29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Jedlá z čias socializmu sa v súčasnosti netešia veľkej úcte a niektoré sú dokonca odsudzované. Dnes vám však pripomenieme pokrm z tohto obdobia, na ktorý mnohí neprávom zabudli, čo je veľká škoda, pretože pred niekoľkými desaťročiami bol celkom luxusný. Ako sa táto hovädzinka pripravuje? Vyberte si konkrétne mäso.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/06/hovadzia-kotleta-s-cibulou_pecene-maso.jpg)
Foto: shutterstock/hlphoto
V mysliach dnešných mladých ľudí je kuchyňa éry socializmu jednoduchá, niekedy dokonca chudobná a pozostáva z vecí, na ktoré je nepríjemné sa aj pozerať, nieto ich s chuťou jesť. Ako príklad si zoberme bravčové vnútornosti, želé alebo mliečnu polievku. A hoci sa mnohí ľudia pri tejto myšlienke mračia, sú aj takí, ktorí na jedlá z tohto obdobia spomínajú s láskou.
Jedným z takýchto jedál socialistickej kuchyne je pečená hovädzia kotleta, ktorý sa povinne podáva s dusenou cibuľou alebo hubami. Táto hovädzinka sa mohla pripraviť na dva spôsoby – ako jeden kus dobre opečeného mäsa alebo ako rezeň vytvorený z nasekaného mäsa. V tých časoch to bola skutočná pochúťka a hoci sa v tom čase jedlo pomerne málo hovädzieho mäsa, bol to pokrm, ktorý sa podával doma pri významných príležitostiach a v reštauráciách si ho vychutnávala elita. Najlepšie na tento recept je hovädzie mäso, a hoci existuje aj bravčová verzia, nemožno poprieť, že hovädzina chutí výborne. Je čas osviežiť tento recept, ktorý si naši starší príbuzní vychutnávali na večierkoch a v reštauráciách.
Ikonické jedlo z čias socializmu. Ako ho pripraviť?
Ingrediencie:
- 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa, najlepšie zo sviečkovej alebo stehna,
- soľ a korenie,
- 3-4 stredne veľké cibule,
- tuk na vyprážanie,
- pšeničná múka,
- vajce – nepovinné.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/06/hovadzie-pecene-maso.jpg)
Foto: shutterstock/Paul Cowan
Pečená hovädzina – ako na to:
- Hovädzie mäso osušíme a nakrájame nadrobno – ako na tatarák. Ak nechcete strácať čas, môžete hovädzie mäso pomlieť na hrubom mlynčeku, ale rozhodne chutnejšie rezne vzniknú z nakrájaného mäsa.
- Do nakrájaného mäsa môžete rozšľahať vajce, aby sa spojilo. Potom ho ochutíme soľou a korením. Môžete pridať aj polovicu nastrúhanej cibule. Celú zmes premiesime rovnako ako pri mletých mäsových guľkách. Ak použijete tučnejšie hovädzie mäso, vajce nie je potrebné.
- Z mäsovej zmesi vytvarujte okrúhle, sploštené rezne. Potom ich obaľte v pšeničnej múke. Medzitým si na panvici rozohrejte veľké množstvo tuku. Tuk by mal pokryť celý povrch panvice.
- Hovädzie kotlety opečte na pomerne silnom horáku z oboch strán. Nesmažte ich však príliš dlho, aby neboli tvrdé.
- Osmažené kotlety vyberte z panvice, pridajte trochu oleja a pridajte cibuľu nakrájanú na kolieska. Znížte výkon horáka a opečte cibuľu do zlatista. Môžete pridať štipku cukru a trochu soli.
Hovädzie kotlety podávajte so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami a dusenou cibuľou. Môžete pridať aj opečené huby – z takéhoto jedla nebude nikto sklamaný, a ak si niekto myslí, že kuchyňa v socializme bola chudobná a mdlá, po ochutnaní tohto jedla zmení názor.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedysi bolo zakázané variť polievku počas búrky. Babičky hovoria, že stará múdrosť skrýva pravdu
Švajčiarske zemiakové placky sú iné ako tie naše. Vďaka tejto metóde sú šialene chrumkavé