28.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Kulajda je polievka, ktorú si vychutnávajú v Českej republike, ale je taká chutná a aromatická, že by mala byť známejšia aj v iných krajinách. Základom sú, samozrejme, huby. V sezóne čerstvé, v zime sušené alebo v kombinácii pol na pol. To však nie je všetko. Ako si pripraviť dokonalú českú polievku na večeru pri akejkoľvek príležitosti? Nezabudnite na ocot a vajce – ideálne je, ak sa žĺtok rozpustí.
Kulajda znie tak príjemne a lákavo. Je to polievka, ktorej vôňu a chuť si nemožno pomýliť s inou. Je intenzívna, hlboká a mierne kyslá vďaka octu, ktorý je jej základnou zložkou. Musí sa podávať s vajíčkom, ktoré vás povzbudí k tomu, aby ste túto nezvyčajnú hubovú polievku zjedli. Ako začať? Nič jednoduchšie. Tu je recept, ktorý si Česi vychutnávajú na Vianoce, ale aj v bežný deň. Bol by hriech ju nevyskúšať.
Česká hubová polievka. Všetci sa z nej môžu zblázniť
Ingrediencie:
- 1 väčší pohár sušených húb,
- 300 g šampiňónov alebo hlivy ustricovej,
- cca 500 g zemiakov (hmotnosť po ošúpaní),
- 1,5 l ľahkého vývaru alebo bujónu,
- maslo,
- soľ, korenie, ocot, štipka cukru,
- bobkový list, nové korenie,
- kyslá smotana,
- 2-3 polievkové lyžice múky,
- vajcia (toľko vajec, koľko porcií),
- nasekaný kôpor na ozdobu.
Kulajda – ako sa pripravuje:
- Sušené huby najprv namočte, najlepšie cez noc. Ak nemáte toľko času, rozdrvte ich v rukách, vložte do misky a zalejte teplou vodou, aby zmäkli.
- V hrnci rozpustite maslo a pridajte mäkké huby a na plátky nakrájané šampiňóny alebo hlivu ustricovú. Za stáleho miešania ich niekoľko minút orestujte. Potom pridajte zemiaky a zalejte ich vývarom a vodou, v ktorej sa močili huby. Pridajte soľ, nové korenie a bobkový list. Varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Do hrnca nalejte niekoľko naberačiek vývaru, pridajte asi 150 g smotany, rovnú lyžicu cukru a 30 ml octu. Zmes dôkladne premiešajte a nalejte ju do hrnca.
- Pripravte si zápražku. Na panvici rozpustite lyžicu masla a pridajte lyžicu múky. Pomocou špachtle intenzívne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte do polievky a všetko varte ďalších 5 minút.
- Pripravte si vajíčka. V hrnci priveďte do varu vodu so štipkou soli a lyžicou octu. Voda by mala zovrieť, ale nesmie byť veľmi spenená. Potom pomocou lyžice urobte v strede hrnca vír a opatrne doň rozbite vajce. Znížte plameň a už nemiešajte. Vajíčko varte, kým sa bielok úplne nezrazí. Vyberieme ho dierkovanou lyžicou a dáme na tanier spolu s polievkou. Posypte korením a pridajte nasekaný kôpor.
Česká kuchyňa nie je len o cesnakovej polievke, vyprážanom syre a zemiakových plackách. Ako vidíte, podľa českého receptu môžete pripraviť naozaj fantastickú hubovú polievku. Ak nemáte nápad na večeru, oplatí sa inšpirovať. Obyčajná hubová polievka nie je až taká chutná.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vyberte si len túto zeleninu, pretože z nej pripravíte tú najchutnejšiu polievku. Je ideálna na leto
Recept na ukrajinský boršč priamo zo Ľvova. Je starý najmenej 100 rokov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.