20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gkrphoto).
Slovenská kuchyňa je vynikajúca, ale niekedy ani ona nie je dokonalá. Klasický rezeň, ktorý tak dobre poznáme, je fantastický, ale má vážnu konkurenciu. Niektorí ľudia sa domnievajú, že je to najchutnejší rezeň. Iní sa k nemu vôbec nevedia priblížiť.
Viedenský rezeň, známy aj ako Wiener Schnitzel, je jedlo pochádzajúce z Rakúska, ktoré si získalo srdcia ľudí na celom svete. Tento jemne roztlačený teľací rezeň obalený v strúhanke, vajíčku a múke a potom usmažený dozlatista je typickým pokrmom rakúskej kuchyne. Viedenský rezeň sa tradične podáva s kyslým zemiakovým šalátom, plátkom citróna a niekedy s porciou brusníc. Zaujímavé je, že v Rakúsku dokonca existuje zákonné ustanovenie, že pravý viedenský rezeň musí byť vyrobený z teľacieho mäsa – inak nemôže niesť tento názov.
Viedenský rezeň sa od tradičného bravčového rezňa líši nielen druhom mäsa, ale aj spôsobom podávania a prílohami. Rezne sa najčastejšie vyrábajú z bravčového mäsa a zvyčajne sa podávajú so zemiakmi alebo šalátom. Viedenský rezeň ponúka iný chuťový zážitok.
Recept na viedenský rezeň
Ingrediencie:
- 4 plátky teľacieho stehna,
- niekoľko lyžíc múky na obalenie,
- 2 vajcia,
- 1 šálka strúhanky,
- olej na smaženie,
- 4 lyžice masla,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je správna príprava mäsa. Každý plátok položte na dosku, prikryte sáčkom alebo potravinovou fóliou a naklepte na tenšie kúsky. Potom mäso zo všetkých strán osolíme a okoreníme.
- Do samostatných hlbokých tanierov dajte múku, strúhanku a vajcia. Vajíčka intenzívne rozmiešajte a môžete ich aj ochutiť. Kúsky mäsa obalíme v múke, potom ich namočíme do vajec a posypeme strúhankou.
- Na panvici rozohrejte maslo spolu s olejom. Zmiešaním týchto produktov sa ľahšie kontroluje teplota vyprážania. Keď je tuk dostatočne horúci, položte naň kúsky mäsa. Smažte z oboch strán dozlatista.
- Rezne podávajte s citrónom, zemiakmi a rôznymi šalátmi. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo znamená biela pena pri smažení kurčaťa? Nepodliehajte panike. Nie je to tak, ako si myslíte
Takéto mäso nie je v žiadnom obchode. Vyrobíte si ho doma za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.