20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatevosian Yana).
Sezóna nakladania zeleniny sa rýchlo blíži. V záhrade sa pomaly objavujú prvé uhorky, preto je vhodné pripomenúť si pravidlá tohto procesu. Dôležitým aspektom je korenie, ktoré pôjde do zaváraniny. Čo pridávame do nakladania a ktorý kôpor je najlepší? Dáme Vám tip.
Nakladané uhorky sú nielen veľmi zdravé, ale vďaka svojej chrumkavosti a výraznej chuti sú dokonalým doplnkom k väčšine jedál. Tie najchutnejšie si pripravíte sami doma, ale tiež sa ľahko pokazia, preto sa pozrite, aké prísady by ste mali dať do dózy.
Čo pridávame do uhoriek na nakladanie? Zistite, ako zvýrazniť ich chuť
Pri nakladaní uhoriek zvyčajne pridávame niekoľko základných korenín. Nálev by mal byť pripravený z prevarenej vody a nejodizovanej soli. Je to veľmi dôležité, pretože jód brzdí proces kvasenia a uhorky by sa mohli pokaziť ešte pred naložením. Aké ďalšie koreniny dávame do pohára?
- Kôpor. Vyberajte čerstvé, veľké zelené stonky a dáždniky so semenami. Ak je kôpor príliš starý, vyschnutý alebo zvädnutý, môže pokaziť zaváraninu s uhorkami. Na druhej strane, ak je príliš mladý, rastlina je príliš jemná a rýchlo sa kazí, takže nebude vhodná na nakladanie.
- Cesnak. Čerstvý a aromatický, dodáva uhorkám intenzívnu chuť.
- Horčica dodáva nakladaným uhorkám pikantný nádych a charakter.
- Listy a koreň chrenu. Je to zložka, ktorá pomáha udržať zeleninu chrumkavú. ‚
- Listy hrozna alebo čerešne. Dodávajú mierne ovocnú arómu, ktorá môže obohatiť chuť uhoriek.
- Dubové listy. Sú zodpovedné za jemnú zemitú príchuť a triesloviny, ktoré obsahujú, pomáhajú prirodzene konzervovať uhorky. Taktiež brzdia rast baktérií, ktoré by mohli ovplyvniť kazenie zeleniny.
Čo môžete nakladať okrem uhoriek? Vyberte si ovocie
Skúšali ste niekedy nakladať ovocie? Niektoré z nich sú ideálne do pohára. Sladkosť prerušovaná kyslou chuťou je doslova rajom v ústach. Fermentované ovocie poskytne vašim chuťovým pohárikom jedinečný zážitok a navyše ho takto môžete dlho skladovať. Okrem jabĺk, hrušiek a sliviek sa oplatí nakladať aj jahody alebo maliny. Sú vhodné do šalátov alebo dezertov a ich sladkokyslá chuť určite prekvapí domácnosť. Ananás je tiež skvelým ovocím na nakladanie. Uzavreté v pohári nestratí svoju chrumkavosť a jeho tropická chuť sa bude dokonale kombinovať s mäsom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na vrch položím dva plátky a zatočím. Trik na chutné chrumkavé nakladané uhorky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.