25.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Každý má svoj obľúbený letný koláč, ktorý upečie hneď, ako sa objaví sezónne ovocie. Priznávame, že my v redakcii máme problém vybrať ten najlepší, ale za jeden z najobľúbenejších môžeme označiť čokoládový koláč s jahodami. No pretože čo by tu mohlo nechutiť?
Tento letný koláč je taký čokoládový, že si myslím, že už nemôže byť lepší. Za svoju lahodnú čokoládovosť vďačí nielen základu, ale aj dokonalej čokoládovej pene. A navyše sú v nej jahody, takže môžeme s čistým svedomím povedať, že si zaslúži byť minimálne v TOP 5 najlepších dezertov.
Ak však chcete upiecť takýto koláč, musíte sa poponáhľať. Tohtoročná sezóna jahôd sa začala skôr ako zvyčajne a aj skôr skončí. Preto to môže byť posledná výzva na prípravu čokoládového koláča s jahodami. Potom už zostanú len mrazené a tie, ako všetci vieme, sa čerstvému sladkému ovociu nevyrovnajú.
Recept na letný koláč. Čokoládový koláč s jahodami
Potrebujeme:
- 200 g horkej čokolády
- 200 g masla
- 200 g cukru
- 135 g hladkej múky
- 3 vajcia
Na čokoládovú penu:
- 150 g horkej čokolády
- 150 g mliečnej čokolády
- pohár 30-percentnej smotany
Okrem toho:
- 1 kg čerstvých jahôd
Spôsob prípravy:
Najprv pripravte cesto. V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. Čokoládu nalámeme a pridáme do rozpusteného masla. Premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili. Odstavte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť.
V miske vyšľahajte vajcia s cukrom. Pridajte ich do vychladnutej čokoládovej zmesi. Nakoniec pridajte múku a vymiešajte hladké cesto.
Formu na pečenie (v našom prípade 20 x 20 cm) vyložte papierom na pečenie. Nalejte doň pripravenú čokoládovú zmes. Pečte pri teplote 160 °C 35 minút, potom ho nechajte úplne vychladnúť.
Teraz je čas na čokoládovú penu. Smotanu zohrejte v mikrovlnnej rúre alebo v hrnci. Obe čokolády nalámte na malé kúsky a vložte ich do žiaruvzdornej misky. Zalejte ich horúcou smotanou a miešajte, kým sa ingrediencie úplne nespoja.
Na vychladnutý základ poukladajte celé jahody (samozrejme, bez stopiek). Zalejte ich čokoládovou penou. Tortu vložte do chladničky asi na hodinu, aby pena stuhla. Hotovo! Čokoládový koláč s jahodami – „najlepší koláč na leto“ – je hotový.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je ťažké opísať ich chuť, musíte ich jednoducho pripraviť. Tieto fašírky sú lepšie ako klasické
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.