22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/V.P.I).
Sirup z tejto rastliny je produkt, ktorý získava na popularite. Vyniká nielen svojou výnimočnou chuťou, ale je cenený aj pre celý rad zdraviu prospešných vlastností. Ako sa dá takýto sirup využiť v kuchyni? Odporúčame.
Levanduľový sirup má jemnú kvetinovú vôňu, ktorá sa dá použiť na mnoho spôsobov. Levanduľa sa v medicíne používa už od staroveku a svoju popularitu nestratila ani v priebehu storočí. Prečo by ste k nej nemali byť ľahostajní? Odporúčame.
Čo sa dá vyrobiť z levandule? Široká škála využitia rastliny
Čo všetko môžete vyrobiť z levandule? Na začiatok sa oplatí zistiť viac o týchto kvetoch. Levanduľa je obľúbená rastlina pochádzajúca zo Stredomoria. Na našom území je známa predovšetkým ako dekoratívna rastlina, ktorá zdobí naše záhrady a balkóny. Levanduľa sa však vyznačuje aj množstvom zdraviu prospešných vlastností. Už v staroveku sa používala na liečbu nespavosti a zmiernenie tráviacich problémov. Levanduľa je známa aj svojimi analgetickými účinkami. Pomáha telu pri migréne, menštruačných a reumatických bolestiach.
Levanduľa sa preto hojne využíva v medicíne, ale za zmienku stojí aj to, že je to rastlina, ktorá sa ľahko používa v kozmetike. To všetko vďaka obsahu éterického oleja, ktorý má silné antiseptické a protiplesňové vlastnosti. Levanduľa sa používa aj v kuchyni. Levanduľový sirup je okrem iného aromatickým doplnkom nápojov, dezertov a dokonca aj jedál na večeru.
Levanduľový sirup – aromatický a plný cenných vlastností
Levanduľový sirup je najčastejšie vnímaný len ako prísada používaná v kuchyni, ale je dôležité vedieť, že vykazuje množstvo zdraviu prospešných vlastností, a preto sa ho oplatí mať po ruke. Medzi výhody konzumácie levanduľového sirupu patria:
- zmiernenie bolesti (najmä už spomínanej migrény, menštruačnej bolesti a bolesti spojenej s reumatickými ťažkosťami);
- upokojujúci účinok – levanduľový sirup má pozitívny vplyv na nervový systém človeka, znižuje stres a napomáha regenerácii organizmu. Levanduľový sirup uľahčuje zaspávanie, a preto sa odporúča ľuďom trpiacim nespavosťou;
- podpora tráviacich procesov – levanduľový sirup pomáha telu zmierniť problémy súvisiace s tráviacim systémom. Účinne znižuje plynatosť a tráviace ťažkosti.
Ako sa vyrába levanduľový sirup? Vyskúšajte tento jednoduchý recept!
Už poznáte výhody pravidelnej konzumácie levanduľového sirupu. Ale ako si vyrobiť levanduľový sirup? Recept na domáci levanduľový sirup je jednoduchý a nemal by nikomu predstavovať žiadne väčšie ťažkosti. Budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- ¼ šálky čerstvých levanduľových kvetov
- 1 pohár vody
- 1 pohár cukru
Spôsob prípravy:
Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Premiešajte a potom zahrejte na strednom výkone horáka. Zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte levanduľu a varte približne 20-30 minút. Počas tejto doby levanduľa uvoľní svoju vôňu a sirup sa stane silným. Hotový sirup prelejte cez sitko, aby ste sa zbavili zvyšných levanduľových kvetov. Levanduľový sirup nalejte do sklenenej fľaše. Výrobok skladujte v chladničke.
Levanduľový sirup: recept zo sušených levanduľových kvetov
Ako inak si môžete vyrobiť levanduľový sirup? Recept na levanduľový sirup si môžete pripraviť aj zo sušených kvetov rastliny. Sušené levanduľové kvety ľahko dostanete v obchodoch s bylinkami, ale oplatí sa ich vypýtať aj v lekárni. Výroba levanduľového sirupu zo sušených kvetov je tiež triviálna. Na jeho prípravu môžete použiť vyššie uvedený recept s tým rozdielom, že čerstvé kvety by ste mali nahradiť dvoma polievkovými lyžicami sušených kvetov. Ostatné prísady a príprava zostávajú rovnaké.
Levanduľový sirup do kávy – dokonalý doplnok
Čo tak levanduľový sirup do kávy? Levanduľový sirup – ako už viete – sa vyznačuje množstvom cenných vlastností, ktoré z tohto produktu robia prírodného spojenca zdravia. Už sme tiež spomínali, že levanduľový sirup sa môže používať ako prísada do nápojov. Dokonca ho možno kombinovať s kávou! Pridaním levanduľového sirupu do aromatickej kávy sa zmení jej chuť a dodá príjemnú kvetinovú príchuť. Milovníci kávy určite ocenia túto jedinečnú chuťovú kompozíciu.
Ak v kuchyni radi experimentujete a objavujete nové chute, káva s levanduľovým sirupom sa zdá byť hitom. Môžete si pripraviť vlastné jedinečné levanduľové latté alebo v horúcich dňoch ľadovú kávu s hmatateľnou vôňou levanduľového sirupu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.