18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sven Hansche).
Niet pochýb o tom, že ľahké jedlá bohaté na ovocie, zeleninu a farebné prílohy si najlepšie vychutnáte počas horúcich letných dní. Grécky šalát je ideálny na večeru, obed alebo ako predjedlo na grilovačke. Originálny recept som sa naučila počas minuloročnej dovolenky na Korfu – priateľský majiteľ hotela mi poradil, aby som ho pripravila len zo štyroch druhov zeleniny.
Dovolenky sa rýchlo blížia, a tak sa aj kuchyňa mení. V tomto období ustupujú do úzadia hrejivé polievky, ťažko stráviteľné jedlá a konzumácia mäsa sa často obmedzuje len na grilované pokrmy. Grécky šalát je preto ideálnym nápadom na ľahké jedlo, ktoré nielenže chutí ako dovolenka na rajskom ostrove, ale poskytuje aj celý rad vitamínov a cenných minerálov.
Na dovolenke som sa zoznámila s týmto gréckym šalátom. Tajomstvo chuti odhalil hostiteľ z Korfu
Šaláty sú pre mnohých zbytočnou súčasťou jedálnička, zatiaľ čo pre iných sú pochúťkou, bez ktorej si nevedia predstaviť deň. Obe skupiny by však mali ochutnať farebnú kyticu a zároveň tento najjednoduchší recept pod slnkom. Ide samozrejme o grécky šalát, ktorému nikto neodolá – vďaka šťavnatým paradajkám, aromatickým olivám a ľahkej zálievke, ktorá sa dokonale hodí k mliečnym výrobkom a zelenine.
Ako mi prezradil môj hostiteľ z Korfu, základom gréckeho šalátu je najkvalitnejšia feta. Aj syr by mal byť kusový a nie, ako v mnohých domácnostiach a reštauráciách, nakrájaný na drobné kocky. V pozadí je zelenina – budete potrebovať sladké paradajky, zelené uhorky, červenú cibuľu a olivy. Celé sa to doplní gréckym olejom, štipkou oregana a povinným hrubo mletým korením. To je všetko, čo je potrebné na vytvorenie skutočnej hostiny v gréckom štýle pre chuťové bunky.
Grécky šalát podľa pôvodného receptu. Zabudnite na listový šalát alebo nekvalitný olej
Ingrediencie:
- veľká paradajka,
- uhorka,
- malá červená cibuľa,
- 12 čiernych olív s kôstkami,
- 200 g syra feta,
- olej,
- štipka oregana,
- hrubo mleté čierne korenie.
Spôsob prípravy:
- Najprv ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na polovičné plátky a vložíme do misky, v ktorej budeme šalát podávať.
- Potom ošúpte uhorku a spolu s paradajkou ju nakrájajte na esteticky pôsobiace malé kúsky. Tip – spôsob krájania zeleniny je veľmi dôležitý. Nie nadarmo sa hovorí, že najprv sa je očami!
- Zeleninu vložte do misy spolu s cibuľou. Pridajte aj olivy – môžete ich buď zbaviť jadierok, alebo podávať s kôstkou – v takom prípade je dobré dať to hosťom vedieť.
- Na vrch šalátu položte plátok syra feta a pokvapkajte trochou olivového oleja. Posypte oreganom a čerstvo mletým čiernym korením. Dobrú chuť!
- Tento šalát sa najlepšie podáva s dobrým vidieckym chlebom alebo ako príloha.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci si túto grécku pochúťku pochvaľujú. V lete bude najlepším doplnkom
Balkánske mäso na paličke. Je také šťavnaté, že navždy zabudnete na nudné mleté mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.