2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dementieva Iryna).
Panna cotta je dezert, ktorý sa spája so slnečným Talianskom. Niet divu, pretože práve odtiaľ pochádza a dáva nám ochutnať taliansky život. Názov dezertu, ktorý znamená „varený krém“, v skutočnosti nemá nič spoločné s varením. Tento šialený oblak chutí najlepšie vytiahnutý priamo z chladničky. Ako ho pripraviť?
Keď sa z oblohy valí horúčava, hľadáme chvíľkové osvieženie v podobe dezertu. Zmrzlina so šľahačkou? Studený nápoj? To už tu bolo. Ale prečo sa nerozhodnúť pre špeciálny dezert, ktorý vyzerá a chutí ako skutočná päsť na oko? Samozrejme, hovoríme o talianskej špecialite, kráľovnej všetkých dezertov – panna cotte. Najlepšie chutí s čerstvou ovocnou penou, ale dobre poslúži aj mrazená alebo z pohára.
Panna cotta alebo nadýchaný krém zaliaty v šialenej omáčke
Panna cotta sa tradične podáva s ovocnou penou – tú dostanete najčastejšie v talianskych reštauráciách a cukrárňach. Moja mama sa rozhodla pre mangovú polevu a dezert vždy rýchlo zmizne zo stola. Fotografie v galérii sú dôkazom, že sa u nás doma objavuje veľmi často. Záver? Je to skvelá alternatíva k tortám a hlavne, nech sa rozhodnete pre akúkoľvek omáčku, vždy vyjde šialene, pretože najdôležitejší je tu ten krémový obláčik.
Jeho príprava nie je zložitá a ani časovo náročná. Tajomstvo však spočíva v jednej ingrediencii – vanilkovom extrakte (vanilkový olej nie je povinný).
Recept na nebesky dobrú panna cottu. Zjete ju a budete sa cítiť ako v nebi
Ingrediencie:
- Čajová lyžička želatíny,
- veľké balenie 30% smotany (400 ml),
- pol pohára mlieka (120 ml),
- 1/3 šálky cukru (približne 50 ml),
- 2 lyžičky vanilkového extraktu alebo vanilkového oleja.
Ovocná pena:
- 300 g malín, černíc, čučoriedok alebo jahôd,
- 2 čajové lyžičky cukru,
- 6 g želatíny,
- čerstvé ovocie a niekoľko lístkov mäty na ozdobu.
Príprava:
- Želatínu zalejte trochou vriacej vody, miešajte, kým sa nerozpustí, a nechajte vychladnúť.
- Do hrnca nalejte smotanu, mlieko a cukor a všetko spolu premiešajte. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Všetko zahrejte. Tekutá zmes musí byť horúca, ale nie vriaca. Potom prilejte vychladnutú želatínu. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť.
- Počas tejto doby môžete pripraviť misky, v ktorých sa bude dezert podávať. Potom do nich nalejte smotanovú zmes a vložte do chladničky (najlepšie na noc), aby zmes úplne stuhla. Keď je krémový oblak hotový, pripravte penu.
- Ovocie a cukor vložte do hrnca a na miernom ohni priveďte do varu. Za občasného miešania varte, kým ovocie nezmäkne, nerozpadne sa a nepustí šťavu. V prípade manga môžete ešte použiť mixér.
- Horúcu ovocnú zmes odstavte, aby vychladla (ak nemáte radi plávajúce kúsky a napríklad semienka z malín, môžete ovocie precediť cez sito). Do peny pridajte želatínu a premiešajte.
- Penu opatrne nalejte na vopred pripravenú a stuhnutú panna cottu a ozdobte čerstvým ovocím a niekoľkými lístkami mäty. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dezert, ktorý sa nikdy neomrzí. Kombinácia jemných chutí zaujme každého
Sesternica mi dala recept na dezert, ktorý zmizne hneď, ako sa pripraví. Šialene mäkký
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.