22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana).
Pestovanie zeleniny je obľúbené, ale niektoré druhy sa rady zahrávajú s trikmi. Horké uhorky sú postrachom mnohých, ale ako sa ukazuje, tie dobré nemusia skončiť na komposte. Stačí vám babičkovská metóda, ktorá nič nestojí, a horkosť v okamihu zmizne.
Pestovanie zeleniny doma je nielen niečo, na čo môžete byť hrdí, ale bohužiaľ aj veľa práce. Medzi zeleninu, ktorú Slováci radi pestujú, patria paradajky, šaláty, zemiaky alebo červená repa. Číslom jedna sú však uhorky, ktoré môžu niekedy spôsobiť trochu problémov. Horkosť plodín je, žiaľ, častým javom – dá sa však rýchlo odstrániť a na pomoc prichádza babičkin recept.
Horké uhorky ma nedesia. Tento trik odstráni nepríjemnú chuť
Horkosť uhoriek neznamená, že sú pokazené. Za túto nepríjemnú chuť sú zodpovedné cucurbitacíny, zlúčeniny, ktoré rastliny produkujú okrem iného na ochranu pred živočíchmi. Nadbytok týchto zlúčenín je často dôsledkom nevhodného pestovania alebo prítomnosti niektorých druhov uhoriek v blízkosti záhonu. Podľa skúsených záhradkárov je to aj sucho, ktoré môže spôsobiť, že vaše uhorky sú nešťastne horké.
Ako sa teda môžete vyhnúť nepríjemnej chuti vašich uhoriek? Existuje niekoľko metód, ale skôr než siahnete po chemických hnojivách a neekologických prostriedkoch, je oveľa lepšie načerpať vedomosti z babičkinho zápisníka. Vďaka jednoduchému triku bude vaša zelenina chutiť senzačne a hlavne nebude chátrať!
Zbavte uhorky horkosti a zabudnite na plytvanie úrodou
Pestovanie uhoriek zabráni horkosti aj jedným spôsobom. V prvom rade je dôležité udržiavať plodinu v správnych podmienkach. Zalievanie počas sucha by malo byť dobre premyslené – nezaplavujte vaše záhony obrovským množstvom vody, robte to častejšie, ale spoliehajte sa na malé množstvo vody, najlepšie dažďovej. V chladnejšom počasí sa tiež oplatí prikryť vaše uhorky poľnohospodárskym rúnom.
Ale čo ak sú vaše uhorky napriek tomu horké? Potom vám pomôže babičkin patent na namáčanie uhoriek do ľadovej vody. Ak necháte zeleninu v takomto kúpeli 24 hodín, môžete si byť istí, že nepríjemná chuť zmizne. Ak sa však aj táto metóda ukáže ako neúčinná, je dobré uhorky nakladať. Počas procesu kvasenia horkosť zmizne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uhorky budete zbierať až do jesene. Recept záhradkárov na bohatú úrodu
Prečo uhorky nekvitnú? Vykopte jamu a zakryte ju. Japonský trik na obrovskú a chrumkavú úrodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.