18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inga Gedrovicha).
Prírodné hnojivo pre cibuľu je kľúčom k správnemu rastu zeleniny a zárukou bohatej úrody. Účinný kondicionér si môžete pripraviť z dvoch zložiek, ktoré sa nachádzajú v každej slovenskej domácnosti. Vyskúšajte ho a čoskoro sa budete tešiť z lahodnej cibule a šťavnatej pažítky.
O pestovanie vlastného ovocia a zeleniny sa zaujíma čoraz viac ľudí. Slovenské záhrady a záhradky sa v letnom období stávajú nielen miestom oddychu, ale aj priestorom, v ktorom pestujete rastliny – okrasné aj jedlé. Väčšina z vás pestuje okrem iného cibuľu, ktorá neskôr v rôznych podobách končí na vašich tanieroch. Ako sa o ňu staráte, aby rástla krásne a zdravo?
Prírodné hnojivo vyrobené zo… zápalky. Cibuľa vďaka nemu porastie až do neba
Cibuľa je jednou z najjednoduchších druhov zeleniny, ktoré si môžete sami vypestovať. Treba si však uvedomiť, že starostlivosť o ňu nespočíva len v pravidelnom zalievaní a ochrane pred prípadnými škodcami. Rovnako dôležité je poskytnúť jej správne minerálne živiny, aby bola úroda bohatá. Na tento účel by sa mala aj hnojiť.
Na tento účel sa najlepšie hodí prírodná výživa bez chemických látok, ktoré sú obsiahnuté v prípravkoch z obchodu. Dážďovky priťahuje pôda obohatená organickým hnojivom. Dážďovky potom pôdu kypria a v dôsledku toho prospievajú rastúcej rastline. Cibuľa má pomerne vysoké nároky na obsah síry, ktorú možno nájsť…. v obyčajných zápalkách.
Ako teda pripraviť účinnú výživu pre cibuľu? Nie je to nič jednoduchšie. Stačí, ak do nádoby s litrom vody vložíte zbavené hlavičky zápaliek (asi 20-25 kusov) a potom ich premiešate. Keď sa voda sfarbí do hrdzavohnedej farby, zalejte ňou zeleninové záhony. Tento postup opakujte aspoň raz týždenne.
Cibuľa a pažítka – prečo ich zaradiť do každodennej stravy?
Pestovanie cibule je výhodné v tom, že získate aj chutnú a zdravú pažítku – ideálnu do šalátov, miešaných vajec a sendvičov. Oba produkty sa oplatí zaradiť do vášho jedálneho lístka kvôli výživovej hodnote, ktorú telu poskytujú. Okrem iného sú cenným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, vitamínov C, A, K, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálov draslíka, železa, vápnika, kremíka, horčíka a zinku. Cibuľa a cesnak posilňujú imunitu, regulujú hladinu glukózy v krvi a znižujú riziko vzniku krvných zrazenín, aterosklerózy a niektorých srdcových ochorení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zavlažte tým svoje cibuľové záhony. Budú výnimočne bacuľaté
Cibuľa tak porastie ako blázon. Susedia sa budú pýtať, ako ste to dokázali.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.