27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Karl Allgaeuer).
Zemiakové jedlá si môžete vychutnať v mnohých európskych krajinách, ale Švajčiarsko má vo svojej kuchyni niečo naozaj výnimočné. Berner Rösti sú šialene chrumkavé zemiakové placky, ktoré nielen výborne chutia, ale aj príjemne chrumkajú. Pochúťka sa od nášho jedla líši spôsobom prípravy a…. XXL veľkosťou!
Futbalové hry Euro 2024, ktoré teraz práve prebiehajú sú ideálne na otestovanie kuchýň rôznych krajín. Občerstvenie, ktoré ukradne srdcia a žalúdky futbalových fanúšikov, sú šialené zemiakové placky priamo zo švajčiarskej kuchyne. Zlaté berner rösti nahradia nezdravé rýchle občerstvenie a výborne poslúžia ako občerstvenie na sledovanie zápasu.
Švajčiarske zemiakové placky. Občerstvenie na Euro 2024, ktorému nikto neodolá
Kto nemá rád zemiaky, nech prvý hodí kameňom! Slováci túto zeleninu milujú – veď sa z nej dajú pripraviť šialené nákypy, hranolky, placky, zemiakové baby alebo krémová zemiaková kaša. Dnešným kandidátom na obľúbené občerstvenie pri sledovaní Eura 2024 je Berner Rösti. Nejde o nič iné ako o švajčiarske zemiakové placky, ktoré lákajú svojou veľkou veľkosťou a šialenou prezentáciou.
To, čím sa naše zemiakové placky líšia od tých švajčiarskych, je predovšetkým spôsob prípravy. Rösti sa môžu pripravovať z varených a roztlačených zemiakov alebo zo surových zemiakov – nastrúhaných na strúhadle s veľkými okami. Placky sú tiež značne veľké a tradične sa smažia po celej ploche panvice. Jedna porcia preto určite skrotí aj veľký hlad. Za zmienku stojí, že Rösti kedysi jedli na raňajky obyvatelia bernského vidieka, ktorí pracovali v poľnohospodárstve. Jedlo bolo lacné a poskytovalo energiu na celý deň.
Berner rösti – švajčiarske placky, ktoré si zamiluje každý fanúšik
Ingrediencie:
- 1,5 kg zemiakov,
- 3 lyžice masla,
- soľ,
- korenie,
- ďalšie – pažítka alebo škvarky zo slaniny.
Spôsob prípravy:
- Začneme prípravou zemiakov – uvaríme ich v šupke v osolenej vode.
- Zeleninu ošúpeme a očistíme a roztlačíme na hladkú kašu alebo pretlačíme.
- Na panvici rozohrejte veľkú porciu masla.
- Na panvicu vložte časť zemiakov ochutených soľou a korením.
- Placku Rösti smažte, kým pekne nezhnedne, a potom ju opatrne otočte na druhú stranu. Tip – dbajte na to, aby sa placka neroztrhla. Pomôže vám veľká špachtľa alebo tanier, na ktorý placku jednoducho prenesiete. Potom ju rýchlym pohybom vložte späť na panvicu.
- Smažte Rösti z druhej strany, kým nie sú pekne hnedé a chrumkavé.
- Placku podávajte s pažítkou alebo škvarkami. Ideálna je aj omáčka, napr. cesnaková alebo ľahká jogurtová. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky budú zlatisté a chrumkavé. Takýmto spôsobom ich pečú v reštaurácii
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.