Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Pridajte do kávy neobvyklú prísadu. Zmeníte ju na zabijaka „pneumatík“

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Je príprava šálky tmavej, silnej kávy vaším ranným rituálom? Pijete ju, aby ste si dodali energiu, podávate si ju pri návšteve priateľov a...

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio).

Je príprava šálky tmavej, silnej kávy vaším ranným rituálom? Pijete ju, aby ste si dodali energiu, podávate si ju pri návšteve priateľov a rodiny, varíte si ju, keď chcete relaxovať. Existuje mnoho momentov a spôsobov, ako pripraviť čierny nápoj. Vedci už dlho skúmajú účinky kávy na chudnutie a ukázalo sa, že Grékyne našli spôsob, ako posilniť vlastnosti čierneho nápoja a premeniť kávu na zabijaka „pneumatík“.

ranná kávová usadenina
Káva má vlastnosti, ktoré podporujú chudnutie.
Foto: shutterstock/gpointstudio

Pridajte do kávy neobvyklú prísadu. Zmeníte ju na zabijaka „bokov a valčekov“

Je varenie šálky tmavej, silnej kávy vaším ranným rituálom? Pijete ju, aby ste si dodali energiu, podávate si ju pri návšteve priateľov a rodiny, varíte si ju, keď chcete relaxovať. Existuje mnoho momentov a spôsobov, ako si čierny nápoj pripraviť. Vedci už dlho skúmajú účinky kávy na chudnutie a ukázalo sa, že Grékyne našli spôsob, ako posilniť vlastnosti čierneho nápoja a premeniť kávu na zabijaka „bokov a valčekov“.

Vedci nepochybujú: káva pomáha pri chudnutí

Je varenie šálky tmavej, silnej kávy vaším ranným rituálom? Vedci už dlho skúmajú účinky kávy na chudnutie.
Foto: shutterstock/Subbotina Anna

Káva je v pozornosti vedcov skúmajúcich jej účinky na ľudský organizmus už roky. Vďaka tomu sme sa dobre oboznámili nielen s dôvodmi, prečo je čierny nápoj taký účinný pri zaháňaní únavy (aspoň na chvíľu), ale podarilo sa nám identifikovať aj viac ako sedemtisíc zlúčenín, ktoré ovplyvňujú náš tráviaci, endokrinný, nervový a obehový systém. Pri chudnutí sú najdôležitejšie vlastnosti kávy: znižovať chuť do jedla a zvyšovať pocit sýtosti, iniciovať lipolýzu tukov, t. j. naštartovať metabolizmus, a ako ukazujú najnovšie výskumy, brzdiť tvorbu tukových buniek.

Pite kávu a podporíte svoj metabolizmus

Už v roku 1989 vedci z Royal College of London v práci s názvom „Normálna konzumácia kofeínu: vplyv na termogenézu a denný energetický výdaj u štíhlych a obéznych dobrovoľníkov“, uverejnenej v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, dokázali, že denná konzumácia kofeínu môže zvýšiť metabolizmus až o 11 %, čo znamená rýchlejšie spaľovanie tukov. Ako však vedci poznamenávajú – čím je človek štíhlejší, tým je účinok kávy na metabolizmus väčší.

Kofeín môže mať terapeutickú úlohu pri liečbe obezity.
Foto: shutterstock/Prostock-studio

Káva blokuje tvorbu tukových buniek

Odvtedy bolo napísaných množstvo prác, ktoré sa zaoberajú (veľmi zjednodušene povedané) zoštíhľujúcimi účinkami kávy na ľudský organizmus. V jednej z najnovších, publikovanej v roku 2024: „Metabolický pohľad na anti-adipogénne účinky kofeínu: štúdia prostredníctvom modulácie črevnej mikroflóry pri obezite“ sa brazílski vedci snažili preniknúť do procesov v tele po konzumácii kávy. Podľa brazílskych výskumníkov môže mať kofeín terapeutickú úlohu pri liečbe obezity. Vedci poukázali na množstvo údajov, ktoré dokazujú, že podávanie kofeínu inhibuje adipogenézu, proces tvorby tukových buniek. Vedci tiež preukázali, že káva obnovuje zloženie črevnej mikroflóry, zlepšuje lipidový a metabolický profil, a tým podporuje chudnutie.

