Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Chráni pokožku v horúcom počasí počas 8 hodín. Vyberte si ten s označením „50“

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lyalya_go). Opaľovací krém by mal byť povinnou súčasťou našej každodennej starostlivosti o pleť počas celého roka. Aj počas chladných a zamračených mesiacov majú slnečné...

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lyalya_go).

Opaľovací krém by mal byť povinnou súčasťou našej každodennej starostlivosti o pleť počas celého roka. Aj počas chladných a zamračených mesiacov majú slnečné lúče negatívny vplyv na našu pokožku a prispievajú k jej rýchlejšiemu starnutiu. Ktorý krém nám však poskytne najlepšiu ochranu? Na čo by sme sa mali pri výbere tohto typu kozmetického prípravku zamerať?

Opaľovací krém by mal byť povinnou súčasťou našej každodennej starostlivosti o pleť počas celého roka. Aj počas chladných a zamračených mesiacov
Foto: shutterstock/lyalya_go

Mnohí z nás si dovolenku snov spájajú s blaženým leňošením na pláži a zlatisté opálenie je znakom úspešnej dovolenky. Treba si však uvedomiť, že nadmerné vystavovanie sa slnku má negatívne dôsledky nielen pre našu krásu, ale aj pre naše zdravie. UVA a UVB lúče vyžarované slnkom sú zodpovedné nielen za vznik vrások a pigmentových škvŕn, ale predovšetkým zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože.

Obe tieto žiarenia pôsobia na našu pokožku aj počas zamračených jesenných a zimných dní. Navyše, keď sa zdržiavame v blízkosti slnečného okna, sme tiež vystavení ich negatívnym účinkom. Preto je veľmi dôležité používať opaľovací krém s ochranným faktorom SPF každý deň, a nielen vtedy, keď plánujeme stráviť dlhé hodiny na pláži.

Ako slnečné lúče pôsobia na našu pokožku?

Slnko vyžaruje svetelné žiarenie rôznych vlnových dĺžok vrátane kozmického žiarenia, gama žiarenia, röntgenového žiarenia a ultrafialového žiarenia (pozostávajúceho z UVC, UVB a UVA). Našťastie najnebezpečnejšiu časť žiarenia filtruje a zastavuje atmosféra. UVA a UVB žiarenie sa však k nám stále dostáva a má významný vplyv na náš organizmus.

  • UVB žiarenie – je zadržiavané epidermou zo 70 %. Zvyšných 20 percent sa dostane do hlbších vrstiev epidermy a 10 percent do horných vrstiev dermy. Práve UVB žiarenie je zodpovedné za opálenie, spálenie a zvýšené riziko rakoviny kože.
  • UVA žiarenie – 20 až 30 % tohto žiarenia sa dostáva do hlbších vrstiev dermy. Je zodpovedné za starnutie pokožky a vedie k tvorbe voľných radikálov, ktoré napádajú bunkové štruktúry a DNA. Má tiež karcinogénny účinok, ale v menšej miere ako UVB.
UV žiarenie je na zozname hlavných príčin rýchlejšieho starnutia pokožky. Navyše nadmerné vystavovanie sa slnku má krátkodobé účinky aj účinky, ktoré sa prejavia až po rokoch.
Foto: shutterstock/Opat Suvi

Účinky slnka na pokožku

UV žiarenie je na zozname hlavných príčin rýchlejšieho starnutia pokožky. Navyše nadmerné vystavovanie sa slnku má krátkodobé účinky aj účinky, ktoré sa prejavia až po rokoch.

Medzi najčastejšie uvádzané škody, ktoré UV žiarenie spôsobuje našej pokožke, patria:

  • fotostarnutie pokožky
  • tvorba vrások a prehlbovanie existujúcich vrások
  • zníženie hladiny kolagénu a elastínu
  • strata pevnosti pokožky
  • suchosť
  • hyperpigmentácia
  • popáleniny
  • zvýšené riziko rakoviny kože

Čo sú SPF filtre a ako fungujú?

Práve nedostatok prirodzenej a účinnej ochrany pred škodlivými lúčmi viedol k vytvoreniu kozmetiky s filtrami. Ich úlohou je „filtrovať“ UVA aj UVB žiarenie. Filtračná schopnosť kozmetiky sa definuje pomocou ochranného faktora SPF (Sun Protection Factor) a jeho množstvo by sa malo voliť podľa fototypu pokožky, intenzity slnečných lúčov atď.

Akú ochranu poskytujú rôzne výšky filtrov?

  • SPF 6 -10 nízka ochrana
  • SPF 15 – 25 stredná ochrana
  • SPF 30 – 50 vysoká ochrana
  • SPF 50+ veľmi vysoká ochrana

Ochranný faktor SPF určuje, ako dlho môžeme bezpečne zostať na slnku po prvom použití daného kozmetického prípravku. Bezpečne – teda dovtedy, kým sa na pokožke neobjaví erytém.

Bez použitia opaľovacieho krému môže naša pokožka zostať na slnku bez ochrany približne 10 až 15 minút. Po tomto čase sa objaví erytém. Pri použití opaľovacích krémov sa tento čas predlžuje o hodnotu SPF. V laboratórnych podmienkach je teda naša pokožka pri SPF 30 chránená 5 hodín a pri SPF 50 približne 8 hodín.

Samozrejme, ide o laboratórne údaje a pri bežnom používaní sa tento čas značne skracuje, ak sa len kontaktuje s vodou, potením alebo trením uterákom. Preto sa pri pobyte na pláži, v záhrade alebo na horách odporúča nanášať opaľovací krém každé 2 – 3 hodiny. Na dennej báze stačí tento typ kozmetiky naniesť iba raz.

Pri výbere opaľovacieho krému si treba všímať niekoľko vecí. Po prvé, minimálna úroveň ochrany odporúčaná dermatológmi je SPF 30. Na tvár je však najlepšie zvoliť SPF 50.
Foto: shutterstock.com/verona studio

Ako si vybrať správny ochranný faktor SPF

Pri výbere opaľovacieho krému si treba všímať niekoľko vecí. Po prvé, minimálna úroveň ochrany odporúčaná dermatológmi je SPF 30. Na tvár je však najlepšie zvoliť SPF 50. Druhou dôležitou vlastnosťou, ktorej musíme venovať pozornosť pri výbere opaľovacieho krému, je ochrana proti UVA aj UVB žiareniu. Oba typy žiarenia sú škodlivé, preto sa oplatí vybrať si kozmetický prípravok, ktorý poskytuje ochranu pred každým z nich.

Ak si nie ste istí, či vybraný opaľovací krém poskytne vašej pokožke dostatočnú ochranu, je vhodné zistiť, aký máte fototyp pokožky.

Fototyp je typ reakcie na slnečné žiarenie. Existuje šesť fototypov, ktoré sú definované podľa farby pleti, farby vlasov, prítomnosti pieh, náchylnosti na spálenie alebo rýchle opálenie.

  • Fototyp I: mliečne biela pleť, vždy spálená, nikdy sa neopáli, veľmi veľa pieh.
  • Fototyp II: svetlá pleť, vždy sa spáli, môže sa mierne opáliť, veľa pieh.
  • Fototyp III: svetlá až olivová pokožka, často sa opaľuje, vždy sa opáli (svetlé až stredné opálenie), možné pehy.
  • Fototyp IV: olivová pokožka, zriedkavo sa spáli, vždy sa opáli (hnedé opálenie), žiadne pehy.
  • Fototyp V: hnedá pokožka, nikdy sa nespáli, vždy sa opáli (veľmi tmavé opálenie), žiadne pehy.
  • Fototyp VI: čierna pleť, nikdy sa nespáli, žiadne pehy.

Ako teda vidíme, čím svetlejší je fototyp, tým vyššiu ochranu pred slnkom by sme mali používať, aby sme neznížili riziko podráždenia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Opaľovací krém si vždy dávam do chladničky. Vyskúšajte to a pochopíte všetko na pláži

Nepoužívate opaľovací krém? O niekoľko rokov to môžete veľmi ľutovať. Ako ho správne aplikovať?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Petúnie pohltia kvetináč. Spoznajte moje tri domáce prostriedky na bujné kvitnutie

04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Krásne a farebné petúnie zdobia môj balkón až do neskorej jesene. Aj keď sú nenáročné na pestovanie,…

Môžete byť vždy odpočúvaní. Stačí pár kliknutí na telefóne. Budete mať pokoj

04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Liza Summer). Počuje telefón, čo hovoríme? Túto otázku si kladie veľa ľudí, keď opäť narazia na reklamy na produkty…

„Núdzová“ situácia v Kalifornii. Tisíce obyvateľov evakuovali

04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Red Lemon). Kaliforniou v USA sa šíri požiar. Pri strete so živlom sa zranilo niekoľko hasičov a takmer 30-tisíc…

Nielen na mäso. Dajte „kráľa korenia“ do nakladaných uhoriek. Budú chrumkavé a nestratia farbu

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/dimid_86). Palina dračia sa niekedy nazýva "kráľom korenia" pre svoju intenzívnu arómu a ľahké pestovanie. Spája sa najmä s…

Prečo je na záchodovej doske medzera? Tvar písmena „U“ nie je dekoráciou. Má dôležitú funkciu

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Skycolors). Rozmýšľali ste niekedy, na čo slúži prestávka na záchodovom sedadle? Ukázalo sa, že tento výrazný zárez má pri…

Auto Trendy

V Bratislave sa zníži hlučnosť z mostu. Osadí sa tichší mostný záver.

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Národná diaľničná spoločnosť spustí začiatkom letných prázdnin stavebnú akciu na estakáde Prístavného mosta a vymení mostný záver za novú verziu, ktorá minimalizuje hluk pri prejazde…

Výkonné SUV od spoločnosti Kia spotrebuje 2 litre benzínu na 100 kilometrov. Cena tohto zázraku je smiešne nízka

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Viete si predstaviť, že by ste na 100 kilometrov spotrebovali 2 litre benzínu? S týmto SUV je to celkom možné. Ba - podľa niektorých správ…

Kompaktná Cupra po facelifte. Výber správneho auta pre vás je jednoduchý

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Na jednej strane módna karoséria crossover, na druhej strane stále tradičný kompaktný automobil ponúkaný ako 5-dverový hatchback alebo ako priestranné kombi. Potom je tu trochu…

Ford Explorer, teraz čisto elektrický. Nové SUV

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je to tak dávno, čo Ford oznámil začiatok výroby nového elektrického Explorera vo svojom závode v Nemecku. Ford Explo

Spoločnosť vyrába solárne panely, ktoré nabíjajú elektromobily pri parkovaní

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Aké by to bolo, keby ste mohli nabíjať svoj elektromobil priamo zo slnka, keď je zaparkovaný? Americká spoločnosť ukazuje, že to nie je nemožné.

Mýtus alebo pravda: Znižuje prémiové palivo spotrebu? Rozdiel medzi naftou a benzínom

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšina vodičov používa štandardný benzín alebo naftu, pretože sú v porovnaní s prémiovým produktom lacnejšie. Ale znižuje prémiové palivo, ktoré zlepšuje chod vášho vozidla, aj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov