Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Záhrada,

Chcete, aby boli vaše tuje husté a lesklé? Nevyhadzujte tento materiál, len ho rozotrite okolo nich

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov). Namiesto toho, aby ste kávovú usadeninu vyhadzovali, použite ju na výrobu záhradnej ozdoby, ktorú vám budú závidieť všetci susedia. Vďaka jednoduchému, ekologickému...

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov).

Namiesto toho, aby ste kávovú usadeninu vyhadzovali, použite ju na výrobu záhradnej ozdoby, ktorú vám budú závidieť všetci susedia. Vďaka jednoduchému, ekologickému hnojivu z kávovej usadeniny budú vaše ihličnany husté, zelené a zdravé ako nikdy predtým. Zistite, ako v niekoľkých krokoch premeniť kuchynský odpad na elixír zdravia pre vaše rastliny.

Čím máte hnojiť tuje?
Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov

Káva je pre väčšinu z nás neoddeliteľnou súčasťou rána. Dodáva energiu a ponúka jedinečný chuťový zážitok. Tento aromatický nápoj si získava nielen srdcia milovníkov kofeínu, ale používa sa aj pri starostlivosti o rastliny. Kávová usadenina, ktorá zvyčajne končí v koši, sa môže stať vynikajúcim hnojivom, ktoré podporuje rast domácich kvetov, zeleniny aj okrasných rastlín v záhrade.

Kávová usadenina pod tuje a ihličnany

Tuje a ihličnany sú trvalou súčasťou mnohých slovenských záhrad. Bohužiaľ, často môžu stratiť svoju prirodzenú zeleň alebo nadmerne strácať ihličie. Riešením tohto problému je použitie kávovej usadeniny ako hnojiva. Na prípravu hnojiva stačí zmiešať 1 polievkovú lyžicu kávovej usadeniny s litrom vody. Týmto roztokom polievajte ihličnany každé dva týždne.

Kávová usadenina je zdrojom dusíka, ktorý je nevyhnutným prvkom pre zdravý rast rastlín. Poskytuje tiež minerálne látky, ako je fosfor, draslík a horčík. Okrem toho môže kávová usadenina zlepšiť štruktúru pôdy a prilákať dážďovky, ktoré majú pozitívny vplyv na pôdu a pomáhajú ju chrániť pred hubami.

Pri používaní kávovej usadeniny ako hnojiva pre tuje je dôležité, aby ste ju rovnomerne rozmiestnili okolo základne rastliny a dbali na to, aby sa nevytvoril príliš veľký zhluk. Najlepší čas na aplikáciu usadeniny je počas obdobia aktívneho rastu ihličnanov. Dôležité je tiež pravidelne kontrolovať stav rastlín a podľa potreby upravovať množstvo hnojiva. Dbajte na to, aby bola zemina dobre premiešaná s pôdou, pretože to umožní rastlinám účinne prijímať živiny.

Stačí zmiešať 1 polievkovú lyžicu kávovej usadeniny s litrom vody.
Foto: shutterstock/Nor Gal

S používaním kávovej usadeniny ako hnojiva sú však spojené určité riziká. Môžu okysliť pôdu, zablokovať priepustnosť pôdy a zvýšiť riziko vzniku plesní a patogénov. Preto sa odporúča začať s malými množstvami a sledovať, ako rastliny reagujú na tento typ hnojenia.

Kávová usadenina – prírodné hnojivo pre črepníkové a záhradné rastliny

Kávová usadenina, ktorú zvyčajne vyhadzujete, je vynikajúcim hnojivom pre črepníkové kvety. Papradie, lopatkovce, krotóny, antúrie alebo kaktusy sú kyslomilné rastliny a dobre reagujú na prirodzené hnojenie. Kávová usadenina sa môže použiť aj na zalievanie orchideí alebo dracén.

Hnojivo z kávovej usadeniny je obzvlášť užitočné v zeleninovej záhrade. Paradajky a jahody, ktoré potrebujú veľa dusíka, výborne rastú na pôde obohatenej o kávovú usadeninu. Ak chcete pripraviť správne množstvo usadenín, môžete ich vysušiť na plechu vystlanom papierom na pečenie a potom ich zapraviť do pôdy asi 10 až 15 cm hlboko. Tým sa pôda obohatí o živiny potrebné na rast zeleniny.

Sú tiež skvelé pre kyslomilné záhradné kvetiny, ako sú azalky, vresy, ruže, rododendrony alebo hortenzie. Zeminu môžete zmiešať so substrátom pre rastliny alebo pripraviť roztok na zalievanie. Tým sa pôda obohatí a zlepší sa jej pH. Ak budete zeminu používať pravidelne, vaše rastliny budú lepšie rásť a ich zeleň bude intenzívnejšia.

Príprava hnojiva z kávovej usadeniny

Hnojivo z kávovej usadeniny možno pripraviť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je zmiešať kávovú usadeninu so zeminou v pomere 1 polievková lyžica usadeniny na niekoľko polievkových lyžíc zeminy. Táto zmes sa môže použiť ako vrchná vrstva substrátu.

Ďalším spôsobom je príprava roztoku: zmiešajte jednu kávovú usadeninu s jedným litrom vody a tento roztok zalievajte dvakrát mesačne.

Nevyhadzujte kávovú usadeninu! Dá sa využiť mnohými spôsobmi.
Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk

Kávová usadenina ako kompost a mulč

Ďalším spôsobom využitia kávovej usadeniny je kompostovanie. Spolu s inými organickými zvyškami, ako sú šupky, zvyšky zeleniny, tráva alebo slama, tvoria cenný kompost. Kompostovať môžete aj kávovú usadeninu pripravenú v kávovare spolu s papierovým filtrom. Takýto kompost poskytuje rastlinám všetky potrebné živiny.

Je tiež dobré vedieť, že zemina umiestnená pod mulč poskytuje rastlinám cenné živiny, zabraňuje prerastaniu buriny a pomáha udržiavať pôdu vlhkú. Zeminu jednoducho nasypte okolo rastlín a prikryte ich kôrou alebo slamou.

Kávová usadenina proti škodcom a na siatie

Kávová usadenina je tiež účinným prostriedkom proti škodcom, ako sú slimáky, komáre a mravce. Ak ich chcete odradiť, môžete suchú usadeninu posypať okolo rastlín alebo rastliny postriekať kávovým roztokom. Slimáky a ulitníky nemajú radi vôňu kávy, ktorá pomáha chrániť vaše plodiny bez použitia chemikálií.

Môžete ich použiť aj pri výseve semien. Stačí pridať čajovú lyžičku kávovej usadeniny do pôdy v kvetináči alebo pri výseve priamo do pôdy. Pôda sa tak stane úrodnejšou a podporí klíčenie semien.

Kávová usadenina pôsobí aj proti slimákom.
Foto: shutterstock/Stella Photography

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Doháňa vás tento pohľad k slzám? Zmiešajte s vodou a nastriekajte si tuje. Takto zachránite hnednúce stromy

Vyberte ich z chladničky a začnite nimi zalievať tuje. Stromy obnovia svoju stratenú vitalitu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako často by ste mali zalievať kaktusy? Zapamätajte si jedno pravidlo

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dragana Gordic). Mnohí ľudia, ktorí si chcú ušetriť prácu so starostlivosťou o rastliny, sa rozhodnú pestovať kaktusy. Vyžadujú minimálnu…

Praskanie paradajok je vážny problém. Záhradníci navrhujú, ako sa s tým vysporiadať

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Raksan36studio). Pestovanie paradajok nám umožňuje vychutnať si vlastné, veľmi chutné plodiny. Niekedy však aj napriek náležitej starostlivosti paradajky na…

Kvitnúce paradajky, ale bez plodov? Záhradník odhaľuje dôvody

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/emmanine). Mnohí ľudia sa rozhodnú pestovať paradajky, ktoré potom prinášajú chutné a zdravé ovocie. Stáva sa však, že hoci…

Máte mílie na tvári? Namiesto toho, aby ste ich vytláčali, natrite ich týmto. Vytiahne podkožné vyrážky

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vchal). Mílie na tvári sú malé, biele podkožné vyrážky, ktoré sa vyskytujú vo väčších skupinách. Najčastejšie sa objavujú na…

Čo ovplyvňuje chuť paradajok zo záhrady? Jednoduchá úprava pre sladšie ovocie

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Paradajky z vlastnej záhrady chutia úplne inak ako tie, ktoré kupujete v supermarkete. Vaše vlastné plody určite predčia…

Auto Trendy

Čierna skrinka v aute povinná od 7. júla. Ako funguje a čo zaznamenáva?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Od 7. júla musí byť každé nové osobné a dodávkové vozidlo s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, ktoré sa predáva v krajinách EÚ, vybavené záznamníkom…

Tieto uvoľnené SUV robia na trhu čoraz väčšie prekvapenie. Čísla neklamú

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Luxusné a zároveň uvoľnené vozidlá SUV značky Volvo sú naďalej hnacím motorom predaja švédskej značky. Výrobca z Göteborgu môže oslavovať nárasty nielen v Európe. Čísla…

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov