29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Flower_Garden).
Kapucínka je rastlina s pôvabnými kvetmi a je obľúbenou dekoráciou záhrad alebo balkónov. Dá sa však využiť aj v kuchyni, a to v prospech nášho zdravia a postavy. Čaj z tejto rastliny vám môže pomôcť schudnúť. Čo sa oplatí vedieť o tejto rastline?
Kapucínka je druh rastlín z čeľade kapucínkovité, ktoré vo voľnej prírode obývajú vlhké lesy, suché kroviny a tiež horské štíty. Niektoré druhy kapucíniek sa pestujú ako okrasné rastliny. U nás sa vyskytujú v záhradách a na balkónoch. Stojí však za to vedieť, že kapucínky nie sú len rastliny vytvárajúce krásne kvety, ale majú aj široké využitie v kuchyni. Na čo sa dajú použiť a aké vlastnosti vykazujú?
Kapucínka – použitie rastliny v kuchyni
Kvety kapucínky sú jedlé. Môžu sa použiť na ozdobu jedál – napríklad dezertov, polievok alebo šalátov. Rastlina kvitne od júna do septembra a má mierne pikantnú chuť, ktorá dodáva jedlám výraznosť. Najobľúbenejšou jedlou časťou rastliny sú však listy. Môžu sa pridávať do jedál surové, ale dajú sa pripraviť podobne ako špenát – vrátane prípravy na panvici.
Jedlé sú aj semená kapucínky, ktoré sa vyznačujú výraznou a intenzívnou chuťou. Môžu sa sušiť a používať ako korenie. Môžete ich však aj marinovať a podávať ako také. Chuť potom pripomína kapary.
Kapucínka – najlepšia bylina na chudnutie
Kapucínka vykazuje mnoho zdravotných vlastností. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako prírodné antibiotikum, dezinfekčný prostriedok a na urýchlenie hojenia rán. Okrem iného sa používa aj na liečbu zápalov, dýchacích ciest, obličiek a močového mechúra.
Najznámejší je jej účinok na chudnutie. Kvety a listy kapucínky sú bohaté na zložky, ktoré tento proces podporujú. Kapucínka má priaznivý vplyv na tráviaci systém, pomáha regulovať pohyb čriev, zmierňuje pocit ťažoby po jedle a znižuje riziko vzniku žlčových kameňov. Vďaka bohatému obsahu glukozinolátov dokáže rastlina urýchliť metabolizmus.
Ako pripraviť čaj z kapucínky? Recept
Bylina kapucínka má senzačný účinok na trávenie. Preto sa oplatí pripraviť z nej špeciálny čaj. Stačí nazbierať dve polievkové lyžice čerstvých listov alebo kvetov kapucínky alebo ich nahradiť jednou polievkovou lyžicou sušených. Zalejte ich pohárom prevarenej horúcej vody, potom prikryte a nechajte odstáť asi 15 minút.
Počas tejto doby budú môcť účinné látky preniknúť z byliniek do vody. Keď čaj vychladne, je pripravený na konzumáciu. Aby bol čaj chutnejší, môžete ho osladiť medom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vysaďte ich vedľa uhoriek. Bude ich dosť na to, aby ste ich mohli rozdávať svojej rodine
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.