21.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simona Olteanu).
Vedci zistili, že kávová usadenina, s ktorou sa často zaobchádza ako s odpadom, môže mať pri konzumácii významné zdravotné výhody. Štúdie ukazujú, že sú bohatšie na antioxidanty ako samotná varená káva a zlepšujú účinnosť kardiovaskulárneho systému. Konzumácia kávovej usadeniny zvyšuje efektivitu tréningu a zlepšuje metabolizmus. Existujú však aj vedľajšie účinky.
Môžete jesť kávovú usadeninu?
Vedci už roky študujú rôzne aspekty konzumácie kávy a nedávne objavy naznačujú, že kávová usadenina, bežne považovaná za odpad, má oveľa väčšiu hodnotu, ako sa doteraz predpokladalo. Štúdia publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry ukazuje, že kávová usadenina je bohatá na antioxidanty, najmä fenolové zlúčeniny, o ktorých je známe, že majú ochranné vlastnosti pre kardiovaskulárny systém.
Prekvapivým zistením bolo, že hladina fenolov v usadenine bola vyššia ako v samotnej uvarenej káve, čo naznačuje, že vyhodením usadeniny je plytvanie cennými živinami. Ba čo viac, kávová usadenina môže poskytnúť rovnaké ingrediencie ako nápoj, no v oveľa koncentrovanejšej forme.
Uvarená káva, zriedená vodou, obsahuje iba časť kofeínu a ďalších zlúčenín nachádzajúcich sa v celých zrnách.
Konzumácia kávových zŕn alebo usadeniny spôsobuje, že kofeín a iné látky sa vstrebávajú priamo cez ústnu sliznicu, čím sa zvyšuje ich dostupnosť pre telo. Toto zosilnenie účinkov kávy, a to tak pozitívnych, ako je zlepšenie koncentrácie a energie, ako aj negatívnych, ako sú potenciálne žalúdočné problémy, zostáva predmetom ďalšieho výskumu.
Kávová usadenina: ako ovplyvňuje vaše zdravie?
Kávová usadenina ponúka množstvo potenciálnych zdravotných výhod, najmä vďaka vysokému obsahu kofeínu a antioxidantov. Kofeín v pôde pôsobí ako prírodný stimulant, zrýchľuje váš metabolizmus a zvyšuje vašu energiu. Konzumácia kávovej usadeniny pred tréningom môže zlepšiť fyzický výkon, čo podporuje lepší športový výkon. Okrem toho, fenolové zlúčeniny a kyselina chlorogenová obsiahnuté v pôde majú protizápalové vlastnosti a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
Konzumácia kávovej usadeniny však prináša aj isté riziká. V dôsledku vysokej koncentrácie kofeínu vedie nadmerná konzumácia k nepríjemným vedľajším účinkom, ako sú žalúdočné problémy, nespavosť a úzkosť. Ľudia s citlivým tráviacim systémom, najmä tí, ktorí trpia refluxom alebo pálením záhy, by sa mali vyhýbať kávovej usadenine, pretože môžu zhoršiť príznaky zvýšením tvorby žalúdočnej kyseliny. Okrem toho vysoká koncentrácia kafesterolu a kahweolu v kávovej usadenine zvyšuje hladinu cholesterolu.
Opatrnosť sa odporúča pri zavádzaní usadeniny do stravy, najmä pokiaľ ide o ich konzumáciu v surovom stave. Najlepšie je pridávať ju do jedál, ako sú kaše alebo koláče, aby sa zjemnila jej horkastá chuť. Obchody ponúkajú aj produkty ako čokoláda s kávovými zrnami, čo môže byť zaujímavá alternatíva. Je však dôležité cvičiť s mierou a uvedomiť si, že príliš veľa kofeínu môže viesť k zdravotným problémom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia
Zdravie v týchto bobuľách? Obličky, srdce a pečeň budú pracovať na plný výkon
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.