24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Hanin).
Ukrajinský boršč je kulinárskym symbolom Ukrajiny. Dokonca bol zaradený na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO, čo niektorí nazývajú „oficiálnou derusifikáciou boršču“, pretože Rusi ho neustále pripisujú svojej kuchyni. Dnes vám ponúkame tradičný recept na ukrajinský boršč priamo zo Ľvova. Držte sa návodu a pravdepodobne zjete najlepšiu polievku svojho života.
Ukrajinský boršč je populárna polievka aj na Slovensku. Niekedy môže spôsob jej prípravy viesť aj k malej hádke. Celkom zbytočne. Na prípravu boršču neexistuje jediný správny recept, ktorý by sa musel dodržiavať. Samotní Ukrajinci ho v závislosti od toho, z ktorého regiónu krajiny pochádzajú, pripravujú rôznymi spôsobmi.
Všetky verzie ukrajinského boršču majú spoločné bohatstvo ingrediencií. Vyrába sa z mastného bravčového vývaru s pridaním cvikly, kapusty, zemiakov, mrkvy a fazule. Vďaka tomu je pokrm sýty a môže pokojne slúžiť ako celý obed alebo večera.
Recept na ukrajinský boršč zo Ľvova
Ingrediencie:
- 300 g kapusty (môže byť čerstvá alebo nakladaná),
- 0,5 kg bravčového mäsa (najlepšie s kosťou),
- 2 cibule,
- 4 – 5 stredne veľké cvikly,
- 3 zemiaky,
- 3 mrkvy,
- malý paradajkový pretlak,
- plechovka bielej fazule,
- korenie (podľa potreby),
- niekoľko kvapiek citrónovej šťavy,
- smotana na podávanie.
Spôsob prípravy:
Do veľkého hrnca nalejte vodu a vložte mäso. Osolíme a okoreníme. Varíme približne dve až tri hodiny. Medzitým si pripravíme druhý hrniec, v ktorom uvaríme cviklu. Cviklu ošúpeme a začneme variť.
Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte na panvici. Uvarenú cviklu a mrkvu nastrúhajte a pridajte k cibuli. Premiešajte. Po 10 minútach pridajte paradajkový pretlak a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Opäť premiešajte a pridajte fazuľu. Všetky prísady zohrievajte ešte štvrť hodiny.
Pol hodiny pred dovarením mäsa pridajte do hrnca zeleninu a zemiaky. Pridajte nakrájanú kapustu. Varte ďalších 30 minút. Hotový ukrajinský boršč podávajte s kyslou smotanou a škvarkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je ťažké opísať ich chuť, musíte ich jednoducho pripraviť. Tieto fašírky sú lepšie ako klasické
Paradajková polievka ako z Talianska. Biely syr si podmaní vaše chuťové bunky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.