Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Vyhadzujete stopky z čerešní? Vaše telo sa pýta: prečo?!

18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini). Čerešne sú jedným z najchutnejších sezónnych plodov, ale oplatí sa ich jesť nielen pre ich chuť. Čerešne majú mnoho výživových a zdravie podporujúcich...

18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini).

Čerešne sú jedným z najchutnejších sezónnych plodov, ale oplatí sa ich jesť nielen pre ich chuť. Čerešne majú mnoho výživových a zdravie podporujúcich vlastností. Nehovoríme len o samotných plodoch, ale aj o stopkách, ktoré by sme rozhodne nemali vyhadzovať.

Vyhadzujete stopky z čerešní? To je veľká chyba.
Foto: shutterstock/barmalini

Prečo treba jesť čerešne?

Sezóna čerešní trvá od júna do konca augusta, preto si mnohí ľudia ich chuť spájajú s letom. Vtedy sa určite oplatí zaradiť ich do svojho jedálnička, pretože čerešne sú skutočnou vitamínovou bombou.

Čerešne sú skvelým zdrojom draslíka, vápnika, železa, horčíka a jódu, ale obsahujú aj vitamíny skupiny B, betakarotén a vitamín C. Čerešne pozostávajú z 80 % vody a napriek sladkej chuti majú nízky obsah kalórií a nízky glykemický index.

Konzumácia čerešní zlepšuje fungovanie kardiovaskulárneho systému vďaka prítomnosti draslíka, ktorý je okrem iného potrebný pre správne fungovanie srdca a reguláciu krvného tlaku. Za zmienku stojí aj to, že prítomnosť vitamínu B5 v čerešniach je mimoriadne užitočná pri liečbe dny, takže čerešne by mali byť zaradené do jedálneho lístka ľudí trpiacich týmto ochorením.

Čerešne sú tiež bohaté na antioxidanty, z ktorých najviac sa nachádza v tmavočervených a bordových plodoch. Antioxidanty spomaľujú proces starnutia a chránia telo pred mnohými chorobami.

Tým sa však zdravie podporujúce vlastnosti čerešní nekončia. Tieto sezónne plody podporujú tvorbu hormónov štítnej žľazy, zlepšujú činnosť tráviacej sústavy, priaznivo pôsobia na stav pokožky a podieľajú sa na procese odkyslenia organizmu.

Stonky čerešní sa použijú na prípravu odvaru z nich.
Foto: Pixabay/svklimkin

Prečo by sme nemali vyhadzovať stopky čerešní?

Stopky čerešní sú rovnako ako ich plody vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem iného obsahujú vitamíny A, B2, C, meď, mangán a draslík. Antioxidanty a antokyány, prírodné zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré sú farbivami patriacimi do skupiny polyfenolov flavonoidov, sa vyznačujú protizápalovými, protirakovinovými a antiaterosklerotickými účinkami.

Majú blahodarný vplyv na nervový a kardiovaskulárny systém, pozitívne pôsobia na zrak, pretože zlepšujú ostrosť videnia a pomáhajú pri videní po súmraku, znižujú opuchy a pomáhajú zbaviť telo rôznych druhov nečistôt.

Odvar z čerešňových stopiek – ako ho pripraviť?

Ak chcete svojmu telu dodať vitamíny a minerály z čerešňových stopiek, výborným spôsobom je pripraviť si z nich odvar.

Stopky čerešní dôkladne umyte a nakrájajte. Čajovú lyžičku nakrájaných stopiek nasypte do pohára a zalejte ich vriacou vodou. Celú zmes varte 15 minút a odvar preceďte. Tento odvar z čerešňových stopiek pite dvakrát denne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Odšťavovanie tejto zeleniny je najlepšie na chudnutie, máme ju doma. „Pijeme a chudneme“

Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hubku na riad dávam vždy do mrazničky. Tento pretrvávajúci problém sa ma už netýka

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Prečo dať špongiu do chladničky alebo mrazničky? Ukazuje sa, že tento jedinečný trik má skvelé aplikácie, ktoré…

Každý deň zjedol 24 vajec. Nakoniec si skontroloval hladinu cholesterolu. Výsledky sú prekvapivé

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Popovo Bros instagram.com/nicknorwitz/). Nick Norwitz, doktorand na Harvardskej univerzite, sa rozhodol skontrolovať, ako každodenná konzumácia vajec ovplyvní jeho zdravie.…

Čo namiesto žalúzií na okno? Existujú aj krajšie možnosti. Chránia pred slnkom a zvedavými pohľadmi susedov

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Žaluzie sú univerzálnym a relatívne lacným riešením, ale nie vždy sa hodia k interiéru. Vysvetlíme vám, čo…

Takto môžete šetriť vodou pri používaní umývačky riadu. Dva triky a nižšie účty

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/cornflowerz). V čase vysokých cien sa snažíme ušetriť na všetkom, na čom sa dá. Keď sa zvyšujú účty za…

Namáhavé čistenie orechov je už minulosťou. Šupky sa zbavíte za pár minút

27.9.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tsurukame Design). Vlašské orechy sú súčasťou mnohých koláčov, dezertov a šalátov. Aby ste si však mohli vychutnať ich plnú chuť…

Auto Trendy

Z Číny prichádza super kombi s takmer 1 000 PS

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Denza Z9 GT sa už predáva v Číne za cenu od 43 000 EUR a čoskoro sa dostane aj do Európy. Plug-in hybrid alebo elektrický…

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie svetlá?

Nemecko predstavuje autonómny vlak. Nová éra na železniciach

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - ARTE je autonómny vlak vyvinutý spoločnosťou Alstom, ktorý Nemecko v pondelok predstavilo svetu. Ide o vlak, ktoré je určené na obsluhu regionálnych trás a na…

Bude výkonnejšia, než sa očakávalo

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Jeho výkon bude 280 k, podobne ako v prípade modelu Alfa Romeo Junior Veloce, namiesto pôvodne avizovaných 240 k. Príde v roku 2025.

Hyundai oznamuje aktualizácie pre Ioniq 5 N. Výkonný elektromobil dostane konfigurovateľný režim driftovania

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai približne pred rokom odhalil svoju najvýkonnejšiu verziu modelu Ioniq 5. Teraz kórejská automobilka oznamuje vylepšenia pre výkonný elektromobil.

Dacia dobýva Európu s motormi na LPG. Predala milión vozidiel s takýmito motormi

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Dacia oznamuje, že v Európe predala milión vozidiel vybavených motorom na LPG. Táto motorizácia je k dispozícii v celom rade benzínových modelov.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov