré druhy ovocia sa naozaj dajú nazvať kalorickými a ak ich zjeme príliš veľa, môžeme skutočne pribrať!
Tu je zoznam ovocia, ktoré obsahuje najviac cukru:
- Hrozno – 16 g cukru v 100 g výrobku,
- Figy – 16 g cukru v 100 g výrobku,
- Mango – 14 g cukru v 100 g výrobku,
- Banány – 12 g cukru v 100 gramoch výrobku,
- Ananás – 10 g cukru v 100 gramoch výrobku.
Ako jesť ovocie rozumne?
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/pexels-denise-h-533355-1024x683.jpg)
Foto: pexels.com/Denise H.
Samozrejme, ovocie je jedným z najdôležitejších a najhodnotnejších produktov, ktoré môžeme nášmu telu poskytnúť, preto sa ho nevzdávajte!
Odporúča sa však robiť to s rozumom a dodržiavať niekoľko pravidiel:
- ovocie jedzte s mierou a nepreháňajte to s ním, najmä ak máte radi ovocie, ktoré obsahuje veľa cukru,
- Kombinujte ovocie s inými produktmi, najlepšie s bielkovinami a tukmi. Jedlom, ktoré pozostáva z hrsť orechov, skyra a ovocia, si zabezpečíte veľa pozitívnych výživových hodnôt.
- Ak je možnosť, vyberajte si ovocie s nižším obsahom cukru, napríklad jablká, maliny, jahody alebo čučoriedky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pol pohára denne stačí. Tento odvar posunie funkciu čriev na vyššiu úroveň
Nájdete ho vo väčšine špajz. Ani neviete, že spomaľuje starnutie