26.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
V lete sa ťažké polievky stávajú minulosťou a nahrádzajú ich skôr ľahké jedlá, chladené jedlá a ľahko stráviteľné špeciality. Ale hubová polievka je pochúťka, ktorej nikto neodolá. Najmä ak sa namiesto klasickej smotany pridá tento ľahký, krémový mliečny výrobok.
V lete v kuchyni vládnu sezónne chute, zelenina a ovocie. Mali by ste sa však nechať zlákať aj hubami, ktoré môžu chutiť neskutočne lahodne. Receptom číslo jeden, ktorý tieto huby využíva, je, samozrejme, domáca, ľahká a krémová polievka. Môj recept však nepripomína večeru u babičky, ale krémovú taliansku hostinu s prídavkom mliečnych výrobkov. Recept mi prezradila sama moja svokra – čo je znakom toho, že je naozaj výborný a hlavne vyskúšaný!
Takúto hubovú polievku neprekoná ani kráľovský vývar. Všetko je to vďaka mliečnym výrobkom
Hubová polievka je babičkovská klasika, ktorú takmer každý pozná z detstva. Recept sa však dá trochu okoreniť a stačí na to jeden nenápadný doplnok. Dodáva jedlu charakter, zasýti a podmaní si chuťové bunky aj tých najväčších gurmánov.
Tajomstvo hubovej polievky spočíva, samozrejme, v pečení húb na masle. Stojí však za to dbať aj na použitie správnych mliečnych výrobkov. Stojí za to vymeniť smotanu, ktorú babička vždy pridávala, za taliansku pochúťku, ktorú mi prezradila moja svokra. Je ním samozrejme mascarpone, ktoré dodá jedlu jedinečnú chuť a vôňu. K ingredienciám by mala patriť aj štedrá porcia zelenej zeleniny, muškátového orieška a nahrubo mletého korenia. Takto podávaná polievka je pastvou pre všetky zmysly.
Najlepšia hubová polievka je tá s prídavkom krémového mascarpone
Ingrediencie:
- 700 g húb,
- pór,
- cibuľa,
- 2 l hydinového alebo zeleninového vývaru,
- 200 g syra mascarpone,
- maslo,
- soľ,
- korenie
- štipka muškátového orieška,
- kôpor
- cestoviny alebo krutóny na podávanie.
Spôsob prípravy:
- Najprv huby ošúpeme.
- Huby nakrájajte na plátky.
- To isté urobte s cibuľou a bielou časťou póru.
- Na panvici rozohrejte tuk a po chvíli prihoďte cibuľu, pór a prípadne cesnak. Všetko orestujte do zlatista.
- Potom pridajte huby. Huby restujte, kým sa z nich neodparí voda.
- Do zohriateho vývaru pridajte orestovanú zeleninu a huby.
- Celé to varte na miernom plameni 10 minút.
- Po tomto čase pridajte do polievky syr mascarpone a všetky koreniny.
- Takto pripravenú hubovú polievku podávajte s cestovinami alebo krutónmi a štedrou porciou kôpru. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na ukrajinský boršč priamo zo Ľvova. Je starý najmenej 100 rokov
Paradajková polievka ako z Talianska. Biely syr si podmaní vaše chuťové bunky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.