01.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/congerdesign).
Mäta má široké využitie ako v kuchyni, pri každodennej starostlivosti, tak aj v domácej lekárničke. Po sušených aj čerstvých bylinkách siahame najmä v lete, keď potrebujeme osvieženie. Na čo všetko sa dá mäta použiť? Ukazuje sa, že čaj nie je všetko.
Dnes existuje nespočetné množstvo druhov mäty. Líšia sa chuťou a vôňou, ale aj vzhľadom. Okrem klasickej mäty piepornej si teraz môžete na parapet v záhradách či herbároch zasadiť huňatú , marockú (zázvorovú), citrónovú a dokonca aj mätu čokoládovú. Lístky mäty sú skvelým doplnkom napríklad do šalátov a nápojov. Vedeli ste, že si z nich môžete pripraviť aj šťavu?
Na čo všetko sa dá mäta použiť? Pripravte si z neho osviežujúcu šťavu
Mätový džús, či skôr sirup, je v lete perfektný spôsob, ako sa osviežiť. Môžete si ho pridať do vody, džúsu, limonády a na jeseň a v zime aj do čaju. Je tiež baňou cenných zložiek, ako sú antioxidanty, flavonoidy, vitamíny A a C, ako aj zinok, selén, vápnik, horčík a mentol. Ako to urobiť?
Pripravte si 20-30 vetvičiek čerstvej mäty, pohár cukru (trstinového alebo bieleho), 750 ml prevarenej vody a šťavu z jedného citróna.
- Mätu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a vhoďte do hrnca. Zalejeme vodou a privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, znížte výkon horáka a varte na veľmi miernom ohni 5 minút. Po uplynutí tejto doby hrniec odstavte prikrytý na 15-20 minút.
- Vyberte lístky mäty a nálev preceďte. Pridajte cukor a dajte variť. Varte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a šťava mierne nezhustne.
- Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a horúci nápoj nalejte do sklenených fliaš alebo pohárov. Utesnite, otočte hore dnom a odložte. Keď šťava vychladne, nádoby by sa mali uzavrieť.
RADA! Aby sa chuť a cenné vlastnosti mätového sirupu zachovali čo najdlhšie, skladujte ho na chladnom a tienenom mieste, napr. v špajze alebo pivnici. Po otvorení skladujte v chladničke a vypite do 14 dní.
Čo robiť s listami mäty? Pozrite sa, ako pripraviť limonádu s mätovým sirupom
Mätový sirup sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Jedným z nich je domáca limonáda. Je to ideálny nápoj na horúce letné dni. Osviežujúca chuť citrónu a mäty je potom na nezaplatenie. Ako teda vyrobiť mätovú limonádu?
Potrebné ingrediencie:
- 3 pomaranče,
- 4 citróny (alebo 3 citróny a 1 limetka),
- 1-1,5 litra vody,
- hrsť čerstvých lístkov mäty,
- 5-6 polievkových lyžíc mätového sirupu,
- kocky ľadu.
Začnite vytlačením šťavy z troch pomarančov a troch citrónov. Štvrtú prerežte na polovicu a nakrájajte na tenké plátky. Nasekaný citrón dáme do veľkého (cca 2-litrového) džbánu, zalejeme šťavou a mätovým sirupom. Najprv pridajte menej sirupu, po ochutnaní môžete pridať viac sirupu. Pridajte umyté lístky čerstvej mäty a kocky ľadu. Nakoniec nalejte vodu, aby sa džbán úplne naplnil.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento recept som si priniesla z cesty do Francúzska. Palacinky mi ešte nikdy nevyšli tak dokonale
Pridajte do kávy neobvyklú prísadu. Zmeníte ju na zabijaka „pneumatík“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.