Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Chutné karfiolové hody. 3 chutné recepty na jedenie bez problémov

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick). Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým...

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick).

Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým si túto pôsobivú zeleninu obľúbia aj vyberaví jedáci.

Pizza s karfiolovým základom.
Foto: shutterstock/Joshua Resnick

Karfiolová paštéta

Karfiol je zelenina, ktorá výborne chutí v najjednoduchšej verzii, no vie ukázať aj sofistikovanejšiu stránku. Ak ho nechceme podávať zakaždým varený, obaľovaný alebo ako prídavok do polievky, vyberme si chutnú karfiolovú paštétu, v ktorej hrá hlavnú úlohu zelenina. Sila korenia zvýrazňuje chuť karfiolu a hotové jedlo môžeme podávať na chrumkavom chlebe alebo podávať teplé ako občerstvenie.

Ingrediencie na karfiolovú paštétu

  • 1 mladý stredne veľký karfiol
  • 4 malé nové zemiaky
  • ½ šálky suchého prosa
  • ½ pražených a mletých tekvicových semienok
  • 8-10 sušených paradajok
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky mletého koriandra
  • soľ a korenie podľa chuti
  • rastlinný olej

Príprava karfiolovej paštéty

  1. Odstráňte listy z karfiolu, vykrojte jadro a potom rozdeľte na ružičky. Zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny a dáme do misky ku karfiolu.
  2. Pripravenú zeleninu dôkladne potrieme olejom, potom ju poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia asi 30 minút.
  3. Proso dôkladne prepláchneme vo vriacej vode, potom vložíme do hrnca, zalejeme jedným pohárom vody so soľou a varíme na miernom ohni 15 minút.
  4. Uvarené proso, upečenú zeleninu, tekvicové semienka, sušené paradajky, petržlenovú vňať, strúčiky cesnaku a koriander rozmixujeme dohladka.
  5. Surovú paštétu dochutíme soľou aj korením podľa chuti. Teplotu rúry nastavte na 200 stupňov Celzia, zmes dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 35-45 minút.
  6. Po poslednej minúte si všimnete, že na vrchnej časti paštéty sa vytvorila zlatistá a chrumkavá kôrka.
  7. Upečenú karfiolovú paštétu necháme úplne vychladnúť, potom ju nakrájame na plátky a podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Pizza s karfiolovým základom

Aromatická a čerstvo vytiahnutá pizza je pochúťkou v mnohých domácnostiach. Bez ohľadu na to, či ju máme radi na tenkom základe alebo možno máme radšej trochu aj hrubší základ, vždy ju jeme s chuťou. Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom. Takúto pochúťku môžeme zjesť bez obáv o zbytočné kilogramy.

Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom.
Foto: pexels.com/ROMAN ODINTSOV

Ingrediencie na základ

  • 1 čerstvý karfiol alebo 1 balenie mrazeného
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 čajová lyžička oregana
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

Ingrediencie na omáčku

  • ½ pohára malého paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička medu
  • 50 ml vody
  • podľa chuti: oregano, provensálske bylinky, soľ, korenie

Doplnky

  • pár plátkov šunky
  • ½ paradajky
  • ½ červenej cibule
  • 1/2 guľôčky mozzarelly
  • hrsť čerstvej rukoly

Príprava pizze s karfiolovým základom

  1. Rozmrazený alebo suchý karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle a následne vytlačíme vodu.
  2. Zeleninu zmiešame s vajíčkom, vločkami, oreganom, sladkou paprikou, soľou a korením. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte dve guľky.
  3. Každú časť cesta vyvaľkajte na papieri na pečenie, snažte sa jej však dať tvar pripomínajúci základ pizze.
  4. Oba základy pečieme asi 20-25 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov C. Omáčku natrieme na chrumkavé základy, pridáme paradajky, šunku, cibuľu a syr.
  5. Pripravené pizze vložte späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút. Hotové pizze s karfiolovým základom posypeme rukolou navrchu. Dobrú chuť!

Chrumkavý mletý karfiol

Okrúhle karfiolové rezne, ktoré vyzerajú trochu ako mletý karfiol, sú možnosťou večere pre ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť od mäsa. Vďaka zlatému a chrumkavému povlaku na vonkajšej strane, ako aj jemnému a jemnému stredu sa pokrm roztopí v ústach. Dôležité je, že vyformované surové odrezky možno zmraziť a upečené skladovať v chladničke až týždeň.

Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté.
Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich

Ingrediencie na mletý karfiol

  • 2,5 šálky strúhaného karfiolu
  • 1 veľká cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 šálky vareného prosa
  • ½ šálky pražených a nasekaných slnečnicových semienok
  • ¼ šálky zemiakovej múky
  • ¼ šálky rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • ½ lyžičky agávového sirupu
  • 2 čajové lyžičky mletého bylinkového korenia
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Príprava mletého karfiolu

  1. Karfiol zbavíme lístkov, umyjeme, osušíme a spolu so stopkou nastrúhame na strúhadle na zeleninu s veľkým otvorom.
  2. Ošúpanú cibuľu tiež nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi, ošúpaný cesnak na najmenšom strúhadle. Vložte pripravenú zeleninu do misy.
  3. Do nastrúhanej zeleniny pridáme mierne prepečené proso, slnečnicové semienka, zemiakovú múku, rastlinný olej, sójovú omáčku a agávový sirup.
  4. Rukami všetko vymiesime na kompaktnú hmotu. Ak je príliš suchá, môžeme pridať ďalšiu lyžicu oleja. Nakoniec všetko dochutíme bylinkovým korením, soľou a čiernym korením.
  5. Umytými a osušenými rukami vytvarujeme tiež rezne a uložíme ich na plech chránený papierom na pečenie.
  6. Karfiolové rezne pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, potom ich obrátime a pečieme ďalších 5-10 minút.
  7. Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté. Najlepšie však chutia so zemiakmi, cviklou alebo uhorkovým šalátom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchšie cesto na pizzu. Pripravíte ho za pár minút

Je vaše cesto na pirohy príliš tvrdé? Robíte veľa triviálnych chýb. Toto je tajomstvo


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Počas varenia zemiakov pridajte lyžicu tejto prísady. Budú hotové o 10 minút rýchlejšie

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Pixabay). Zemiaky sú na našich stoloch kráľom. To je fakt, ktorý sa nedá poprieť. Každoročne ich zjeme kilogramy vo…

Svojou chuťou prekonáva najobľúbenejšie pečivo. Moja babička ho vždy robila

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930). Ak ste fanúšikom sladkostí, nasledujúci recept vás určite osloví. Mám ho od svojej babičky, ktorá ho robila na…

V Turecku ich milujú. Pripravte si ju doma a môžete sa nadobro rozlúčiť s talianskou pizzou.

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu). Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by…

Za socializmu sa pri tejto myšlienke každému zbiehali slinky, no dnes sme na to už zabudli. Ako sa robia takéto kotlety? Len z tohto mäsa

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Jedlá z čias socializmu sa v súčasnosti netešia veľkej úcte a niektoré sú dokonca odsudzované. Dnes vám však…

Tento recept som si priniesla z cesty do Francúzska. Palacinky mi ešte nikdy nevyšli tak dokonale

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello). Crepes alebo francúzske palacinky z veľmi tenkého a pružného cesta sú pochúťkou, akej sa nevyrovná žiadna iná. Príprava…

Auto Trendy

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy - Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické nálezisko kľúčových prvkov na výrobu batérií…

Prečo sú lietadlá biele? Dôvodov je niekoľko. Vôbec nejde o estetiku

30.6.2024 Redakcia Auto trendy - Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sú lietadlá natreté na bielo? Odpoveď na túto otázku, hoci sa môže zdať triviálna, skrýva množstvo technických a…

Mercedes odsúva svoje plány elektrifikácie o 5 rokov a investuje do spaľovacích motorov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy - Začiatkom roka predstavitelia spoločnosti Mercedes priznali, že ich plány elektrifikácie sú príliš ambiciózne. Teraz Nemci hlásia obrovské investície do spaľovacích motorov.

Zákaz fajčenia, ale popolník tam musí byť. Bez neho lietadlo nemôže vzlietnuť. "Vážne riziko".

30.6.2024 Redakcia Auto trendy - V lietadle nie je povolené fajčiť, ale na toaletách sú popolníky. Používateľ TikTok Phil Stringer zverejnil video, ktorým vyvolal diskusiu medzi používateľmi internetu. Ukázalo sa,…

Palubná navigácia v autách ešte nie je mŕtva. Je čas na hybridnú súpravu GPS

30.6.2024 Redakcia Auto trendy - Dávate prednosť aplikácii v telefóne pred klasickou navigáciou v aute? Vôbec ma to neprekvapuje. Výrobcovia automobilov však tak ľahko neskladajú zbrane a dúfajú v nové…

Olej po hranolkách a staré fľaše. Z toho sa vyrábajú nové autá

30.6.2024 Redakcia Auto trendy - Automobilové spoločnosti robia všetko pre to, aby ich výroba bola čo najviac ekologická. Jednou z myšlienok udržateľnosti je používanie recyklovaných materiálov pri výrobe automobilov. Staré…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov