29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna80).
Správne skladovanie potravín predlžuje ich čerstvosť a chuť a zachováva cenné nutričné hodnoty. Vďaka šikovným trikom si môžeme vychutnať letné pochúťky aj v zime. Ako zamraziť egreše?
Mrazenie ovocia je vynikajúci spôsob, ako ho uskladniť nielen na zimu, ale aj na niekoľko týždňov alebo mesiacov dopredu. Keď máte kedykoľvek chuť na nejakú pochúťku, stačí ju vybrať z mrazničky. Ako je to však s egrešom?
Dajú sa egreše zmraziť? Odborníci na výživu nevidia žiadne námietky.
Egreš – podobne ako mnoho iných druhov ovocia – sa môže zamraziť, aby sa predĺžila jeho čerstvosť a trvanlivosť. Veľkou výhodou je, že sa nemusí dodatočne krájať ani lúpať, čo celý proces výrazne urýchľuje. Zmrazené vcelku sa výborne hodí do pečiva a iných dezertov, ale okrem iného aj do limonád, šalátov a ovsených vločiek.
Ako sa mrazí egreš? Veľmi jednoducho. Najprv ho dôkladne umyte a osušte. Vyberajte len pevné a tvrdé plody bez viditeľných známok kazenia. Osušené guľôčky vložte do nádoby alebo plastového vrecka. Ak chcete zabrániť ich zlepeniu, najskôr ich vysypte na tácku a vložte do mrazničky. Po niekoľkých hodinách egreše vyberte a až potom ich vložte do fólie.
Egreše nie sú určené len na kompót. Využitie egrešov v kuchyni je široké.
Plody egreša si spájame s mierne trpkou, kyslastou chuťou, ktorá sa hodí do koláčov a kompótov. Zrelá dužina je mierne sladšia, zatiaľ čo šupka zvyčajne zostáva kyslá. Je cenným zdrojom vitamínov C, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok (vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík), kyseliny listovej a vlákniny. Egreše majú nízky obsah kalórií a nízky glykemický index. Pri pravidelnej konzumácii podporuje tráviaci a močový systém, odkysľuje organizmus a upokojuje nervy.
Najzdravšie sú v surovej forme, ale nič nebráni tomu, aby sme ich šikovne zakomponovali do každodenných jedál. Egreše sa dajú pridávať do smoothies, džúsov, marmelád a dokonca aj do kvapiek podporujúcich zdravie. Výborne sa hodia aj do želé a ovocných džemov a obohatia chuť slaných jedál, ako sú mäso a ryby.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hľadáte hit v kuchyni? Džem z týchto plodov očarí celú rodinu. Jahody a maliny sa môžu skryť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.