25.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova).
Karfiolová polievka je skvelý nápad na letnú večeru. Jednoduché jedlo plné zdravej a výživnej zeleniny a aromatického vývaru sa hodí najmä v horúcich dňoch, keď sa nám nechce pripravovať zložité jedlá, no predsa chceme zjesť niečo chutné a sýte.
Karfiolová polievka sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Jeden recept vyžaduje rozmixovanie na zamatovo hladký krém, zatiaľ čo iný ho navrhuje variť v hydinovom vývare. Táto verzia pokrmu je mimoriadne aromatická a výživná – najmä ak ju obohatíme o prísady, ako sú zemiaky a mrkva.
Najlepšia polievka na dovolenkovú večeru. Ako vieme, leto bez karfiolu je premárnené leto
Príprava karfiolovej polievky je veľmi jednoduchá. Stačí uvariť vývar, nakrájať všetku zeleninu a spojiť ju do chutne voňavého celku. Jedlo môže obsahovať čerstvý aj mrazený karfiol – v oboch variantoch bude jedlo rozprávkovo chutné a zdravé. Stojí za to vedieť, že biela zelenina je cenným zdrojom vitamínov, minerálov, ale aj vlákniny a antioxidantov, ktoré podporujú naše telo.
Ingrediencie:
- pol karfiolu,
- 3 malé mrkvy,
- 5 zemiakov,
- 1 kuracie stehno alebo 2 kuracie krídelká,
- kúsok koreňa zeleru,
- hrsť nasekaného kôpru,
- 2 lyžičky masla,
- 2 čajové lyžičky pšeničnej múky,
- štipka ľubovníka;
- soľ a korenie,
- voliteľné: kyslá smotana na zahustenie.
Karfiolová polievka so zemiakmi. Spôsob prípravy
Začnite umývaním a ošúpaním zeleniny. V ďalšom kroku karfiol rozdelíme na ružičky, mrkvu a petržlenovú vňať nakrájame na kolieska a zemiaky na malé kocky. Zeler necháme vcelku. Vložte mäso do hrnca, potom ho zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Keď voda začne vrieť, pridáme nakrájanú zeleninu (okrem karfiolu).
Do vývaru pridajte soľ a odstráňte z neho nečistoty. Asi po 15-20 minútach pridáme ružičky karfiolu a varíme do mäkka. Na konci varenia vyberte zeler z vývaru. Vylovte aj mäso, potom ho nasekajte nadrobno a vhoďte späť do hrnca.
Ďalej do polievky pridáme maslo zmiešané s múkou. Táto zmes polievku nielen zahustí, ale karfiolu vytiahne aj hlbšiu chuť. Všetko privedieme do varu a dochutíme ľubovníkom, soľou a korením podľa chuti. Voliteľne môžeme zahustiť aj karfiolovou kyslou smotanou, ale nie je to nutné. Hotové jedlo podávame posypané nasekaným kôprom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chutí a vyzerá ako z drahej cukrárne. Čučoriedkový cheesecake robím celé leto
Paradajková polievka ako z Talianska. Biely syr si podmaní vaše chuťové bunky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.