29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu).
Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by sa mala mať na pozore, keď sa na stole objaví turecké pide. Veď chrumkavé cesto s aromatickou náplňou dokáže každého prinútiť na chvíľu zabudnúť na taliansky koláč a snívať o výlete do Turecka.
Pide je kysnutý koláč, ktorý sa niekedy označuje ako turecká pizza. Zvyčajne sa formuje do charakteristického tvaru lode. Cesto sa plní rôznymi náplňami: mäsom (to je najtradičnejšia verzia), syrom, špenátom, zeleninou. Náplne sa môžu v jednotlivých regiónoch mierne líšiť, ale v každej verzii pide chutí vynikajúco.
Táto turecká pochúťka sa zvyčajne podáva na rodinných stretnutiach, oslavách a večierkoch s priateľmi. V reštauráciách sa zvyčajne pečie v kamennej alebo murovanej peci. Doma však úplne postačí aj obyčajná rúra.
Na prípravu cesta na pidu potrebujete najprv droždie (môže byť čerstvé alebo sušené), múku, vlažnú vodu, trochu cukru a soli. Plnka je úplne na vás. Ponúkame vám recept na pide s mäsovou plnkou.
Recept na pide alebo tureckú pizzu. Zjete ju raz a stane sa vaším obľúbeným občerstvením
Ingrediencie:
Na cesto:
- 800 g pšeničnej múky,
- 25 g čerstvého droždia,
- 2 šálky vlažnej vody (je dôležité, aby nebola príliš teplá),
- lyžica cukru,
- štipka soli.
Na plnku:
- Na prípravu náplne: 350 g mletého hovädzieho mäsa,
- veľká paradajka,
- cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- čajová lyžička údenej papriky,
- čajová lyžička chilli vločiek,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olivový olej,
- nasekaná petržlenová vňať.
Spôsob prípravy:
Vodu nalejte do veľkej misy, rozdrobte do nej droždie a pridajte cukor. Premiešajte, aby sa droždie rozpustilo. Až potom pridáme múku a soľ podľa miery. Vymiesime cesto. Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky. V prípade potreby pridajte viac múky. Cesto prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.
Medzitým si pripravte plnku. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na troche tuku na panvici, kým cibuľa nezosklovatie a nezmäkne. Uvoľnite miesto v polovici panvice, ale orestované prísady neodstraňujte. Do uvoľneného priestoru pridajte mäso. Podľa chuti osolíme. Orestujte a potom vmiešajte cibuľu a cesnak. Pridajte zvyšné korenie a smažte ďalšiu minútu.
Nakrájajte paradajky na kocky a pridajte ich do panvice. Všetko niekoľko minút zohrievajte. Paradajka by sa mala rozpadnúť. Všetko posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a premiešajte. Odstavte z ohňa.
Teraz je čas vytvarovať pide. Cesto rozdeľte na šesť rovnakých častí. Z každej vytvorte guľu. Potom každú z nich vyvaľkajte do tvaru lodičky a položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich časťou náplne, ale nie až po okraje. Okraje preložte dovnútra a pritlačte ich, aby sa nerozvaľkali. Palacinky však „nezatvárajte“ úplne. Oba konce pevne zlepte. Konce pide môžete chytiť a mierne roztiahnuť, aby sa prispôsobili veľkosti plechu. Okraje potrite rozšľahaným vajcom a pečte pri teplote 200 stupňov, kým pide nezhnedne.
Pide sa dá vytvoriť aj v uzavretejšej forme. Po vyvaľkaní cesta a nanesení náplne je potrebné cesto zlepiť tak, ako sa lepia knedle. Potom stlačte spoj na jednu stranu, chyťte koláč za konce a trochu ho roztiahnite. Pečte rovnakým spôsobom. Po upečení sa pide môže nakrájať na menšie kúsky, aby sa ľahšie jedol.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo sú krabice hranaté, keď je pizza okrúhla? Existuje mnoho teórií, ale len jedna odpoveď
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.