Najlepšia káva na chudnutie

Spomedzi skúmaných káv má zelená káva najväčší vplyv na metabolizmus a niekedy sa odporúča pri snahe schudnúť. Každý, kto ochutnal nápoj z nepražených zŕn, však vie, že má špecifickú chuť, ktorú chuťové poháriky mnohých ľudí nedokážu prijať. Pre tých, ktorí uprednostňujú čiernu kávu, je lepšie zvoliť tureckú varenú kávu (známu aj na Balkáne), kávu espresso alebo kávu z kávovaru.

Káva gréckeho typu pomôže pri chudnutí

V Grécku, rovnako ako v mnohých balkánskych krajinách, sa káva pripravuje tureckým spôsobom v kanvici. Je to preto jeden zo spôsobov, ktorý najviac podporuje chudnutie.

Kávu (2 – 3 čajové lyžičky na šálku kávy) nasypte do kanvice (ak ju nemáte, môžete ju nahradiť malým hrncom s tenkým dnom) a zalejte ju studenou vodou. Nápoj postavte na sporák a priveďte do varu. Buďte opatrní, pretože nápoj sa môže rýchlo vyvariť. Keď sa na povrchu hrnca objaví pena, káva je hotová. V niektorých krajinách je rituálom varenia to, že kávu pred podávaním zoberiete z horáka, mierne ochladíte a ešte dvakrát povaríte.

Nezvyčajný prídavok do kávy. Grécke ženy ho považujú za elixír na chudnutie

Podľa mnohých gréckych žien by sa do kávy malo pridávať aj tahini alebo sezamová pasta – má posilniť zoštíhľujúce účinky kofeínového nápoja.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Podľa mnohých gréckych žien by sa do takto pripravenej kávy malo pridávať aj tahini alebo sezamová pasta – má posilniť zoštíhľujúce účinky kofeínového nápoja. Ako pripraviť kávu na grécky spôsob s tahini?

Káva na grécky spôsob sa pripravuje tak, ako je opísané vyššie.

Potom v malej miske zmiešajte 1 – 2 čajové lyžičky tahini s trochou horúcej kávy. Mala by vzniknúť homogénna, hladká pasta.

Pomaly pridávajte zmes tahini do kávy a intenzívne miešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.

Grécka káva s tahini – môže to fungovať?

Tahini je pasta (hoci častejšie pripomína hustú omáčku) vyrobená z mletých sezamových semienok. Najlepšie tahini neobsahuje iné látky ako sezam. Tahini sa v ázijskej kuchyni vyskytuje už po stáročia. Od Blízkeho východu cez Indiu až po Čínu a dokonca aj Japonsko. Nie je preto prekvapením, že väčšina vedeckých prác o vlastnostiach sezamu a jeho účinkoch na organizmus pochádza z Ázie.

Sezam (a teda aj tahini) je zdrojom: vitamínov skupiny B, železa, mangánu, vápnika, zinku a horčíka. Obsahuje tiež zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny polyfenoly sezamín, sezamol a sezamolín, ako aj bielkoviny a vlákninu.

Vedci v Japonsku skúmali účinky sezamu, konkrétne jedného z antioxidantov, ktoré obsahuje – sezamolu – na organizmus. V štúdii „Antioxidačné účinky sezamolu a príbuzných zlúčenín na peroxidáciu lipidov“ výskumníci z Katedry biochémie Fakulty farmaceutických vied Univerzity Hoshi v Tokiu preukázali, že sezamol a jeho deriváty inhibujú peroxidáciu lipidov, čím prispievajú k zlepšeniu metabolického profilu. Sezamol a jeho deriváty majú pozitívny vplyv na znižovanie hladiny zlého cholesterolu v krvi a môžu pôsobiť proti ateroskleróze. Výskum sa zaoberá aj ich účinkom na rakovinové bunky a ich prínosom k prevencii rakoviny.

Sezam je veľmi bohatým zdrojom bielkovín – telo ich asimiluje viac ako 80 %. Hoci je tahini kalorické (jedna polievková lyžica má 84 kalórií), jeho obsah vlákniny poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré obsahuje, urýchľujú metabolické procesy, čím pomáhajú pri chudnutí.

Doteraz sa vedci zameriavali na účinky kofeínu na metabolizmus a tukové bunky v tele a skúmal sa aj účinok sezamolu obsiahnutého v sezame na odbúravanie tukov. Neexistujú však žiadne vedecké štúdie o kombinácii kávy a tahini – ide teda skôr o intuíciu a skúsenosti jednotlivcov, ktorí po zaradení čierneho nápoja pripraveného na grécky spôsob do svojho jedálnička pozorovali úbytok hmotnosti. Táto kombinácia môže mať na organizmus pozitívny vplyv, takže pitie kávy s tahini by nám nemalo uškodiť, ale pomôže nám schudnúť? Vzhľadom na absenciu vedeckých štúdií – ostáva len otestovať účinky kávy na grécky spôsob na náš vlastný telesný tuk.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ľanové semienka v zrnách alebo mleté? Nie všetky majú rovnaký účinok

Pôsobí ako metla na lenivé črevá. Rozmiešajte lyžicu v pohári vody. Rozlúčte sa s pneumatikou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nejedzte tieto výrobky pred pobytom na slnku. V opačnom prípade sa vám môže objaviť vyrážka a škvrny

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/summerstock). Čo spôsobuje fotosenzibilizáciu a čo to vlastne je? Počas krásneho slnečného počasia, keď plánujete tráviť veľa času vonku,…

Koľko stojí hodina používania klimatizácie? Toľko zaplatíte za príjemný chlad

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios). V lete je výskyt horúceho počasia veľmi častý. Z tohto dôvodu sa mnoho ľudí rozhodne investovať do…

Namažte ním vodovodný kohútik a vodný kameň bez stopy zmizne. Funguje zakaždým

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Georgiy M). Kanvice, sprchové kúty, ale predovšetkým vodovodné kohútiky okamžite prezradia, či máte doma tvrdú vodu. Škaredé a nevzhľadné…

Vyživuje a spevňuje pokožku a nepatrí medzi najdrahšie ošetrenia. Môžete si ho urobiť sami doma

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alina Kruk). Telový peeling je procedúra, ktorú by sme mali natrvalo zaviesť do svojej rutiny starostlivosti o pleť. Systematický…

Je v poriadku vylievať polievku do záchoda? Vystavujete sa vysokým nákladom

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/victoras). Je v poriadku vylievať zvyšky jedla do toalety? Mnohí ľudia nemajú dilemu, pokiaľ ide o tekuté jedlá, ako…

Auto Trendy

Klimatizácia v aute nefunguje - v čom môže byť problém?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Klimatizácia v aute je jedným z tých luxusných prvkov, ktoré sú neoceniteľné najmä v takých horúcich dňoch, aké v súčasnosti v krajine máme. Žiaľ, v…

Opel nebude lacná značka? Stačí sa pozrieť na ceny novej Frontery

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Minulý týždeň Citroen odhalil všetky karty týkajúce sa nového modelu C3 Aircross. Teraz sme sa dozvedeli prvé ceny jeho sesterského modelu Frontera. Verdikt? Opel nebude…

Nové prémiové SUV značky Kia za nižšiu cenu je rozumnou voľbou.

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o vozidlá SUV, Kia je na zozname referenčných značiek. Výrobca má vždy v zásobe množstvo argumentov, aby zákazníci…

Takto bude vyzerať nočná mora SUV značky Dacia? Európu postaví na nohy šokujúco nízkou cenou

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nová ponuka spoločnosti MG Motor, známej nízkonákladovej značky v Európe, je predurčená na úspech. Už dávnejšie dala jasne najavo, že má v úmysle ukradnúť pozornosť,…

Toto nové čínske SUV je takmer vernou kópiou Ferrari Purosangue. Bude však oveľa, oveľa, oveľa lacnejšie

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Po premiére sedanu SU7 pracuje čínsky gigant na svojom druhom modeli, ktorým bude, samozrejme, SUV. Niet divu, veď práve tento typ karosérie je dnes medzi…

Takáto prémia tu ešte nikdy nebola. Nové SUV od Renaultu čerpá od bohatých príbuzných

1.7.2024 Redakcia Auto trendy - Francúzsky gigant práve predstavil úplne nový Renault Grand Koleos. SUV bude mať čoskoro premiéru ako hybrid na báze Geely a Volvo. Bude dvojčaťom modelu Geely…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov