Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

V Turecku ich milujú. Pripravte si ju doma a môžete sa nadobro rozlúčiť s talianskou pizzou.

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu). Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by sa mala mať na pozore,...

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu).

Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by sa mala mať na pozore, keď sa na stole objaví turecké pide. Veď chrumkavé cesto s aromatickou náplňou dokáže každého prinútiť na chvíľu zabudnúť na taliansky koláč a snívať o výlete do Turecka.

Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by sa mala mať na pozore, keď sa na stole objaví turecké pide.
Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu

Pide je kysnutý koláč, ktorý sa niekedy označuje ako turecká pizza. Zvyčajne sa formuje do charakteristického tvaru lode. Cesto sa plní rôznymi náplňami: mäsom (to je najtradičnejšia verzia), syrom, špenátom, zeleninou. Náplne sa môžu v jednotlivých regiónoch mierne líšiť, ale v každej verzii pide chutí vynikajúco.

Táto turecká pochúťka sa zvyčajne podáva na rodinných stretnutiach, oslavách a večierkoch s priateľmi. V reštauráciách sa zvyčajne pečie v kamennej alebo murovanej peci. Doma však úplne postačí aj obyčajná rúra.

Na prípravu cesta na pidu potrebujete najprv droždie (môže byť čerstvé alebo sušené), múku, vlažnú vodu, trochu cukru a soli. Plnka je úplne na vás. Ponúkame vám recept na pide s mäsovou plnkou.

Recept na pide alebo tureckú pizzu. Zjete ju raz a stane sa vaším obľúbeným občerstvením

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 800 g pšeničnej múky,
  • 25 g čerstvého droždia,
  • 2 šálky vlažnej vody (je dôležité, aby nebola príliš teplá),
  • lyžica cukru,
  • štipka soli.

Na plnku:

  • Na prípravu náplne: 350 g mletého hovädzieho mäsa,
  • veľká paradajka,
  • cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • čajová lyžička údenej papriky,
  • čajová lyžička chilli vločiek,
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • olivový olej,
  • nasekaná petržlenová vňať.

Spôsob prípravy:

Vodu nalejte do veľkej misy, rozdrobte do nej droždie a pridajte cukor. Premiešajte, aby sa droždie rozpustilo. Až potom pridáme múku a soľ podľa miery. Vymiesime cesto. Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky. V prípade potreby pridajte viac múky. Cesto prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.

Medzitým si pripravte plnku. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na troche tuku na panvici, kým cibuľa nezosklovatie a nezmäkne. Uvoľnite miesto v polovici panvice, ale orestované prísady neodstraňujte. Do uvoľneného priestoru pridajte mäso. Podľa chuti osolíme. Orestujte a potom vmiešajte cibuľu a cesnak. Pridajte zvyšné korenie a smažte ďalšiu minútu.

Nakrájajte paradajky na kocky a pridajte ich do panvice. Všetko niekoľko minút zohrievajte. Paradajka by sa mala rozpadnúť. Všetko posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a premiešajte. Odstavte z ohňa.

Teraz je čas vytvarovať pide. Cesto rozdeľte na šesť rovnakých častí. Z každej vytvorte guľu. Potom každú z nich vyvaľkajte do tvaru lodičky a položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich časťou náplne, ale nie až po okraje.
Foto: shutterstock.com/WS-Studio

Teraz je čas vytvarovať pide. Cesto rozdeľte na šesť rovnakých častí. Z každej vytvorte guľu. Potom každú z nich vyvaľkajte do tvaru lodičky a položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich časťou náplne, ale nie až po okraje. Okraje preložte dovnútra a pritlačte ich, aby sa nerozvaľkali. Palacinky však „nezatvárajte“ úplne. Oba konce pevne zlepte. Konce pide môžete chytiť a mierne roztiahnuť, aby sa prispôsobili veľkosti plechu. Okraje potrite rozšľahaným vajcom a pečte pri teplote 200 stupňov, kým pide nezhnedne.

Pide sa dá vytvoriť aj v uzavretejšej forme. Po vyvaľkaní cesta a nanesení náplne je potrebné cesto zlepiť tak, ako sa lepia knedle. Potom stlačte spoj na jednu stranu, chyťte koláč za konce a trochu ho roztiahnite. Pečte rovnakým spôsobom. Po upečení sa pide môže nakrájať na menšie kúsky, aby sa ľahšie jedol.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Keď pocítim prvé príznaky prechladnutia, okamžite si uvarím túto polievku. V zárodku zaženie chorobu a zahreje v zimných dňoch

Prečo sú krabice hranaté, keď je pizza okrúhla? Existuje mnoho teórií, ale len jedna odpoveď


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nabíjate si telefón v noci? Tu je dôvod, prečo je lepšie to nerobiť

24.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Monkey Business Images). Nesprávne nabíjanie telefónu môže výrazne skrátiť výdrž batérie. Ponechanie zariadenia pripojené cez noc alebo jeho úplné…

Čo na riedke vlasy? Nepotrebujete tony kozmetiky. Zmiešajte v pomere 2:1 a naneste na pramene

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DmitryStock). Majitelia riedkych prameňov vlasov chcú za každú cenu zväčšiť ich objem. Kupujú tony kozmetiky, ktorá však nie vždy…

Majú málo kalórií a veľa vitamínov. Ich sezóna sa práve začala

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fornStudio). Špargľa je jednou zo zeleniny, ktorá sa spája s jarou a zdravým životným štýlom. Vyniká nielen svojou jemnou…

Stačia dve lacné zložky a vaša pleť môže získať späť svoju hladkosť a žiarivosť. Vyrobte si z nich domáce tonikum

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Metódy domácej starostlivosti sa často osvedčujú ako účinný liek na nedokonalosti a problémy s pokožkou. Ak chcete…

Najlepšia káva po sviatkoch. Dáva črevám odpočinok a podporuje trávenie

24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Repina Valeriya). Počas veľkonočných sviatkov sa stoly prehýbali pod rôznymi jedlami, ktoré bolo škoda nevyskúšať. Po sviatočnom hodovaní je…

Auto Trendy

Audi ukázalo svetu nový A6 sedan: najefektívnejšie spaľovacie auto vo svojej histórii!

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobiloví nadšenci, pripravte sa! Audi odhalilo nový A6 sedan, ktorý nielenže pripomína eleganciu a silu nemeckého inžinierstva, ale aj prekonáva všetky aerodynamické rekordy značky. S…

Nové prísne testy bezpečnosti: Koniec dostupných áut pre bežných vodičov?

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Prísne bezpečnostné štandardy začínajú ohrozovať existenciu cenovo dostupných áut, varujú šéfovia automobiliek Dacia a Citroën. Zákazníci, ktorí hľadajú praktické vozidlá za rozumnú cenu, by mohli…

Novinka na štyroch kolesách: Renault Embleme posúva hranice technológie a ekológie

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault Embleme nie je len obyčajný koncept. Táto elektrická a vodíková novinka s futuristickým dizajnom a udržateľným prístupom ukazuje, ako by mohli vyzerať autá zajtrajška.…

Najvyššia cesta sveta: Tu budete jazdiť vyššie ako lietajú dopravné lietadlá!

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si cestu, kde vám motor stráca polovicu výkonu, kyslíka je o 50% menej a teplomer v zime ukazuje -40°C. Nie, nejde o sci-fi film,…

Hybridný pick-up: Inovácie, ktoré vás dostanú ďalej.

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Nissan Frontier, legenda medzi stredne veľkými pick-upmi, čelí elektrifikácii. Japonská automobilka potvrdila vývoj plug-in hybridnej verzie, ktorá by mala prísť do predaja do roku 2028.…

Príroda bez milosti: Navštívte tieto miesta a už sa nevrátite, 5 miest na Zemi, kam by ste NIKDY nemali vkročiť

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Existujú miesta na našej planéte, kde príroda alebo ľudská činnosť vytvorili podmienky tak extrémne, že návšteva sa rovná rozsudku smrti. Zabudnite na dovolenku v Tatrách…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov